Zaburzenia smaku od papierosów, leków, po chorobie

18.04.2019
Aktualizacja: 18.04.2019 14:42
Zaburzenia smaku od papierosów, leków, po chorobie

Uważasz, że pogorszył Ci się smak? Kiedyś potrawy smakowały lepiej, a teraz ich smak jest mniej intensywny i mnie wyczuwalny? Możesz mieć „problem ze smakiem”. Na upośledzenie odczuwania smaku ma wpływ wiele czynników, w tym palenie papierów, zażywanie niektórych leków, a nawet hormony.

Zaburzenia smaku występują rzadko, ale jest to istotny problem. Zmysł odczuwania smaków jest jednym z najważniejszych zmysłów u ludzi. 

Smak odczuwany jest i rozpoznawany przez kubki smakowe, które znajdują się na języku, podniebieniu miękkim, nagłośni i górnej części przełyku. Kubki smakowe to tzw. chemoreceptory, które reagują na substancje chemiczne rozpuszczone w ślinie. Substancje te po rozpuszczeniu wyzwalają pobudzenie w neuronach czuciowych. Następnie impuls dochodzi do mózgu trzema nerwami czaszkowymi: nerwem twarzowym, językowo-gardłowym i błędnym.

Co ciekawe, wrażenia smakowe, czyli po prostu odczuwany przez nas smak produktów i potraw, to kombinacja czterech smaków: słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. 

Zaburzenia smaku dzieli się na:

  • całkowity brak odczuwania smaków (ageuzja);
  • upośledzenie odczuwania smaków (hipogeuzja);
  • wzmożenie odczuwania smaków (hipergeuzja);
  • spaczenie prawidłowego odczuwania smaków (dysgeuzja).

Przyczyny zaburzeń smaku

Wiele czynników powoduje zaburzenia smaku. Przy czym u niektórych mogą wystąpić zaburzenia w odczuwaniu smaków, u innych zupełnie nie.

Przykładem jest palenie papierosów. Długotrwałe palenie tytoniu może powodować upośledzenie odczuwania smaku.

Odczuwanie smaku pogarszają także leki, między innymi moczopędne, hormony, inhibitory konwertazy angiotensyny, niektóre antybiotyki. Zażywanie niektórych leków może obniżać poziom cynku we krwi, a to od cynku zależy prawidłowa percepcja (odbiór) smaku. Niski poziom cynku, a co za tym idzie pogorszenie odczuwania smaków, może być również związane ze stosowaniem nieodpowiedniej diety.

Zaburzenia smaku są częstą konsekwencją infekcji górnych dróg oddechowych, zmiany błony śluzowej jamy ustnej i języka powodują zaburzony odbiór różnych smaków, a choroby ślinianek zmniejszają nawilżanie kubków smakowych. Ważnym czynnikiem upośledzającym odbiór smaków są choroby ucha środkowego.

Na zaburzenia smaków cierpią także osoby po porażeniu nerwu twarzowego, zwykle towarzyszą im także zaburzenia węchu po dotkniętej porażeniem stronie twarzy.

Warto wiedzieć

Zaburzenia smaku nie tylko w chorobie

U kobiet w pierwszym trymestrze ciąży dochodzi do osłabienie odczuwania smaków, co wzmaga u niektórych kobiet chęć jedzenia ostrych, bardzo wyrazistych potraw.

Leczenie zaburzeń smaku

Jeśli zaburzenia smaku wywołane zostały przez konkretną chorobę, na przykład zapalenie ucha środkowego, to leczy się chorobę podstawową, a upośledzenie smaku ustępuje samoistnie. Zaburzenia wywołane przez palenie papierosów wymagają rezygnacji z nałogu, a upośledzenie smaku powodowane przez niektóre leki można zniwelować, zmieniając lub odstawiając lek w porozumieniu z lekarzem.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl