Zamknij

Cierpisz na migrenę? Tych produktów lepiej unikaj [LISTA]

14.07.2022
Aktualizacja: 14.07.2022 11:30

Migrena to choroba neurologiczna, która wpływa na całe życie. W łagodzeniu objawów migreny bardzo ważny jest nasz styl życia i to, co jemy. Niektóre produkty warto na stałe wykluczyć z jadłospisu. Zobacz, jakie produkty nasilają migrenę

Migrena a dieta: jakich produktów unikać?
fot. Shutterstock

Ból migrenowy jest trudny do zniesienia. Zwykle towarzyszą mu też inne objawy, takie jak światłowstręt czy mdłości (a nawet wymioty). U niektórych osób atak migreny może być poprzedzony tzw. aurą, która objawia się problemami z widzeniem (błyski i mroczki przed oczami).

Ataki migreny sprawiają, że chory nawet przez kilka dni nie może normalnie funkcjonować (napad migreny może trwać nawet 72 godziny bez przerwy). Szacuje się, że na migrenę w Polsce cierpi niemal 8 milionów osób. Mimo to choroba ta często traktowana jest jak „zwykły ból głowy”. Jeżeli często boli nas głowa, warto jak najszybciej powiedzieć o tym lekarzowi, ponieważ migrenę można leczyć. W terapii stosuje się przeciwbólowe, doraźne środki (które należy przyjąć od razu po pojawieniu się pierwszych objawów ataku), a także profilaktyczne leki, które chory przyjmuje na stałe. Pomagają one zmniejszyć liczbę ataków. By zapobiec napadom, bardzo ważne jest też stosowanie odpowiednich zasad dotyczących żywienia. Niektóre produkty mogą nasilać ból głowy.

LISTA produktów, które nasilają ataki migreny

Dieta w migrenie powinna opierać się na ograniczeniu produktów zawierających aminy biogenne, czyli związki biologicznie aktywne, które powstają w wyniku przemiany aminokwasów oraz podczas procesu fermentacji i dojrzewania produktów. Substancje, które przyczyniają się do ataków migreny, to m.in.:

  • tyramina (banany, awokado, pomidory, papryka, żółte sery, wino, piwo)
  • oktopamina i syneferyna (głównie owoce cytrusowe)
  • histamina (wędliny, zwłaszcza długo dojrzewające, truskawki, owoce cytrusowe, ryby i owoce morza)
  • kofeina (kawa, mocna herbata, czekolada, cola)
  • fenyloalanina (kakao, ciemna czekolada)

Przy migrenie warto też unikać wysoko przetworzonej żywności, która często zawiera szkodliwy glutaminian sodu. Substancję tę znajdziemy m.in. w zupkach błyskawicznych, kostkach rosołowych, gotowych sosach. Kolejnym szkodliwym związkiem jest aspartam, czyli słodzik dodawany do wielu przekąsek czy napojów.

Warto bardzo dokładnie czytać etykiety i omijać także produkty, w których składzie znajdują się azotany i azotyny (przedłużają trwałość np. pakowanych mięs czy parówek).

Oczywiście niektóre produkty nasilające migrenę mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia (na przykład owoce czy kakao). Nie wszystkie z wyżej wymienionych składników mogą szkodzić, dlatego zanim całkowicie je wykluczymy, warto sprawdzić indywidualną wrażliwość na te składniki.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródłó: centrumrespo.pl, healtline.com, ncez.pzh.gov.pl