Oceń
Po spożyciu alkoholu często pojawia się chrapanie. Niektóre osoby chrapią po wypiciu dużej ilości alkoholu, inne po jednym piwie lub kieliszku wina, jednak w każdym przypadku za problemy ze swobodnym oddychaniem w nocy i nieprzyjemny dźwięk chrapania odpowiada alkohol. Dlaczego po wypiciu drinka chrapią nawet ci, którzy na co dzień cichutko śpią?
Chrapanie po alkoholu. Skąd się bierze?
Alkohol działa rozluźniająco na mięśnie żuchwy i gardła, które stają się tak miękkie, że zaczynają blokować drogi oddechowe. Oddychanie umożliwia tylko wąska szczelina, czego skutkiem są wibracje powietrza, wprawiające podniebienie i języczek w drgania, co wywołuje chrapanie.
Po spożyciu alkoholu, zwłaszcza dużej ilości, człowiek śpi mocniej, a organizm nie kontroluje odruchów tak sprawnie, jak przed wypiciem napojów wyskokowych. Ciało staje się bardziej wiotkie, mniej świadome wzorców oddychania i kontrolowania ust, które otwierają się mimowolnie i "uwalniają" dźwięki chrapania.
Napoje alkoholowe wysuszają jamę ustną, co powoduje, że wibracja powietrza przechodzącego przez membrany staje się głośniejsza.
Alkohol nie tylko zwiększa ryzyko chrapania i wzmacnia jego siłę. Spożywanie alkoholu przed snem powoduje, że człowiek szybciej zasypia, ale sen jest niespokojny, męczący, a w wielu przypadkach kończy się też porannym kacem.
Chrapanie po alkoholu. Jak tego uniknąć?
Jeśli chrapiesz wyłącznie po spożyciu alkoholu i stanowi to dla ciebie problem, to najlepszym rozwiązaniem będzie rezygnacja z alkoholu lub znaczne ograniczenie wypijanych trunków. Dobrym sposobem na unikniecie chrapania w nocy, jest spożywania alkoholu wcześniej, a nie na kilka godzin przed snem. Sugeruje się, by nie pić alkoholu na cztery godziny przed snem.
Źródło: niechrapanie.pl, zaburzeniasnu.info.pl
Oceń artykuł