Zamknij

Paradoks francuski: dlaczego Francuzi rzadziej chorują na miażdżycę?

22.10.2021 11:00
Dlaczego Francuzi rzadziej chorują na miażdżycę?
fot. Shutterstock

Populacja francuska, w porównaniu z innymi krajami europejskimi, znacznie rzadziej zapada na miażdżycę. Jest to związane z dietą bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe i wino. Czy warto stosować dietę Francuzów?

  1. Paradoks francuski: na czym polega?
  2. Nie wszystkie alkohole chronią przed zawałem
  3. Wino pomaga sercu…a jak działa na inne narządy?

Pojęcie francuskiego paradoksu zostało zdefiniowane po raz pierwszy w 1992 roku przez francuskiego naukowca, Serge’a Renauda. Badacz zajmował się profilaktyką i analizą przyczyn chorób układu krwionośnego. Odkrycie zmieniło myślenie o wpływie wina na zdrowie i… doprowadziło do wzrostu sprzedaży tego alkoholu. Czym jest francuski paradoks i czy codzienne picie wina naprawdę jest korzystne dla zdrowia?

Paradoks francuski: na czym polega?

Serge Renaud w swoich badaniach wykazał, że mimo że francuska dieta w większości składa się z tłustych serów, śmietany i czerwonego wina (czyli nasyconuch tłuszczów uznawanych za szkodliwe dla zdrowia), w porównaniu z resztą Europejczyków, Francuzi znacznie rzadziej cierpią na choroby układu krwionośnego. Badania potwierdziły, że to właśnie częste picie czerwonego wina zmniejsza zachorowalność na choroby układu krwionośnego.

Nie wszystkie alkohole chronią przed zawałem

Francuski paradoks dotyczy jedynie czerwonego wina, które zawiera cenne dla naszego organizmu polifenole. Poza winem, związki te znajdziemy również w zielonej i czarnej herbacie, oliwie z oliwek, winogronach, orzechach i roślinach strączkowych.

Polifenole wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego, wspomagają odporność, działają oczyszczająco i przeciwbakteryjnie. Zmniejszają ryzyko śmierci z powodu chorób serca i chronią przed rakiem. Dodatkowo polifenole działają uspokajająco na układ nerwowy i łagodzą ból. Zjawisko paradoksu francuskiego to potwierdzenie ochronnego działania polifenoli. Warto wiedzieć, że czerwone wino jest jedynym alkoholem, które zawiera dużą ilość polifenoli (nie znajdziemy ich w wódce i innych alkoholach). Czerwone wino zawiera znacznie więcej polifenoli niż białe odmiany trunku.

Czy wystarczy pić wino, by zapobiegać chorobom serca? Należy pamiętać, że mniejsze ryzyko zachorowania na schorzenia układu krwionośnego wynika nie tylko z regularnego picia wina, ale również spożywania produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe.
Czy stosowanie francuskiej diety to sposób na zdrowie i długowieczność? Niestety, nie jest to takie proste.

Wino pomaga sercu…a jak działa na inne narządy?

O ile Francuzi bardzo rzadko zapadają na chorobę wieńcową, codzienne spożywanie wina ma u nich negatywny wpływ na działanie innych narządów. Niestety, Francuzi znajdują się w czołówce, jeśli chodzi o zachorowalność na marskość wątroby. Wino, tak jak każdy alkohol, spożywany w dużych ilościach działa niczym trucizna. Dlatego korzyści wynikające z francuskiego paradoksu warto traktować z przymrużeniem oka. Oczywiście spożywanie czerwonego wina wspiera pracę serca, warto jednak zachować umiar, jak w przypadku każdego alkoholu.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl, doz.pl, strefadietetyki.pl