Zamknij

Kawa? Tylko filtrowana. Kafestol może szkodzić sercu

22.02.2021 14:58
Kawa filtrowana
fot. Shutterstock

Kawa niefiltrowana zawiera dużo kafestolu - substancji, która podnosi poziom cholesterolu we krwi i może szkodliwie wpływać na serce. Naukowcy ostrzegają, że spożywanie dużych ilości kawy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej. Jaką mają propozycję dla kawoszy? Proponują, by pić kawę filtrowaną lub instant.

Kawa może mieć szkodliwy wpływ na serce. Naukowcy z University of South Australia na łamach pisma ''Clinical Nutrition'' nawołują do ostrożności miłośników kawy.

- W naszym badaniu przyjrzeliśmy się genetycznym i fenotypowym związkom między spożyciem kawy i profilem lipidowym - cholesterolowi i tłuszczom we krwi, znajdując dowody, że regularne spożycie przyczynia się do niekorzystnego profilu lipidowego, który może zwiększać ryzyko chorób serca - wyjaśniła prof. Elina Hyppönen, autorka publikacji.

Kafesol z kawy można odfiltrować

Na całym świecie wypijanych jest 3 mld filiżanek dziennie, a w większości z tych filiżanek znajduje się kafestol - substancja pochodząca z ziaren, która znacznie podnosi poziom cholesterolu we krwi. Kafestol jest obecny głównie w nieprzefiltrowanej kawie parzonej.

Częste spożywanie niefiltrowanej kawy z kafestolem - naukowcy wskazują na sześć lub więcej filiżanek dziennie - może podnieść we krwi stężenie lipidów i znacząco w ten sposób zwiększyć ryzyko choroby wieńcowej.

Kafestol jest obecny głównie w nieprzefiltrowanej kawie parzonej po turecku, francusku, czy po grecku, ale także w kawie espresso, która jest podstawą dla wielu napojów podawanych w kawiarniach, np. latte czy cappuccino. Prof. Elina Hyppönen uspokaja kawoszy, że w kawie filtrowanej oraz instant kafestolu nie ma w ogóle lub jest go bardzo mało, więc jeśli chodzi o wpływ na lipidy, to są dobre kawowe wybory.

Czy kafestol szkodzi każdemu? Nie do końca. Związek między kawą a lipidami zależy od dawki - im więcej niefiltrowanej kawy ktoś pije, tym bardziej rośnie poziom jego lipidów we krwi i zwiększa się ryzyko choroby serca. Kawy niefiltrowanej powinny zatem unikać osoby, które wypijają kilka filiżanek dziennie, ale też ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu we krwi.

- Nasze badanie pokazuje, że nadmiar kawy wyraźnie nie jest dobry dla zdrowia układu krążenia, co z pewnością ma konsekwencje dla osób, które już mają podwyższone ryzyko takich chorób. Jeśli nie stwierdzi się czegoś innego, to zastosowanie ma znane od dawna powiedzenie - wszystko z umiarem. W przypadku zdrowia to ogólnie dobra zasada - przypomina prof. Hyppönen.

Źródło: PAP, eurekalert.com