Zjadł sushi z zainfekowanymi owocami morza i musieli mu amputować rękę!

29.08.2018 12:31
Sushi - powikłania po zjedzeniu sushi
fot. Shutterstock/ New England Journal of Medicine

Pewien mężczyzna, wielbiciel sushi, miał pecha. Jego ulubiona potrwa, zawierająca skażone owoce morza, zniszczyła mu zdrowie, a w wyniku powikłań doprowadziła do amputacji ręki. Przeczytaj, dlaczego jedzenie sushi może być ryzykowne.

Pewien miłośnik sushi zapłacił wysoką ceną za zjedzenie swojego ulubionego dania. Okazało się, że owoce morza, które były podstawą tego dania, były zainfekowane przez bakterie. W efekcie doszło do zakażenia organizmu, jego lewa ręka spuchła, pojawiły się na niej ogromne pęcherze i siniaki, a później utworzyły się wrzodziejące rany. Niestety mimo podjętych prób leczenia antybiotykami oraz oczyszczenia zmienionych chorobowo miejsc konieczna była amputacja dłoni i przedramienia. Ręki nie dało się uratować, ponieważ zaczęła gnić.

Dowiedz się więcej: Amputacja kończyn — kiedy jest konieczna?

Przecinkowce – mięsożerne bakterie

Lekarze – po przeprowadzeniu wywiadu – ustalili, że wszystkie objawy pojawiły się kilkanaście godzin po zjedzeniu sushi. A odpowiedzialne za dolegliwości, jakie pojawiły się u mężczyzny, były bakterie Vibrio vulnificus znajdujące się w zjedzonych przez niego surowych owocach morza.

Vibrio vulnificus (inaczej przecinkowce) to mięsożerne bakterie, które normalnie występują w wodach stref tropikalnych. Chociaż podobno pojawiły się również w wodach Bałtyku. Przecinkowcami można się zarazić podczas kąpieli w skażonej przez nie wodzie, a także jedząc skażone przez nie ryby i owoce morza (obecność tych bakterii stwierdzono m.in. w krewetkach i ostrygach).

Zakażenie tymi bakteriami może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, a także do stanów zapalnych żołądka czy zapalenia jelit. Choroby te mogą dawać różne dolegliwości, np. bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączkę. Przecinkowce mogą również prowadzić do zapalenia tkanki łącznej, w efekcie pojawia się u chorego silne zaczerwienie skóry przybierające odcień purpurowy, ból, pieczenie, ból głowy, nudności i gorączka. Przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus są odpowiedzialne również za martwicze zapalenie powięzi – ostre zakażenie podskórnej tkanki łącznej, które często kończy się amputacją.

Mężczyzna, który miał amputowaną rękę, cierpiał na dodatkowe schorzenia, które utrudniały leczenie (m.in. cukrzycę typu 2, niewydolność nerek oraz wysokie ciśnienie krwi). U zdrowych osób jest duża szansa na wyzdrowienie – przykre dolegliwości po podaniu antybiotyków zwykle mijają po kilku dniach. Jednak u osób z osłabionym układem odpornościowym jest większe ryzyko wystąpienia powikłań.

Czy sushi to bezpieczna potrwa?

To japońskie danie jest bardzo popularne w Polsce i na świecie. Poświęcono mu wiele badań, w których dowodzono, że słynna japońska długowieczność to właśnie efekt jedzenia sushi. Jednak ta potrawa ma też wielu przeciwników, którzy przypominają, że surowe produkty, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego (np. ryby), mogą zawierać pasożyty oraz bakterie niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzi. Co więcej, bakterie bytujące na mięsie ryb powodują jego rozkład, wskutek czego w rybach powstaje histamina, czyli substancja chemiczna, która naturalnie występuje w naszym organizmie, jednak spożycie jej w dużych ilościach wywołuje reakcję toksyczną – skombrotoksizm. Objawami tej reakcji mogą być: spadek ciśnienia krwi, ból głowy, nudności, wymioty, biegunka, wysoka gorączka, trudności w oddychaniu, miejscowa opuchlizna.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: dailymail.co.uk/ New England Journal of Medicine

---------------------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk