Zamknij

Po posiłku miał podrapane plecy [ZDJĘCIE]. To rzadki przypadek medyczny

02.12.2021 11:15
Podrapane plecy
fot. Shutterstock

Starszy mężczyzna zauważył, że ma podrapane plecy, klatkę piersiową i ręce. Skóra była czerwona, podrażniona i wrażliwa. Zaniepokojony zgłosił się do lekarza, któremu powiedział, że nie drapał skóry i nie wie, dlaczego tak wygląda. Rozwiązanie tej zagadki jest zaskakujące.

65-letni mężczyzna zgłosił się do lekarza ze zmienioną skórą na plecach. Duża część pleców wyglądała, jakby była silnie podrapana, jednak mężczyzna twierdził, że nic takiego się nie wydarzyło. Zeznał też, że nie doznał żadnych urazów. Zaprzeczył też, by zmieniał kosmetyki, proszki do prania lub podróżował w egzotyczne zakątki świata.

Lekarze wiedzieli jednak, że czerwone pasma na skórze utrzymywały się od dwóch dni.

Zadrapane plecy po orientalnym posiłku

Zmiany pojawiły się wcześniej na klatce piersiowej i rękach. Występowały też u żony mężczyzny.

Zmiany skórne przypominały pionowe linie. Skóra w tych miejscach była zaczerwieniona, bardzo swędząca, co powodowało u mężczyzny bezsenność.

Szczegółowy wywiad ujawnił, że pacjent 48 godzin wcześniej jadł posiłek w restauracji chińskiej. Przyznał, że spożył dużą ilość grzybów surowych i gotowanych, w tym grzybów Shiitake.

Lekarze stwierdzili, że czerwone linie na skórze są objawem zapalenia skóry wywołanego przez grzyby Shiitake (shiitake dermatitis) i podali odpowiednie leki. Zarówno u 65-letniego mężczyzny, jak i u jego żony objawy skórne ustąpiły w ciągu tygodnia.

Shiitake mogą wywołać zapalenie skóry, choć zdarza się to rzadko. Pierwsze doniesienie o tym zapaleniu pojawiło się w 1977 roku w Japonii. Wtedy zaobserwowano, że osobliwe wykwity skórne pojawiają się u osób, które spożywają surowe lub niedogotowane grzyby Shiitake.

Grzyby Shiitake stosuje się jako składnik kuchni azjatyckiej, a także jako suplementy diety w formie sproszkowanej. Grzyby Shiitake w naturalnej medycynie chińskiej są stosowane jako środek na różne dolegliwości, w tym leczenie zakażeń, obniżanie poziomu złego cholesterolu.

Jednak spożywanie tych grzybów w dużych ilościach może wywoływać problemy trawienne, a także zmiany skórne.

Źródło: Oxfort Medical Case Reports