Pomyliła wasabi z awokado. Ratowano ją w szpitalu

24.09.2019
Aktualizacja: 24.09.2019 11:54
wasabi

Kobieta zjadła łyżeczkę japońskiego chrzanu, bo myślała, że to awokado. Rozwinął się u niej zespół złamanego serca. Sytuacja była naprawdę niebezpieczna.

60-letnia kobieta z Izraela na weselu zjadła całą łyżeczkę japońskiego chrzanu wasabi, bo myślała, że to awokado. Poczuła silny ucisk w klatce piersiowej, jednak po kilku godzinach ból sam ustąpił.

Następnego dnia kobieta zgłosiła się do szpitala Soroka University Medical Center w Beer Sheva z powodu osłabienia organizmu. Lekarze rozpoznali kardiomiopatię takotsubo, znaną również jako zespół złamanego serca. Dwa dni po przyjęciu do szpitala frakcja wyrzutowa serca pacjentki wynosiła 35 proc. (przy normie 55-75 proc.).

Zespół złamanego serca to zniekształcenie lewej komory serca pod wpływem stresu. Część komory silnie się kurczy, a druga pozostaje rozdęta, przybierając kształt dzbanka (jap. takotsubo), stąd nazwa – zespół takotsubo.

W zespole złamanego serca chorzy zgłaszają się do szpitala z objawami przypominającymi zawał mięśnia sercowego. Najczęściej skarżą się na silny ból w klatce piersiowej oraz duszności. Badania wykazują zmiany w zapisie EKG, podwyższony poziom enzymów sercowych i biomarkerów, ale koronografia wyklucza zmiany miażdżycowe w tętnicach. W 90 proc. schorzenie dotyka kobiety i to przeważnie po menopauzie.

Pacjentkę z Izraela leczono najpierw nitrogliceryną, podawaną pod język, a następnie inhibitorami ACE, beta-blokerami i diuretycznymi antagonistami aldosteronu. Skierowano ją również do ośrodka rehabilitacji kardiologicznej. Po miesiącu terapii frakcja wyrzutowa serca pacjentki wróciła do prawidłowego poziomu 60 proc.

Zobacz także: Zespół złamanego serca. Kobieta prawie umarła przez rozstanie z partnerem 

Źródło: dailymail.co.uk