Nadziewała oliwki podczas operacji mózgu

15.06.2020 10:38
Nadziewała oliwki podczas operacji mózgu
fot. Shutterstock

Raz na jakiś czas pojawiają się doniesienia o niesamowitych zdarzeniach podczas operacji mózgu. Pacjenci, którzy byli operowani, byli już proszeni przez medyków o grę na skrzypcach lub gitarze, ale jeszcze nigdy nikt nie przygotowywał na sali operacyjnej potraw, a tym bardziej nadziewanych i smażonych oliwek.

60-letnia Włoszka podczas zabiegu usunięcia guza z lewego płata skroniowego nadziewała oliwki.

Nadziewała oliwki, gdy operowali jej mózg

Operacja na otwartym mózgu (kraniotomia), stosowana jest w leczeniu niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak guzy, które wpływają na obszary mózgu odpowiedzialne za widzenie, ruch lub mowę. Pacjenci często są proszeni o odpowiadanie na pytania lub wykonywanie pewnych czynności w czasie operacji, by lekarz mógł monitorować jej przebieg i obserwować, czy nie doszło do uszkodzeń.

Dr Roberto Trignani w ostatnich latach wykonał około 60 operacji na otwartym mózgu. 60-letnią pacjentkę poprosił o nadziewanie oliwek, a kolejnego pacjenta w Ankonie o oglądanie kreskówek.

Co ciekawe, przygotowanie oliwek z Ascoli jest skomplikowane. Według przepisu oliwki nie tylko się nadziewa, ale również smaży. Włoskie media opisują, że sala operacyjna przypominała kuchnię podczas zabiegu.

Neurochirurg ze szpitala Riuniti w Ankonie powiedział, że trwająca dwie i pół godziny procedura poszła bardzo dobrze, a pacjentka przygotowywała w ciągu godziny 90 nadziewanych oliwek. 

Źródło: bbc.com