Opary gotowanej ryby przyczyną śmierci dziecka – śledztwo trwa

04.01.2019 19:55
Alergia na ryby - czy może być przyczyną śmierci?
Fot. Shutterstock

Czy opary gotowanej ryby mogą przyczynić się do śmierci? Będą to musieli ustalić śledczy z Nowego Jorku, którzy prowadzą śledztwo w sprawie śmierci 11-letniego chłopca. 

Jedenastolatek - Cameron Jean-Pierre – był z wizytą u swojej babci. Kobieta gotowała w tym czasie tradycyjną karaibską potrawę z dorsza. Stan zdrowia chłopca nagle się pogorszył. Zaczął mieć problemy z oddychaniem, później stracił przytomność. Mimo reanimacji, nie udało się go uratować. Lekarze z pobliskiego szpitala, do którego chłopiec został przewieziony, stwierdzili jego zgon. Wszczęto procedury, które mają wyjaśnić przyczyny śmierci chłopca.

Zrozpaczeni rodzice 11-latka twierdzą, że jego stan pogorszył się z powodu oparów wydzielanych podczas gotowania ryby. Cameron miał zdiagnozowaną alergię na ryby, cierpiał także na astmę. Nikt z najbliższych nie przypuszczał, że przebywanie w domu, w którym był przygotowywany posiłek z ryby, może doprowadzić do śmierci chłopca.

Objawy wstrząsu anafilaktycznego

Objawy anafilaksji pojawiają się zazwyczaj w ciągu kilku lub kilkunastu minut od zetknięcia z alergenem. Symptomy pojawiają się gwałtownie i szybko narastają. Po zetknięciu z alergenem może wystąpić silna reakcja, która obejmuje skórę, błonę śluzową, układ oddechowy, pokarmowy i krążenia.Do najczęstszych objawów wstrząsu anafilaktycznego zalicza się: rumień, pokrzywkę i świąd skóry, obrzęk warg i języka, duszność, świszczący oddech, suchy kaszel, chrypka, świst wdechowy, wodnisty katar, nudności i wymioty, biegunkę, bóle brzucha, spadek ciśnienia tętniczego, przyspieszenie akcji serca, zaburzenia rytmu serca, zawroty głowy, bóle głowy, utratę przytomności.

Ojciec 11-latka, w rozmowie z dziennikarzami „Washington Post”, powiedział, że podał swojemu dziecku urządzenie do nebulizacji, kiedy zaczęło mieć problemy z oddychaniem, ale nie udało się mu przywrócić oddechu.

- Tato, kocham cię, tatusiu, kocham cię – to były ostatnie słowa Camerona – powiedział ojciec chłopca.

Zrozpaczeni rodzice Camerona opublikowali w mediach społecznościowych post, w którym ostrzegają rodziców dzieci z alergią. Mają nadzieję, że to pozwoli im uniknąć tragedii, jaka dotknęła ich rodzinę.

Zdaniem lekarzy opary gotującej się ryby mogły przyczynić się do śmierci chłopca. Ryba jest jednym z 8 najczęstszych alergenów. I choć największe zagrożenie niesie bezpośrednie spożycie tego produktu, to zdaniem lekarzy również opary gotowanego posiłku z rybą mogą prowadzić do pogorszenia zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ białka ryby uwalniane podczas obróbki cieplnej mogą krążyć w powietrzu.

Źródło: BBC
--------------------------
zdrowie.radiozet.pl/mk