Lukrecja go zabiła. Serce nie wytrzymało

24.09.2020
Aktualizacja: 24.09.2020 09:42
Lukrecja
fot. Shutterstock

Lukrecja słynie z prozdrowotnych właściwości, może jednak uzależniać i obciążać serce. Tragicznie zakończyła się historia pewnego robotnika z Massachusetts, który ulubionym przysmakiem raczył się bez opamiętania.

Lukrecja to roślina z rodziny bobowatych o niezwykle słodkim korzeniu. W przemyśle spożywczym stosowana jest w słodyczach, herbacie, a nawet w niektórych piwach. Choć słynie z prozdrowotnych właściwości, to w dużych ilościach może przyczynić się do problemów ze zdrowiem. W niektórych przypadkach przedawkowanie może doprowadzić do tragedii.

Lukrecja - właściwości

W kłączach lukrecji występują cenne kwasy, flawonoidy, saponiny, pektyny, izoflawony i minerały, które mają właściwości nawilżające przeciwłojotokowe, antyobrzękowe, antyoksydacyjne, łagodzące stany zapalne i stymulujące system odpornościowy.

Wyciąg z lukrecji wykorzystywany jest m.in. w preparatach wspomagających leczenie wrzodów żołądka, łuszczycy, zapalenia wątroby czy stwardnienia rozsianego. W chińskiej medycynie ludowej lukrecja uznawana jest za afrodyzjak.

Ponieważ roślina ta jest nawet 50 razy słodsza od cukru, często wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym. Tu zaczyna się dramat 54-letniego mieszkańca stanu Massachusetts.

Lukrecja a problemy z sercem

Mężczyzna, którego historię opisano w "New England Journal of Medicine", tak pokochał czarną lukrecję, że przez kilka tygodni zjadał 1,5 paczki przysmaku dziennie. Pewnego dnia zemdlał w restauracji. Lekarze stwierdzili niebezpiecznie niski poziom potasu. Ratownicy wykonali resuscytację, mężczyzna poczuł się lepiej, ale następnego dnia zmarł z powodu zatrzymania akcji serca.

- Nawet niewielka ilość lukrecji może podnieść ciśnienie krwi - powiedział dr Neel Butala, kardiolog ze szpitala Massachusetts General Hospital, który opisał przypadek. Problemem jest glicyryzyna - kwas, który obniża poziom potasu w organizmie, co może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej.

Jedzenie zaledwie 2 uncji (30 gramów) czarnej lukrecji dziennie przez dwa tygodnie może powodować problemy z rytmem serca, szczególnie u osób powyżej 40 roku życia - ostrzega amerykańska Agencja ds.Żywności i Leków (FDA).

Eksperci podkreślają jednak, że historia mieszkańca Massachusetts to skrajny przypadek.

Źródło: nbcnews.com