Zamknij
Syrop z czosnku, cytryny i miodu - przepis
fot. Shutterstock

Domowy syrop z czosnku, cytryny i miodu świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku choroby – grypy czy innej infekcji wirusowe – ale także jako specyfik wspomagający odporność chroniący przed zachorowaniem. Jak przygotować taki syrop?

Warto korzystać z naturalnych właściwości leczniczych produktów, które mamy pod ręką – choć w przypadku poważnych chorób zawsze konieczna jest konsultacja lekarska. Na zwykłe jesienne infekcje, a nawet grypę, pomoże domowy syrop z czosnku, cytryny i miodu. Zarówno czosnek, jak i miód mają silne właściwości antybiotyczne, czyli zwalczające bakterie i wirusy. Natomiast cytryna jest dobrym źródłem witaminy C, która wspiera działanie układu odpornościowego.

Syrop z czosnku, cytryny i miodu ma jeszcze jedną ważną zaletę: takie połączenie składników sprawia, że zapach czosnku staje się niewyczuwalny od osoby, która zażyła specyfik (po prostu nie czuć od niej zapachu czosnku). Taki syrop można więc spokojnie pić na co dzień i bez obawy iść między ludzi.

Napoje
Czego potrzebujesz, by zrobić domowy syrop z czosnku, cytryny i miodu?
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Dieta

    Dieta na odporność

  • Czas przyg.

    20 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 główka czosnku
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki miodu
1 szklanka wody (przegotowanej, ostudzonej)

Sposób przygotowania

  1. Czosnek obierz, zmiażdż i wrzuć do naczynia do miksowania.
  2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, miód i przegotowaną, ostudzoną wodę.
  3. Zblenduj wszystkie składniki.
  4. Całość przelej do słoika, zakręć o dostaw w ciemne chłodne miejsce na 2 doby.
  5. Po tym czasie przecedź zawartość słoika przez gazę albo bardzo gęste sitko.
  6. Wlej do czystego słoika (butelki), zakręć i przechowuj w lodówce.

Uwaga!

Aby nie pić porcji zimnego syropu tuż po wyjęciu z lodówki, można rozcieńczyć go odrobiną ciepłej wody.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Jak zażywać syrop z czosnku, cytryny i miodu?

Dawkowanie syropu jest różne w zależności od tego, czy mamy już infekcję czy przyjmujemy go profilaktycznie. Podstawowe dawkowanie to:

  • dla dorosłych: 2 łyżki dziennie
  • dla dzieci: 1 łyżeczka dziennie

W przypadku infekcji dawkowanie można zwiększyć dwa razy i przypadku dorosłych przyjmować 2 razy po 2 łyżki dziennie, a w przypadku dzieci – 2 razy po 1 łyżeczce.

Ponieważ syrop ma ostry smak, dzieciom można podawać go w postaci rozcieńczonej, najlepiej ciepłym napojem.

Jakie działanie ma czosnek?

Spożywanie czosnku to tradycyjny sposób na zwiększenie odporności organizmu, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje wirusowe. Czosnek ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie czosnku obniża też ciśnienie krwi i poziom cholesterolu – jego wadą jest jednak nieprzyjemny zapach, jaki wydziela ciało po jego spożyciu.

Jak działa miód?

Właściwości miodu są podobne do działania czosnku. Nie tylko działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, ale także obniża wysokie ciśnienie krwi. Działa też stymulująco na odporność, pobudzając produkcję białych krwinek. Miodu nie powinny spożywać dzieci poniżej 1. roku życia - w miodzie mogą występować przetrwalniki toksyny botulinowej (Clostridium botulinum), z którymi niedojrzała flora jelitowa niemowląt może sobie nie poradzić. Również alergicy powinni uważać na miód.

Jakie zalety ma cytryna?

Choć cytryna nie jest superźródłem witaminy C – więcej mają jej truskawki czy kiwi – to zawiera jej na tyle dużo, że może pozytywnie wpływać na odporność organizmu i łagodzić przebieg infekcji. Zawiera też sporo innych cennych witaminy i składników mineralne ważnych dla zdrowia.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Zdrowie.radiozet.pl / agnieszkamaciag.pl