Alternatywne sposoby na grypę: soda oczyszczona i "złote mleko"

01.03.2018
Aktualizacja: 18.03.2019 10:05
Alternatywne sposoby na grypę
fot. Nichizhenova Elena/Fotolia

Z powodu epidemii grypy, z którą w tym roku trudno poradzić sobie w wielu europejskich krajach Michał Tombak, autor bestsellerowych poradników na temat zdrowia, podzielił się z czytelnikami sprawdzonymi przepisami na to, by wygrać z chorobą bez wspomagania się farmaceutykami.

Jak się chronić przed grypą? Wielu ekspertów podkreśla, że najlepsze są szczepienia profilaktyczne. W Polsce nadal nie cieszą się jednak one takim uznaniem, jak np. w Europie Zachodniej, gdzie odsetek osób, które co roku korzystają ze szczepionek przeciwko grypie, jest dużo wyższy. Co więc pozostaje tym, którzy się nie zaszczepili, kiedy grypa przybiera na sile i powoduje coraz więcej zachorowań? Sporą popularnością cieszą się dostępne bez recepty specyfiki, które mają gwarantować, że szybko staniemy na nogi. Nie wszystkim jednak są w stanie pomóc. Dlaczego?

Zdaniem Michała Tombaka, autora kilku przetłumaczonych na kilkanaście języków bestsellerowych poradników ("Jak żyć długo i zdrowo?", "Uleczyć nieuleczalne", "Droga do zdrowia" i "Czy można żyć 150 lat?"), w dzisiejszych czasach wirusy, bakterie i grzyby doskonale radzą sobie z większością leków. Przez to, że stają się lekooporne, w niedalekiej przyszłości coraz bardziej trzeba będzie liczyć na sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy. Od tego, czy system immunologiczny będzie w stanie odeprzeć atak drobnoustrojów chorobotwórczych, będzie zależało, jak bardzo ucierpimy z powodu coraz silniejszych i trudnych do wyeliminowania zarazków szkodzących naszemu zdrowiu.

Zobacz także

Wbrew pozorom wiele babcinych sposobów na radzenie sobie z infekcjami, może okazać się skuteczniejszych niż korzystanie z farmaceutycznych specyfików, które nie są obojętne np. dla flory bakteryjnej naszych jelit. Większość z nas jednym tchem może wymienić polecane przez starsze pokolenia domowe recepty na wzmocnienie organizmu w walce z grypą: mleko z masłem i miodem, czosnek, syrop z cebuli, malin, czy herbatkę z dzikiej róży lub imbir i rozgrzewające przyprawy, nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z metod polecanych przez Medycynę Wschodu.

Od lat jej tajniki bada pochodzący z Kazachstanu Michał Tombak. Mimo że jego poradniki były już wielokrotnie wznawiane, to w ostatnich latach nie pojawiał się w polskich mediach tak często, jak jeszcze kilka lat temu. Ostatni wzrost liczby chorych na grypę spowodował jednak, że postanowił podzielić się z fanami swoimi poradami na to, by skutecznie zwalczyć grypę.

Jak rozpoznać grypę? Objawy i leczenie choroby

Zobacz także

Soda oczyszczona na grypę? Dwa przepisy wg Michała Tombaka

Zrzut ekranu 2018-03-01 o 18.13.10

Polecane przez Tombaka recepty opierają się na wykorzystaniu przeciwzapalnych właściwości sody oczyszczonej. Płukanki z tym składnikiem mogą zmniejszać obrzęki powstałe na skutek infekcji. Jak je przygotować?

Przepis nr 1: na przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc oraz wzmocnienie układu odpornościowego

Przygotowanie

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej wsypać do szklanki (pojemność 250ml) 
  • Zagotować 150ml mleka krowiego 3,2% (trucizna czasami może być lekarstwem jak mawiał Paracelsus). Mleko krowie można zastąpić mlekiem kozim, ale efekt będzie słabszy.
  • Zalać sodę gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. 
  • Do otrzymanego roztwory dodać 1 łyżeczkę masła śmietankowego (lub smalcu w przypadku zapalenia płuc i oskrzeli). Wymieszać.
  • Dolać do szklanki 50 ml wody mineralnej (najlepiej BORJOMI – gruzińska woda mineralna w szklanych butelkach). Wymieszać.
  • Kiedy roztwór ostygnie do temperatury około 40 st. C dodać łyżeczkę miodu i wymieszać.

Zastosowanie

  • By nie zachorować należy pić przygotowaną mieszankę co drugi dzień na noc (2 godziny po ostatnim posiłku) przez 7-14 dni (w razie potrzeby kurację można powtórzyć).
  • Osoby chore powinny pic mieszankę 2-3 razy dziennie przez 3-5 dni. Przeważnie po tym okresie choroba ustępuje.
  • Mieszankę można podawać dzieciom, jeśli nie mają uczulenia na jakikolwiek ze składników (trzeba jedynie przestrzegać dawkowania): dzieci powyżej 12 r. ż. można podawać takie dawki, jak dorosłym. Maluchy w wieku od 6 do 12 lat powinny dostać jedną trzecią łyżeczki sody oczyszczonej zaś młodszym (od 3 do 6 lat) lepiej dać mieszankę z ¼ łyżeczki sody, 100 ml mleka krowiego lub koziego, ½ łyżeczki masła śmietankowego, 30 ml wody mineralnej oraz 1 łyżeczki miodu (sposób przyrządzania i zastosowanie bez zmian).

Przepis 2: do zastosowania profilaktycznego, aby nie ulec pandemii grypy.

Przygotowanie

  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej zalać wrzątkiem.
  • Roztwór przelać z jednej szklanki do drugiej 39 razy.
Zrzut ekranu 2018-03-01 o 17.04.56

Zastosowanie

  • Płukać gardło przez 1-2 minuty przed wyjściem z domu (np. do pracy, szkoły, przedszkola lub na zakupy itd. itp.) roztworem sody o temperaturze nie większej niż 35-40 st. Celsjusza.
  • Dzieciom od 3 do 6 lat ¼ łyżeczki na 150 ml wody – płukać nie dłużej niż 1 minutę.

Choć wielokrotne przelewanie wody z jednego naczynia do drugiego dla wielu osób może się wydać absurdem, to jednak zgodnie z zasadami Medycyny Wchodu takie rozwiązanie może mieć działanie lecznicze. Zawdzięczać to można większej ilości tlenu, który może pomóc w uzdrowieniu naszego organizmu.

Przeciwzapalne właściwości ma też tzw. "złote mleko", które w ostatnich latach stało się jednym z najpopularniejszych alternatywnych sposobów na walkę z infekcjami. Dzięki kurkumie ma nie tylko charakterystyczny, intensywny kolor, ale także może pomóc nam szybko opanować atak drobnoustrojów chorobotwórczych. Jak je zrobić?

Przepis na "złote mleko"

Zrzut ekranu 2018-03-01 o 18.52.02

fot. nikolaydonetsk/fotolia

  • 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy lub opcjonalnie mały kawałek świeżej kurkumy (jeśli uda się nam ją dostać)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu (do smaku)
  • mały kawałek imbiru 

Składniki trzeba dokładnie wymieszać (lub ewentualnie zblendować).

Kurkuma słynie z niezwykłych właściwości leczniczych. Ze względu na to, że działa nie tylko przeciwzapalnie, ale i cytotoksycznie, ma zdolność samoistnego niszczenia komórek nowotworowych. Przyprawę jednak najlepiej spożywać w połączeniu z pieprzem, ponieważ jej wchłanialność przez nasz organizm wzrasta wtedy aż 2 tysiące razy! Badania naukowe potwierdzają, że może też chronić przed czerniakiem skóry.

Zobacz także

Co jeszcze może nam pomóc w walce z grypą? W swoich poradnikach Michał Tombak wskazuje, że według niego najlepszymi naturalnymi antybiotykami są: cebula, czosnek, cytryna i grejpfrut.

Profilaktycznie warto natomiast codziennie, przez cały sezon grypowy, spożywać specjalną "odżywkę przeciwgrypową" z 2 cytryn startych na tarce i 4 główek rozdrobnionego czosnku zalanych 1,5 l przegotowanej wody. Powstały w ten sposób roztwór odstawia się na 3 dni w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej. Wystarczy spożywać po 1 łyżce stołowej (dzieci po 1 małej łyżeczce) na czczo i wieczorem, przed snem, by ograniczyć ryzyko zachorowania na grypę.

Pomocne mogą też okazać się płukanki do nosa z solą i 5 kroplami jodyny, stosowanie nalewki czosnkowej lub żucie... liści eukaliptusa (jeśli tylko mamy do nich dostęp).

Łapie Cię grypa? Jak zapobiec chorobie domowymi sposobami? (galeria)

źródło: Michał Tombak

_______

zdrowie.radiozet.pl/π