Czerwonka powoduje biegunkę i może prowadzić do odwodnienia. Jak rozpoznać objawy dyzenterii?

08.08.2018 11:01

Czerwonka (dyzenteria) występuje w Polsce stosunkowo rzadko, głównie wtedy, gdy jest gorąco i panują trudne warunki higieniczne. Czerwonka jest silnie zaraźliwa, już niewielka ilość bakterii wystarczy, by szybko pojawiły się objawy ze strony układu pokarmowego. Gorączka, ból brzucha, nudności, a przede wszystkim silna biegunka mogą prowadzić do groźnych powikłań. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy czerwonki bakteryjnej. Jak można zarazić się dyzenterią?

Czerwonka powoduje biegunkę i może prowadzić do odwodnienia. Jak rozpoznać objawy dyzenterii? fot. Shutterstock

Czerwonka, inaczej dyzenteria, to zakaźna choroba przewodu pokarmowego, wywoływana przez pałeczki bakterii Shigella. Bakteria ta występuje w przewodzie pokarmowym osób zakażonych i może dostawać się do gleby lub wody, a także bytować na powierzchni, np. w toaletach.

Dyzenteria zaliczana jest to tzw. chorób brudnych rąk. Do zakażenia dochodzi przez kontakt z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością. Transmisja zakażania polega na przeniesieniu bakterii na skórze rąk lub przedmiotach do jamy ustnej. Bakterią można się także zarazić na drodze kontaktów seksualnych, a także podczas pływania w skażonej wodzie. Bakterię Shigella mogą także przenosić owady, takie jak mucha domowa.

"

Czerwonka jest zazwyczaj wywoływana infekcją bakteryjną, ale może być też wynikiem infekcji pierwotniakowej, pasożytniczej i wirusowej. Dwoma najczęstszymi patogenami wywołującymi dyzenterię są: pałeczka z rodzaju Shigella (czerwonka bakteryjna) i ameba Entamoeba histolytica (czerwonka amebowa). "

Objawy czerwonki bakteryjnej (dyzenterii)

Objawy zakażenia bakteriami Shigella pojawiają się od 1 do 3 dni od zarażenia.

Początkowo pojawia się gorączka, a następnie dołączają do niej objawy ze strony układu pokarmowego: nudności i wymioty, kurczowe bóle brzucha, uczucie parcia na stolec, ostra wodnista biegunka.

W miarę rozwoju choroby pojawia się biegunka z domieszką krwi i śluzu.

Ponadto, lekarz w badaniu może zazwyczaj stwierdzić przyspieszony oddech, przyspieszoną czynność serca, suchość błony śluzowej jamy ustnej i skóry (cechy odwodnienia), ból podczas badania brzucha.

Co zrobić, gdy wystąpią objawy czerwonki? Czerwonka bakteryjna dosyć szybko prowadzi do odwodnienia. Jest też zaraźliwa. Z tego powodu chorzy wymagają zazwyczaj leczenia szpitalnego. W przypadku wystąpienia objawów czerwonki należy pilnie zgłosić się do lekarza rodzinnego. Biegunki z krwią, problemy z oddychaniem i ostry ból brzucha są wskazaniem do wezwania pogotowia ratunkowego.

Powikłania czerwonki bakteryjnej (dyzenterii)

Czerwonka może skutkować odwodnieniem i innymi, groźnymi dla zdrowia powikłaniami. Odwodnienie, uogólniony stan zapalny i toksyny bakteryjne mogą prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych i ostrej niewydolności nerek.

Uszkodzenie nerek z towarzyszącą niedokrwistością, małopłytkowością i zaburzeniami krzepnięcia to jedno z najgroźniejszych powikłań zakażeń bakteriami Shigella.

Powikłaniem czerwonki może być także sepsa (posocznica). W przypadku powikłanej czerwonki mogą pojawić się objawy neurologiczne (bóle głowy, senność, drgawki), a także zapalenia stawów, cewki moczowej, spojówek, mięśnia sercowego i uszkodzenie wątroby.

Leczenie czerwonki bakteryjnej (dyzenterii)

Aby zdiagnozować czerwonkę, konieczne jest wykonanie badań laboratoryjnych. W tym celu pobiera się kał lub wymaz z odbytu.

Podstawową formą leczenia czerwonki jest antybiotykoterapia. Leczenie antybiotykiem jest zalecane przede wszystkim w przypadku osób w podeszłym wieku, obciążonych chorobami przewlekłymi, z obniżoną odpornością, niedożywionych, u osób mających kontakt z żywnością, pracowników opieki zdrowotnej, nauczycieli, opiekunów i dzieci.

Lekarze zalecają leczenie antybiotykiem każdej osoby, u której w posiewie kału stwierdzono wzrost bakterii Shigella z uwagi na korzyści dla tzw. zdrowia publicznego. Ogranicza to bowiem wydalanie bakterii z kałem, co zmniejsza ryzyko przeniesienia choroby na inne osoby. Chorzy na czerwonkę przebywają zazwyczaj w szpitalu.

Leczenie czerwonki bakteryjnej obejmuje również stosowanie lekkostrawnej diety, leków przeciwgorączkowych, odpowiednich leków przeciwbiegunkowych (niepowodujących zahamowania perystaltyki jelit) oraz nawadniania doustnego lub dożylnego (kroplówka).

  • Uwaga! Nosicielstwo bakterii w przewodzie pokarmowym po przebytej infekcji trwa przez ok. 3-4 tygodnie.
"

Czerwonka bakteryjna jest chorobą całkowicie wyleczalną. Objawy mogą ustąpić samoistnie w ciągu 7-10 dni, zwykle jednak zaleca się antybiotykoterapię. Prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego powinno powrócić w ciągu kilku tygodni. "

Jak uniknąć zachorowania na czerwonkę bakteryjną (dyzenterię)?

  1. Przestrzegaj podstawowych zasad higieny.
  2. Myj ręce przed i po posiłku, a także po skorzystaniu z toalety.
  3. Odpowiednio przechowuj i przygotowuj żywność, chroń jedzenie przed owadami.
  4. Zawsze myj owoce i warzywa przed spożyciem.
  5. W czasie podróży po krajach rozwijających się spożywaj żywność przetworzoną termicznie i unikaj dodawania lodu do napojów.
  6. Unikaj bezpośredniego kontaktu z osobą chorą na czerwonkę do czasu jej pełnego wyleczenia.
"

Nieleczona dyzenteria może prowadzić do śmierci. Śmiertelność w czerwonce bakteryjnej wynosi poniżej 1 proc. Jednak w przypadku zakażeń najgroźniejszym gatunkiem Shigella dysynteriae śmiertelność w krajach Dalekiego i Środkowego Wschodu oszacowano na 15–25 proc. "

Źródło: choroby-zakazne.mp.pl

________

zdrowie.radiozet.pl/nk

Oceń