Sok czy kawa? Naukowcy obalają kolejny mit żywieniowy

Karolina Apiecionek
04.10.2019
Aktualizacja: 04.10.2019 15:51
kawa

Na pytanie „Co jest zdrowsze: kawa czy sok?”, większość z nas bez wahania odpowie: sok. Błąd – mówią naukowcy i przedstawiają dowody. Dowiedz się więcej na ten temat.

Zamiana jednej porcji soku dziennie na filiżankę kawy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy – przekonują naukowcy, obalając kolejny mit żywieniowy.

Soki owocowe a cukrzyca

Analiza danych medycznych ponad 192 tys. kobiet i mężczyzn biorących udział w badaniach długoterminowych przez ponad 20 lat, przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, wykazała, że zamiana zaledwie jednej porcji napoju słodzonego lub soku owocowego na szklankę wody, filiżankę herbaty lub kawy może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2 o 2-10 proc.

Wyniki opublikowano online w czasopiśmie Diabetes Care.

Naukowcy wskazują, że jest to pierwsze długoterminowe badanie dotyczące związku napojów bezalkoholowych z cukrzycą typu 2.

Czy kawa jest zdrowa?

Osobom zdziwionym zestawieniem słowa „kawa” z „profilaktyką” przypominamy: w świetle najnowszych doniesień naukowych kawa przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Badania prowadzone są również w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca oraz nowotworów złośliwych.

W 2018 roku Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zorganizował nawet konferencję pod znamiennym tytułem „Kawa – wschodząca gwiazda prewencji chorób”.

Źródło: dailymail.co.uk