Zamknij

Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi. To udowodnione

03.02.2022
Aktualizacja: 03.02.2022 19:30

Cukrzyca stanowi coraz większy problem zdrowotny na całym świecie – jej leczenie jest dużym wyzwaniem nie tylko dla pacjentów, ale także dla lekarzy. Wciąż szuka się więc uzupełniających sposobów leczenia tego schorzenia. Jak donoszą badania, może pomóc ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy pomaga na cukrzycę
fot. Shutterstock

Cukrzyca to skomplikowana choroba i może zagrażać życiu, jeśli nie jest odpowiednio leczona. Kontrolowanie poziomu cukru we krwi i zapobieganie jego niebezpiecznym skokom to dla cukrzyka konieczność. Naukowcy wciąż szukają skutecznych sposobów terapii cukrzycy, które pacjenci mogliby wykorzystywać jako uzupełnienie leczenie konwencjonalnego. Oczywiście za wiedzą i zgodą swojego diabetologa.

Ocet jabłkowy pomaga w leczeniu cukrzycy

Australijskie badanie z 2016 r. opublikowane w „International Journal of Diabetes Research”, które przeprowadzili naukowcy z Griffith University, wykazali, że główny składnik octu jabłkowego (Apple cider vinegar – ACV), kwas octowy, wykazuje skuteczność w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Dominujący w ACV związek polifenolowy, kwas chlorogenowy, może być również przydatny w leczeniu cukrzycy.

Autorzy badania zauważyli, że ocet jabłkowy nie tylko przydaje się w terapii cukrzycy, ale także obniża wysoki poziom cholesterolu i pomaga w utracie wagi.

Jak zaznaczają naukowcy, ocet jabłkowy może wchodzić w niekorzystne reakcje z insuliną, którą przyjmują osoby chore na cukrzycę. Nie jest to więc to sposób na obniżanie poziomu cukru we krwi dla wszystkich chorych. Przed rozpoczęciem stosowania go lepiej skonsultować się ze swoim lekarzem. Powinien wiedzieć o wszystkich ziołowych lub naturalnych środkach, których używa jego pacjent, by sprawdzić, czy nie zachodzą między nimi potencjalnie szkodliwe interakcje.

Jak ocet jabłkowy działa na poziom cukru?

W badaniach na gryzoniach stwierdzono, że suplementy octu powodują, że wątroba zwalnia tempo, w jakim rozkłada cukry. Spowodowało to obniżenie ilości cukru we krwi.

Wykazano też, że ocet jabłkowy silniej wpływa na poziom glukozy we krwi niż ekstrakty zawierające kwas octowy.

Naukowcy zauważają jednak, że nie każdy ocet jabłkowy jest tak sam i efekt działania może się różnić. Istnieją bowiem różne metody wytwarzania i produkcji octu jabłkowego, które sprawiają, że zawiera on różne ilości składnika aktywnego – od technik wykorzystywanych w komercyjnej produkcji po wolniejsze, bardziej tradycyjne metody. Ważne są też odmiany jabłek, kultury bakterii oraz to, czy produkt był filtrowany i pasteryzowany.

Trzeba pamiętać, że octu jabłkowego nie należy spożywać bez rozcieńczania – bezpieczniej jest go pić po zmieszaniu z wodą. Najlepiej jednak po prostu dodawać go do potraw, np. do sałatek, zup czy innych dań. Uważa się, że ocet jabłkowy wykorzystywany jako dodatek do potraw nie wywołuje skutków ubocznych.  

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: International Journal of Diabetes Research 2016, 5(6): 129-134 (DOI: 10.5923/j.diabetes.20160506.02) / Express.co.uk