Zamknij

15 produktów, które najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi

05.01.2022
Aktualizacja: 05.01.2022 17:06
Produkty, któe szybko podnoszą cukier we krwi
fot. Shutterstock

Dość spora liczba popularnych produktów spożywczych szybko podnosi poziom cukru we krwi. Powinny ich unikać zwłaszcza osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą. Czy wiesz, które to produkty?

  1. Jakie produkty najszybciej podnoszą poziom cukru?
  2. Które składniki obniżają poziom glukozy?

Osoby ze stanem przedcukrzycowym i chore na cukrzycę powinny na co dzień zwracać uwagę na to, co i ile jedzą. To ważne, bo do pewnego momentu cukrzycę da się kontrolować jedynie za pomocą diety – nie trzeba brać leków. Kontrola diety jest konieczna, by śledzić poziom cukru we krwi, czyli jego ewentualne wzrosty i spadki. Drugim czynnikiem, który pomaga zapanować nad cukrzycą jest aktywność fizyczna – ma ona wpływ na epizody hiperglikemii lub hipoglikemii.

Najważniejszym parametrem dla cukrzyków jest tzw. indeks glikemiczny. Mówi on o tym, jak szybko i wysoko wzrasta poziom cukru po spożyciu danego produktu; im niższy wskaźnik IG, tym lepiej. Które popularne produkty najszybciej i najmocniej podnoszą poziom cukru we krwi?

Jakie produkty najszybciej podnoszą poziom cukru?

Być może to dziwne, ale osobom chorym na cukrzycę nie zabrania się spożywania żadnego rodzaju pokarmów. Niektóre produkty jednak ze względu na ich właściwości należy ograniczyć w diecie lub spożywać je jak najrzadziej. Znajdują się one na liście niezalecanych dla cukrzyków, bo mogą przyczynić się do bardzo szybkiego podniesienia poziomu glukozy we krwi, co jest wyjątkowo szkodliwe. Należą do nich między innymi:

  1. biały chleb
  2. cukier
  3. miód
  4. makaron
  5. tłuczone ziemniaki
  6. płatki śniadaniowe z cukrem
  7. lody
  8. biała mąka pszenna
  9. skrobia kukurydziana, maniok
  10. kluski
  11. dżemy
  12. wyroby piekarnicze i cukiernicze
  13. karmel
  14. słodkie ziemniaki
  15. słodkie ciasteczka

 Osoby z cukrzycą powinny jak najbardziej ograniczyć te produkty w codziennej diecie.

Które składniki obniżają poziom glukozy?

Istnieją różne grupy żywności, składniki odżywcze i produkty, które obniżają poziom glukozy we krwi. Są one korzystne dla osób z cukrzycą, ale nie zaleca się ich nadużywania, ponieważ może to doprowadzić do epizodów hipoglikemii. Co to za produkty?

  • Białko: sery, jajka, chude mięso lub produkty mleczne
  • Tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek i oleje, np. rzepakowy
  • Błonnik: ten składnik znajduje się w owocach ze skórką, warzywach, otrębach pszennych, płatkach owsianych lub produktach pełnoziarnistych.

Aby nie podnosić poziomu cukru we krwi, należy unikać żywności rozdrobnionej, np. puree lub smoothie. Również schłodzenie przed spożyciem produktów, takich jak ziemniaki lub słodkie ziemniaki, zmniejsza ich zdolność do zwiększania glikemii.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: All Health / Ncez.pzh.gov.pl