Włośnica po zjedzeniu mięsa z pasożytami. Jakie są objawy choroby?

17.12.2019
Aktualizacja: 17.12.2019 15:35
Mięso
fot. Shutterstock

Zdarza Ci się jeść mięso nieznanego pochodzenia? Jesteś fanem dziczyzny? Miej się na baczności. Niebadane i nieodpowiednio przygotowane mięso może grozić zakażeniem pasożytami. Włośnica to choroba, na którą zapada w ciągu roku ok. 150 osób w Polsce. Po wniknięciu pasożytów do organizmu pojawiają się bóle brzucha, gorączka, wymioty i biegunka. Sprawdź, czym może grozić włośnica i jak się przed nią chronić. 

Włośnica (trychinoza, trichinelloza) jest zoonozą, czyli chorobą przenoszoną ze zwierząt na ludzi. Powodowana jest przez pasożyty z rodzaju Trichinella.

Włośnica: przyczyny

Do zarażenia nicieniem z rodzaju Trichinella dochodzi w wyniku spożycia nieodpowiednio przygotowanego mięsa, zawierającego larwy. Najczęstszym źródłem zarażenia dla człowieka jest wieprzowina. 

Larwy włośni są bardzo małych rozmiarów i nie są widoczne gołym okiem. Dlatego przygotowując mięso, można ich nie zauważyć. To, czy mięso jest zakażone, można potwierdzić tylko w specjalnym badaniu. 

W Polsce badania mięsa, które sprzedawane jest w sklepach, jest obowiązkowe, dlatego przypadki włośnicy dotyczą zwykle mięsa dzików pochodzącego z polowań lub uboju świń w warunkach domowych (pozaprzemysłowy).

O zakażenie łatwiej na wyjeździe. W Ameryce Łacińskiej i w Azji główną przyczyną włośnicy jest wieprzowina z małych hodowli. W Chinach zakażenie włośniem stwierdza się u 20 proc. świń. Lokalne zwyczaje żywieniowe często sprzyjają zakażeniom i trzeba mieć to na uwadze, spędzając wakacje w krajach, gdzie obowiązują mniej restrykcyjne przepisy dotyczące sprzedaży mięsa. 

Warto wiedzieć

Zapobieganie włośnicy

Zapobieganie zakażeniu polega na spożywaniu tylko i wyłącznie mięsa i jego przetworów poddanych właściwej kontroli weterynaryjnej. Skutecznym sposobem zapobiegania włośnicy jest właściwa obróbka termiczna mięsa, czyli spożywanie go w postaci dokładnie ugotowanej, usmażonej, upieczonej.

Włośnica: objawy

Po spożyciu mięsa z larwami pod wpływem soku żołądkowego są one uwalniane do przewodu pokarmowego. Pierwsze objawy włośnicy występują najczęściej po 1-4 tygodniach. Najpierw pojawiają się zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i wysoka gorączka. Objawy są wynikiem uwolnienia larw w jelitach. W tym czasie występują wymioty, biegunka, nudności, złe samopoczucie, bóle brzucha.

Następnie, po ok. tygodniu od zjedzenia zakażonego mięsa, rozpoczyna się inwazja larw w mięśniach, co objawia się ich bólem, gorączką, obrzękiem powiek i okolic oczu.

Ostre objawy zwykle ustępują, ale zaburzenia w funkcjonowaniu mięśni mogą utrzymywać się przez długi czas.

Stan człowieka zależy od ilości spożytych larw. Zdarza się, że choroba przebiega bezobjawowo, ale może mieć także ostry przebieg. W przypadku masowej inwazji larw w przewodzie pokarmowym i narządach wewnętrznych może dojść do śmierci człowieka.

Włośnica: leczenie

Leczenie włośnicy nastawione jest przede wszystkim na zapobieganie rozmnażaniu się pasożytów w jelitach, ich przedostawaniu się do układu krążenia i mięśni. W tym celu stosuje się preparaty przeciwko robakom, takie jak albendazol lub mebendazol.

Niestety, leki te nie są skuteczne poza światłem jelita. Oznacza to, że nie można ich stosować w inwazyjnej fazie choroby, gdy pasożyty przemieszczają się. W takich przypadkach zaleca się odpoczynek, unikanie wysiłku, stosowanie leków gorączkowych, czyli zabiegi zmniejszające uszkodzenie tkanek.

Większość rejestrowanych w Polsce przypadków włośnicy ma lekki przebieg i jest całkowicie uleczalna. 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.