W Polsce czuć odór niewywożonych śmieci. W takie upały to prosta droga do epidemii

27.06.2019
Aktualizacja: 27.06.2019 11:33
Śmieci
fot. Shutterstock

Gdy słupki rtęci na termometrach idą w górę, ulice polskich miast oraz bloki zalewa odór gnijących śmieci. To prosta droga do zagrożenia epidemiologicznego. Co nam właściwie grozi?

Wytyczne sanepidu są jasne: minimalna wymagana częstotliwość wywożenia komunalnych odpadów zmieszanych to raz w tygodniu, a w przypadku odpadów segregowanych — raz w miesiącu. Jeśli śmieci wywożone są rzadziej, z czym problem jest na przykład w Warszawie, może pojawić się zagrożenie epidemiologiczne. Dowiedz się, z jakimi chorobami się to wiąże.

Salmonella

W przypadku zalegających na ulicach resztek jedzenia istnieje wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się Salmonelli — bakterii stanowiącej główną przyczynę zatruć pokarmowych na świecie. Choroba ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od spożycia skażonego pokarmu lub płynu.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej to:

  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • obfita biegunka;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • ból głowy;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Dowiedz się więcejSalmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? 

Choroba przeważnie ma łagodny przebieg, ale w niektórych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. W skrajnych przypadkach może dojść do groźnego odwodnienia i powikłań neurologicznych.

Żółtaczka pokarmowa

Innym zagrożeniem związanym ze skażeniem środowiska jest epidemia żółtaczki typu A. Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) to ostra choroba miąższu wątroby wywoływana przez wirusa HAV z rodziny Picornaviridae. Okres wylęgania wirusa to ok. miesiąca, ale chory zaraża już przed pojawieniem się objawów.

Objawy żółtaczki pokarmowej to:

  • postać bezżółtaczkowa (najczęstsza): objawy grypopodobne;
  • postać z żółtaczką: zażółcenie skóry, białkówki oczu czy błon śluzowych, ściemnienie moczu, rozjaśnienie stolca;
  • postać cholestatyczna: świąd skóry.

Dowiedz się więcejWZW A to choroba brudnych rąk 

WZW A ustępuje samoistnie w ciągu maksymalnie 6 miesięcy. Leczenie polega na utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia i odżywienia.

Czerwonka

Czerwonka, inaczej dyzenteria, to zakaźna choroba przewodu pokarmowego, wywoływana przez pałeczki bakterii Shigella. Do zakażenia dochodzi przez kontakt z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, bakterię mogą też przenosić owady fruwające w okolicach przyblokowych śmietników. Objawy pojawiają się szybko, w ciągu 1-3 dni od zarażenia.

Objawy czerwonki to:

  • gorączka,
  • nudności i wymioty,
  • kurczowe bóle brzucha,
  • ostra biegunka z krwią.

Dowiedz się więcejCzerwonka powoduje biegunkę i może prowadzić do odwodnienia 

Czerwonka szybko prowadzi do odwodnienia. Przeważnie wymagana jest hospitalizacja. Jednym z groźnych powikłań czerwonki jest uszkodzenie nerek.