Oceń
Gdy słupki rtęci na termometrach idą w górę, ulice polskich miast oraz bloki zalewa odór gnijących śmieci. To prosta droga do zagrożenia epidemiologicznego. Co nam właściwie grozi?
Wytyczne sanepidu są jasne: minimalna wymagana częstotliwość wywożenia komunalnych odpadów zmieszanych to raz w tygodniu, a w przypadku odpadów segregowanych — raz w miesiącu. Jeśli śmieci wywożone są rzadziej, z czym problem jest na przykład w Warszawie, może pojawić się zagrożenie epidemiologiczne. Dowiedz się, z jakimi chorobami się to wiąże.
Salmonella
W przypadku zalegających na ulicach resztek jedzenia istnieje wysokie ryzyko rozprzestrzeniania się Salmonelli — bakterii stanowiącej główną przyczynę zatruć pokarmowych na świecie. Choroba ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od spożycia skażonego pokarmu lub płynu.
Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej to:
- napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
- obfita biegunka;
- nudności i wymioty;
- gorączka;
- ból głowy;
- rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.
Dowiedz się więcej: Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem?
Choroba przeważnie ma łagodny przebieg, ale w niektórych przypadkach konieczna jest hospitalizacja. W skrajnych przypadkach może dojść do groźnego odwodnienia i powikłań neurologicznych.
Żółtaczka pokarmowa
Innym zagrożeniem związanym ze skażeniem środowiska jest epidemia żółtaczki typu A. Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) to ostra choroba miąższu wątroby wywoływana przez wirusa HAV z rodziny Picornaviridae. Okres wylęgania wirusa to ok. miesiąca, ale chory zaraża już przed pojawieniem się objawów.
Objawy żółtaczki pokarmowej to:
- postać bezżółtaczkowa (najczęstsza): objawy grypopodobne;
- postać z żółtaczką: zażółcenie skóry, białkówki oczu czy błon śluzowych, ściemnienie moczu, rozjaśnienie stolca;
- postać cholestatyczna: świąd skóry.
Dowiedz się więcej: WZW A to choroba brudnych rąk
WZW A ustępuje samoistnie w ciągu maksymalnie 6 miesięcy. Leczenie polega na utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia i odżywienia.
Czerwonka
Czerwonka, inaczej dyzenteria, to zakaźna choroba przewodu pokarmowego, wywoływana przez pałeczki bakterii Shigella. Do zakażenia dochodzi przez kontakt z chorym człowiekiem lub zakażoną żywnością, bakterię mogą też przenosić owady fruwające w okolicach przyblokowych śmietników. Objawy pojawiają się szybko, w ciągu 1-3 dni od zarażenia.
Objawy czerwonki to:
- gorączka,
- nudności i wymioty,
- kurczowe bóle brzucha,
- ostra biegunka z krwią.
Dowiedz się więcej: Czerwonka powoduje biegunkę i może prowadzić do odwodnienia
Czerwonka szybko prowadzi do odwodnienia. Przeważnie wymagana jest hospitalizacja. Jednym z groźnych powikłań czerwonki jest uszkodzenie nerek.
Oceń artykuł
