Zamknij

Popularne lody przyczyną kilkudziesięciu zatruć listerią. Jak rozpoznać zakażenie?

21.07.2022 11:35
Coraz więcej zakażeń listerią. Jak rozpoznać objawy?
fot. EastNews/Wojciech Olkusnik

Tragiczny bilans w USA: jedna osoba zmarła, jedna ciężarna poroniła, a ponad 20 trafiło do szpitala. Epidemia zatruć to dowód na to, że listerioza może zaatakować każdego, zwłaszcza latem. Co to za choroba i jak się przed nią chronić?

  1. Listerioza: co to za choroba?
  2. Najważniejsze objawy listeriozy:
  3. Jak uniknąć zachorowania na listeriozę?

Do 29 czerwca na Florydzie odnotowano ponad 20 zakażeń listerią. Departament Zdrowia Florydy, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), urzędnicy ds. zdrowia publicznego i organów regulacyjnych z kilku stanów oraz amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przeprowadzili śledztwo w tej sprawie. Ustalono, że niemal 82 proc. chorych jadło popularne w regionie lody rzemieślnicze (Big Olaf) pochodzące od jednego producenta. Możliwe, że liczba zakażeń jest znacznie wyższa. Mimo że lody te można kupić wyłącznie na Florydzie, przypadki zachorowań na listeriozę odnotowano w dziesięciu różnych stanach.

Listerioza: co to za choroba?

Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes. U zwierząt zakażenie przebiega bezobjawowo, ale jego skutkiem może być skażenie żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka). Najczęściej do zakażenia dochodzi w wyniku spożycia niepasteryzowanych produktów mlecznych, surowego mięsa, ryb, owoców morza, gotowych dań niepoddanych obróbce cieplnej.

Bakteria jest szczególnie niebezpieczna dla osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością, u których najczęściej zakażenie jest inwazyjne. Bakteria przedostaje się z przewodu pokarmowego poprzez ścianę jelita do krwi, a następnie atakuje układ nerwowy. Może to doprowadzić do posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i ropni mózgu.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie latem, gdy często jemy świeże warzywa i owoce.

Najważniejsze objawy listeriozy:

Pierwsze objawy listeriozy mogą pojawić się dopiero 1-2 dni po zjedzeniu zatrutej żywności. Dolegliwości, które mogą świadczyć o zakażeniu listerią, to m.in.:

  • gorączka
  • osłabienie
  • dreszcze
  • bóle mięśniowe
  • splątanie, zaburzenia równowagi
  • bóle głowy
  • nadmierna wrażliwość na bodźce bólowe (przeczulica)
  • światłowstręt

Objawy zakażenia mogą różnić się w zależności od odporności organizmu danej osoby. U kobiet ciężarnych listerioza najczęściej objawia się podobnie do grypy, powodując zmęczenie, bóle mięśniowe. W przypadku zaobserwowania powyższych objawów należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. Leczenie listeriozy polega na podawaniu antybiotyków i zwykle trwa minimum 3 tygodnie.

Jak uniknąć zachorowania na listeriozę?

Aby chronić się przed groźną bakterią, należy przestrzegać podstawowych zasad, zwłaszcza w wakacje. Podstawowe środki ostrożności, to:

  • spożywanie w pełni ugotowanych potraw, zwłaszcza mięsnych
  • dokładne mycie świeżych warzyw i owoców
  • unikanie spożywania niepasteryzowanego mleka i przetworów
  • poddawanie gotowych dań obróbce termicznej
  • odpowiednia higiena w trakcie przygotowywania posiłków (regularne czyszczenie sprzętu kuchennego)

Źródło: mp.pl, insider.com