Zamknij

Po COVID-19 rośnie ryzyko dwóch chorób. Zalecana jest ostrożność

22.07.2022
Aktualizacja: 22.07.2022 11:45

Jak potwierdziło duże badanie populacyjne, COVID-19 destrukcyjnie wpływa na organizm, a po przechorowaniu rośnie ryzyko wystąpienia co najmniej dwóch chorób przewlekłych. Zagrożenie trwa przez kilka miesięcy, po czym spada. Naukowcy wydali zalecenia, jak postępować w tym czasie.

COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca
fot. Schutterstock

Kolejne badania wskazują, że COVID-19 może uszkadzać liczne układy w organizmie. Prawdopodobnie w dużej mierze odpowiadają za nie wywołane infekcją stany zapalne i skrzepy. Na łamach magazynu „PLoS Medicine” naukowcy z King’s College London potwierdzili ryzyko dwóch ważnych, potencjalnych komplikacji. Okazuje się, że ozdrowieńcy co najmniej przez 3 miesiące są bardziej zagrożeni cukrzycą, a przez 7 tygodni – chorobami układu krążenia.

Zagrożenie cukrzyca i chorobami serca po COVID-19

Po przejściu COVID-19 ozdrowieńcy częściej zapadają na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe. Badacze zauważyli to po przeanalizowaniu danych na temat prawie 430 tys. pacjentów i takiej samej liczby osób z grupy kontrolnej. – Wykorzystanie dużej, krajowej bazy danych z elektronicznymi zapisami o zdrowiu ludności umożliwiło nam opisanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy w czasie ostrej i długiej fazy następującej po przejściu COVID-19 – mówi główna autorka pracy Emma Rezel-Potts.

  • Ryzyko rozwoju cukrzycy u ozdrowieńców w czasie pierwszych 4 tygodni rosło o 81 proc. i do 12 tygodnia było zwiększone o 27 proc.
  • Zagrożenie chorobami układu krążenia wzrastało natomiast aż sześciokrotnie, co wynikało głównie z zakrzepów w płucach i nieregularności pracy serca.
  • Zwiększone ryzyko chorób naczyniowych zaczynało maleć po upływie pięciu tygodni i wracało do stanu pierwotnego w czasie od 12 tygodni do roku.

Badanie wskazuje zatem na to, że wzrost ryzyka wystąpienia chorób jest ograniczony czasowo i nie rośnie na stałe.

Naukowcy zalecają ostrożność i zmianę stylu życia

Naukowcy sugerują, aby lekarze zalecali swoim pacjentom odpowiednie środki ostrożności i dbanie o takie elementy zdrowego stylu życia, jak dieta i odpowiednią aktywność fizyczną.

Autorzy badania podkreślają, że „informacje, dostarczone dzięki temu szeroko zakrojonemu, populacyjnemu badaniu na temat długofalowego wpływu COVID-19 na ryzyko chorób naczyniowych i cukrzycy, będą wyjątkowo istotne dla lekarzy zajmujących się milionami osób, które przeszły COVID-19. Jasne jest, że przynajmniej przez pierwsze 3 miesiące potrzebna jest szczególna czujność”.

– Choć pacjenci są najbardziej zagrożeni w pierwszych 4 tygodniach, ryzyko cukrzycy utrzymuje się na wyższym poziomie przez co najmniej 12 tygodni. Wskazane mogą być długotrwałe interwencje kliniczne oraz związane ze zdrowiem publicznym, skupiające się na obniżeniu ryzyka cukrzycy u osób zdrowiejących po COVID-19 – podsumowuje Emma Rezel-Potts z King’s College London.

Źródło: PAP/Marek Matacz / „PLoS Medicine”