Koronawirusem łatwiej zarazić się w knajpie niż w autobusie?

16.09.2020 12:26
Koronawirus w restauracji
fot. Shutterstock

Koronawirusem prędzej zarazimy się w restauracji niż podczas jazdy autobusem czy wizyty w salonie fryzjerskim - twierdzi amerykańska Agencja Kontroli i Prewencji Chorób (CDC). 

Koronawirus sprawił, że ograniczyliśmy aktywność społeczną do minimum. Po zdjęciu restrykcji stanęliśmy przed zupełnie nowym dylematami. Co wybrać: metro czy autobus? Zakupy bezpieczniej robić w lokalnym sklepiku czy w przestronnym supermarkecie? Jakie jest ryzyko zarażenia się koronawirusem w galerii handlowej, na basenie, w restauracji?

Koronawirus - ryzyko zakażenia

Eksperci z CDC przeanalizowali aktywność społeczną 300 dorosłych pacjentów, którzy zostali przebadani pod kątem COVID-19 w jednej z placówek służby zdrowia w Stanach Zjednoczonych. Wszyscy uczestnicy badania doświadczyli pewnych objawów, które mogły wskazywać na zakażenie koronawirusem. Około połowa z nich otrzymała wynik pozytywny.

Ochotnicy zostali zapytani o aktywność w ciągu 14 dni przed wystąpieniem objawów. Wyszczególniono takie pozycje jak: chodzenie do sklepu, siłowni, biura, salonu kosmetycznego; wizyta w kawiarni, barze, restauracji; uczęszczanie na nabożeństwa i korzystanie z transportu publicznego.

Wyniki dają do myślenia.

Koronawirus w restauracji

Osoby, u których wykryto COVID-19, dwukrotnie częściej zgłaszały wizytę w restauracji w ciągu 14 dni poprzedzających zachorowanie niż osoby, u których wynik testu był negatywny. A kiedy naukowcy wykluczyli osoby, które miały potwierdzony kontakt z COVID-19, odkryli, że osoby, które uzyskały wynik pozytywny, prawie trzy razy bywały w restauracji i prawie cztery razy częściej - w barze, w kawiarni, w sklepie.

Żadne inne, wymienione w ankiecie działania nie były powiązane ze zwiększonym ryzykiem zarażenia się koronawirusem.

"Czynności, w których stosowanie masek i zachowanie dystansu społecznego są trudne do utrzymania, w tym udawanie się do miejsc oferujących jedzenie i picie na miejscu, mogą być ważnymi czynnikami ryzyka zakażenia SARS-CoV-2” - napisali autorzy raportu w podsumowaniu.

Źródło: livescience.com