Brak witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19

09.10.2020
Aktualizacja: 09.10.2020 13:22
Brak witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19
fot. Shutterstock

Z badań brytyjskich naukowców z Univeristy of Birmingham wynika, że niedobory witaminy D zwiększają ryzyko zakażenia koronawirusem.

  • Najnowsze badanie wykazują, że witamina D zwiększa ryzyko infekcji koronawirusem.
  • W badaniu przeanalizowano próbki krwi od 392 pracowników służby zdrowia w maju 2020.

Kolejne doniesienia naukowe wskazują, że witamina D może zmniejszyć ryzyko zarażenia się SARS-CoV-2. To bardzo zła wiadomość, bo niedobór witaminy D wykazuje ok. miliard ludzi na całym świecie. W Polsce to aż 90% społeczeństwa!

Najnowsze badanie, które pokazuje związek między poziomem witaminy D a koronawirusem, zostało przeprowadzone przez naukowców z University of Birmingham wśród pracowników National Health Service z brytyjskich szpitali, do których przyjęto najwięcej pacjentów z COVID-19. Naukowcy przeanalizowali próbki krwi pochodzące od 392 pracowników placówek, w tym lekarzy, pielęgniarek, fizjoterapeutów, pracowników laboratorium, sekretarek, radiologów.

Krew badano na obecność przeciwciał SARS-CoV-2 - białek, które wskazują, że dana osoba zbudowała odpowiedź immunologiczną podczas wcześniejszej infekcji. Sprawdzano również poziom witaminy D. Okazało się, że niedobór witaminy D był częstszy u osób należących do środowiska BAME (osób rasy czarnej, pochodzącym z Azji oraz należącym do innych mniejszości etnicznych) oraz wśród lekarzy na stanowisku "młodszego asystenta". Dodatkowo niższy poziom tego związku zaobserwowano u mężczyzn, osób młodszych i tych z wyższym wskaźnikiem BMI.

Wśród osób z niedoborem witaminy D, 72% uzyskało dodatni wynik testu na obecność przeciwciał koronawirusa, co świadczy o przebytej wcześniej infekcji. U 51% badanych osób potwierdzono właściwy poziom witaminy. Wyniki te sugerują, że niższy poziom witaminy D może zwiększyć podatność na COVID-19.

Okazało się też, że pracownicy szpitala, u których wykryto niedobór witaminy D częściej zgłaszali objawy bólowe. Wśród zgłaszających gorączkę, również obserwowano niższe poziomy witaminy D (nie dotyczyło to osób, które skarżyły się na kaszel lub duszności).

- Nasze badanie wykazało, że u pracowników służby zdrowia z niedoborem witaminy D istnieje zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 - podsumowuje prof. David Thickett z Uniwersytetu w Birmingham. - Analizy uzupełniają pojawiające się na całym świecie dowody, że osoby z ciężkim przebiegiem COVID-19 mają większy niedobór witaminy D niż osoby, które łagodnie przechodzą infekcję.

Przeczytaj: Do czego może w przyszłości prowadzić niedobór witaminy D u mężczyzn?

Witamina D: jak podnieść jej poziom w organizmie?

Witamina D jest syntezowana w naszej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, dlatego mówi się, że jest to "witamina słońca". Jej niedobory można zatem uzupełnić poprzez przebywanie na słońcu. Najlepsze efekty przynosi ekspozycja słoneczna w godzinach największego nasłonecznienia - między godzinami 12 a 15.

Z powodu braku dostępu do słońca w okresie jesiennym i zimowym, konieczna jest jej suplementacja. Rekomendacje dla Polski zalecają, aby zdrowe osoby dorosłe, bez niedoborów suplementowały od 800 do 2000IU/dobę witaminy D od września do kwietnia.

Źródło: birmingham.ac.uk; polskabiega.sport.pl