Nowy sposób monitorowania cukrzycy pacjentów z COVID-19

12.08.2020
Aktualizacja: 05.11.2020 14:37
Hiperglikemia a koronawirus: jak wygląda leczenie
fot. Shutterstock

W miarę jak chorych na COVID-19 przybywa, naukowcy przyglądają się temu, w jaki sposób wirus sieje spustoszenie w organizmie, zwłaszcza u osób z chorobą przewlekła. Przeanalizowana pacjentów, którzy mają hiperglikemię i dodatkowo chorują na COVID-19. Zobacz, jak w czasie pandemii wygląda innowacyjne leczenie cukrzycy. 

  • Nowe badania potwierdzają, że hiperglikemia powoduje nasilenie COVID-19.
  • Zespół badawczy opracował narzędzie do identyfikowania i kontrolowania wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z COVID-19.

Naukowcy z Michigan Medicine rzucają nowe światło na temat tego, dlaczego wysoki poziom cukru we krwi może powodować gorsze wyniki u osób zakażonych SARS-CoV0-2.  Dokonali obserwacji na grupie  200 pacjentów z COVID-19 i ciężką hiperglikemią.

– Opierając się na wstępnych obserwacjach naszych pacjentów, osoby z jednym z tych wcześniej istniejących schorzeń są narażone na wysokie ryzyko pogorszenia wywołanej wirusem dysfunkcji układu oddechowego, co może doprowadzić do śmierci – mówi dr med. Roma Gianchandani, profesor chorób wewnętrznych w dziale metabolizmu, endokrynologii i cukrzycy w Michigan Medicine w Stanach Zjednoczonych.

Dr Rodica Pop-Busui, profesor chorób wewnętrznych, prowadzący badanie podejrzewa, że przede wszystkim niski stopień, zapalny charakter cukrzycy i hiperglikemii sprzyjają nasileniu się stanu zapalnego wirusa, co prowadzi do insulinooporności i ciężkiej hiperglikemii.

Ważna informacja

Hiperglikemia to podwyższony poziom glukozy we krwi. U osób zdrowych norma to 70-99 mg/dl. W przypadku, gdy poziom jest wyższy, mamy do czynienia z hiperglikemią.

– Kiedy w organizmie występuje stan zapalny, wywołuje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną, która zamiast tylko atakować wirusa, wpływa na pozostałe zdrowe komórki i tkanki organizmu, prowadząc do szybkiego pogorszenia stanu zdrowia – wyjaśnia dr Rodica. 

Pacjenci z hiperglikemią w szczególności są narażeni na zwiększone ryzyko wentylacji mechanicznej, terapii nerkozastępczej z powodu niewydolności nerek i wymagają leków zwanych wazopresorami. Są podawane w celu zatrzymania niebezpiecznie niskiego ciśnienia krwi lub steroidów w celu zwalczania zespołu ostrej niewydolności oddechowej.

– Wszystkie te komplikacje utrudniają zarządzanie poziomem cukru we krwi. Nasz zespół jest przekonany, że jest to niezbędne, aby zapobiegać powikłaniom prowadzącym do przedłużonych pobytów w szpitalu lub zachorowalności – mówi dr Gianchandani.

– Niedawne badania wykazały już korelację między dobrze kontrolowanym poziomem cukru we krwi a niższymi poziomami markerów stanu zapalnego – dodała.

Cukrzyca a osoby chore na COVID-19: leczenie

Naukowcy opracowali narzędzie do zarządzania poziomem cukru we krwi, które może potencjalnie zmniejszyć ryzyko wtórnych infekcji, problemów z nerkami i intensywnej terapii u osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub otyłością u osób, które chorują na COVID-19.

Nowo utworzone zespoły zarządzające hiperglikemią postanowiły znaleźć sposób monitorowania cukrzycy pacjentów bez konieczności ciągłego odwiedzania sal przy użyciu dodatkowego sprzętu. Ważne było również maksymalne ograniczenie narażenia lekarza na wirusa.

Wymaga to podawania insuliny co sześć godzin i ciągłego kontrolowania stanu zdrowia pacjenta. Niektórzy pacjenci, którzy korzystali z respiratorów lub otrzymywali duże dawki witaminy C, sami sprawdzali poziom cukru we krwi tętniczej lub żylnej. Dla osób z najwyższymi poziomami cukru we krwi i ciężką hiperglikemią, wlew insuliny był opcją dla pacjentów, dopóki ich poziom nie spadł poza normalnym poziomem. Wynik tych działań pomogły obniżyć poziom cukru we krwi bez stosowania dodatkowych  środków.  

– Poprawa kontroli poziomu cukru we krwi była ważna dla zmniejszenia liczby wtórnych infekcji i problemów z nerkami, na które podatna jest ta kohorta pacjentów. Może to pomóc skrócić pobyt na OIT i zmniejszyć liczbę pacjentów potrzebujących respiratora – podkreśla Gianchandani.

Konieczne jest większe, randomizowane  badanie, aby określić, jak ten algorytm wpływa na śmiertelność, czas do wyzdrowienia, długość pobytu na OIT i częstość poważnych powikłań.

– Nasz zespół nie może się doczekać kolejnych kroków w celu potwierdzenia naszej hipotezy. W międzyczasie myślę, że te obserwacje potwierdzają znaczenie kontroli poziomu cukru we krwi u pacjentów z COVID-19 i mogą służyć jako przewodnik lub inspiracja dla innych instytucji – dodaje Gianchandani.

Hiperglikemia: co ją powoduje?

Hiperglikemia bywa naprzemiennie określana jako przecukrzenie, zbyt wysoki cukier czy poziom glukozy we krwi. Sytuacje, które mogą prowadzić do hiperglikemii to:

  • różnego rodzaju dolegliwości chorobowe,
  • przyjmowanie zbyt obfitych posiłków,
  • dieta zawierające nadmierne ilości węglowodanów,
  • pomijanie lub całkowite zapominanie o zażyciu insuliny lub preparatów hipoglikemizujących,
  • zakażenia,
  • stres/napięcie emocjonalne,
  • duży wysiłek fizyczny,
  • infekcje,
  • przyjmowanie, np. sterydów.

Źródło: medialexpress.com