Infekcja wirusowa, a może bakteryjna: jak to rozróżnić?

06.05.2020
Aktualizacja: 06.05.2020 15:32
Infekcje wirusowe a bakteryjne.
fot. Shutterstock

Objawy infekcji bakteryjnej mogą przypominać infekcję wirusową. Tak samo może występować ból gardła, katar, kaszel, gorączka, ale te objawy różnią się stopniem natężenia objawów i tempem rozwoju infekcji. Dowiedz się, jak we wczesnej fazie rozróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej. 

Jaka jest różnica między infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi?

Bakterie i wirusy mogą powodować wiele infekcji, ale między tymi dwoma rodzajami organizmów zakaźnych występują określone różnice.

Bakterie to małe mikroorganizmy zbudowane z jednej komórki. Są bardzo różnorodne i mogą mieć wiele różnych kształtów i cech strukturalnych. Bakterie mogą żyć w prawie każdym możliwym środowisku, w tym w ludzkim ciele lub na nim. Tylko garstka bakterii powoduje infekcje u ludzi. Bakterie te nazywane są bakteriami chorobotwórczymi.

Wirusy są innym rodzajem drobnego mikroorganizmu, chociaż są nawet mniejsze niż bakterie. Podobnie jak bakterie, są bardzo różnorodne, jeśli chodzi o kształty i cechy. Wirusy są pasożytnicze, co oznacza, że do życia potrzebują żywych komórek lub tkanek.

Wirusy mogą atakować komórki ciała, wykorzystując jej składniki  do wzrostu i namnażania. Niektóre wirusy zabijają nawet komórki gospodarza w ramach ich cyklu życia.

Jak przenoszone są infekcje bakteryjne?

Wiele infekcji bakteryjnych jest zaraźliwych, co oznacza, że można je przenosić z człowieka na człowieka. Może to nastąpić na wiele sposobów, w tym:

  • bliski kontakt z osobą, która ma infekcję bakteryjną, w tym dotykanie i całowanie,
  • kontakt z płynami ustrojowymi osoby, która ma infekcję, szczególnie po kontakcie seksualnym lub gdy kaszle lub kicha,
  • przeniesienie z matki na dziecko w czasie ciąży lub porodu,
  • wchodzenie w kontakt z powierzchniami skażonymi bakteriami, takimi jak klamki lub uchwyty kranów, a następnie dotykania twarzy, nosa lub ust.

Oprócz przenoszenia się z człowieka na człowieka, infekcje bakteryjne mogą być również przenoszone przez ukąszenie zarażonego owada. Ponadto spożywanie zanieczyszczonej żywności lub wody może również prowadzić do infekcji.

Jakie są typowe infekcje bakteryjne?

Niektóre przykłady infekcji bakteryjnych obejmują:

  • zapalenie gardła,
  • infekcja dróg moczowych,
  • bakteryjne zatrucie pokarmowe,
  • rzeżączkę,
  • gruźlicę,
  • bakteryjne zapalenie opon mózgowych,
  • zapalenie tkanki łącznej,
  • Boreliozę,
  • tężec.

W jaki sposób przenoszone są infekcje wirusowe?

Podobnie jak infekcje bakteryjne, wiele infekcji wirusowych jest również zaraźliwych. Mogą być przekazywane między osobami na wiele takich samych sposobów, w tym:

  • bliski kontakt z osobą, która ma infekcję wirusową,
  • kontakt z płynami ustrojowymi osoby z infekcją wirusową,
  • przeniesienie z matki na dziecko w czasie ciąży lub porodu,
  • wchodzenie w kontakt z zanieczyszczonymi powierzchniami.

Ponadto, podobnie jak infekcje bakteryjne, infekcje wirusowe mogą być przenoszone przez ukąszenie zarażonego owada lub poprzez spożywanie skażonej żywności lub wody.

Jakie są typowe infekcje wirusowe?

Niektóre przykłady infekcji wirusowych obejmują:

  • grypa,
  • przeziębienie,
  • wirusowe zapalenie żołądka i jelit,
  • ospa wietrzna,
  • odra,
  • wirusowe zapalenie opon mózgowych,
  • brodawki,
  • ludzki wirus niedoboru odporności (HIV),
  • wirusowe zapalenie wątroby.

Jak rozpoznać, czy przeziębienie jest bakteryjne, czy wirusowe?

Przeziębienie może powodować zatkany nos lub katar, ból gardła i niską gorączkę, ale jak rozpoznać czy przeziębienie jest bakteryjne, czy wirusowe?
Przeziębienie jest spowodowane przez wiele różnych wirusów, chociaż najczęściej winowajcą są rinowirusy. Niewiele możesz zrobić, aby leczyć przeziębienie, z wyjątkiem czekania i stosowania leków dostępnych bez recepty, aby złagodzić objawy.

W niektórych przypadkach wtórne zakażenie bakteryjne może rozwinąć się podczas przeziębienia lub po nim. Typowe przykłady wtórnych infekcji bakteryjnych obejmują:

  • infekcje zatok,
  • infekcja ucha,
  • zapalenie płuc.

Być może rozwinęła się infekcja bakteryjna, jeśli:

  • objawy trwają dłużej niż 10 do 14 dni,
  • objawy nasilają się, a nie ustępują w ciągu kilku dni,
  • masz wyższą gorączkę niż zwykle obserwowaną przy przeziębieniu.

Czy a pomocą koloru śluzu, można ustalić, czy jest to infekcja bakteryjna czy wirusowa? Należy unikać używania koloru śluzu w celu ustalenia, czy masz infekcję wirusową lub bakteryjną.

Panuje przekonanie, że zielony śluz wskazuje na infekcję bakteryjną wymagającą antybiotyków. W rzeczywistości zielony śluz jest spowodowany przez substancje uwalniane przez komórki odpornościowe w odpowiedzi na obcego najeźdźcę. Możesz mieć zielony śluz z powodu wielu rzeczy, w tym: wirusów, bakterii, sezonowych alergii.

Jak diagnozuje się infekcje?

Czasami lekarz może zdiagnozować stan na podstawie historii choroby i objawów. Na przykład odra lub ospa wietrzna mają bardzo charakterystyczne objawy, które można zdiagnozować za pomocą prostego badania fizykalnego.

Ponadto, jeśli istnieje aktualna epidemia danej choroby, lekarz uwzględni ją w swojej diagnozie. Przykładem jest grypa , która powoduje sezonowe epidemie w chłodnych miesiącach każdego roku.

Jeśli twój lekarz chce wiedzieć, jaki rodzaj organizmu może powodować twoją chorobę, może pobrać próbkę do hodowli. Próbki, które można wykorzystać do hodowli, różnią się w zależności od podejrzanego stanu, ale mogą obejmować:

  • krew,
  • śluz ,
  • mocz,
  • skórę,
  • mózgowy płyn rdzeniowy (CSF).

Które infekcje są leczone antybiotykami?

Antybiotyki to leki stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych. Istnieje wiele rodzajów antybiotyków, ale wszystkie działają w celu powstrzymania bakterii przed skutecznym wzrostem i podziałem. Nie są skuteczne przeciwko infekcjom wirusowym.

Pomimo faktu, że antybiotyki należy przyjmować wyłącznie w przypadku zakażenia bakteryjnego, często wymagane są antybiotyki w przypadku zakażeń wirusowych. Jest to niebezpieczne, ponieważ zbyt częste przepisywanie antybiotyków może prowadzić do oporności na antybiotyki.

Oporność na antybiotyki pojawia się, gdy bakterie przystosowują się, aby być w stanie oprzeć się niektórym antybiotykom. Może utrudniać leczenie wielu infekcji bakteryjnych.

Jeśli przepisano ci antybiotyki na infekcję bakteryjną, weź cały cykl antybiotyków - nawet jeśli po kilku dniach zaczniesz czuć się lepiej. Pomijanie dawek może zapobiec zabiciu wszystkich bakterii chorobotwórczych.

Jak leczy się infekcje wirusowe?

Nie ma specyficznego leczenia wielu infekcji wirusowych. Leczenie zwykle koncentruje się na łagodzeniu objawów, podczas gdy twoje ciało pracuje nad usunięciem infekcji. Może to obejmować takie rzeczy jak:

  • płyny do picia, aby zapobiec odwodnieniu,
  • odpoczynek,
  • stosowanie leków przeciwbólowych,
  • ssanie pastylki na gardło, aby złagodzić ból gardła,
  • w niektórych przypadkach lekarz może przepisać leki przeciwwirusowe, aby pomóc w leczeniu twojego stanu. Leki przeciwwirusowe w pewien sposób hamują wirusowy cykl życia.

Jak zapobiegać infekcjom?

Możesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby zapobiec zachorowaniu na infekcję bakteryjną lub wirusową:

  • Praktykuj dobrą higienę. Pamiętaj, aby umyć ręce przed jedzeniem, po skorzystaniu z łazienki oraz przed i po pracy z jedzeniem.
  • Unikaj dotykania twarzy, ust lub nosa, jeśli dłonie nie są czyste.
  • Nie udostępniaj przedmiotów osobistych, takich jak: przybory kuchenne, szklanki, szczoteczki do zębów, Zaszczep się.
  • Dostępnych jest wiele szczepionek zapobiegających różnym chorobom wirusowym i bakteryjnym. Przykłady chorób, którym można zapobiec za pomocą szczepionki to odra, grypa, tężec, krztusiec.
  • Porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat dostępnych szczepionek.
  • Nie wychodź, jeśli jesteś chory. Zostań w domu, jeśli jesteś chory, aby zapobiec przeniesieniu infekcji na inne osoby.
  • Jeśli musisz wyjść, często myj ręce i kichaj tylko  w chusteczkę. Pamiętaj, aby odpowiednio zutylizować wszelkie zużyte chusteczki.
  • Upewnij się, że jedzenie jest dokładnie ugotowane
  • Upewnij się, że wszystkie mięso jest ugotowane w odpowiedniej temperaturze. Pamiętaj, aby dokładnie umyć surowe owoce lub warzywa przed jedzeniem.
  • Nie pozwól, aby resztki jedzenia pozostały w temperaturze pokojowej. Zamiast tego należy je niezwłocznie schłodzić.

Źródło: healthline.com