Cholera nadal groźna. Jak i gdzie można się zarazić?

11.06.2019
Aktualizacja: 11.06.2019 14:12
Cholera przenosi się przez zanieczyszczoną wodę
fot. Shutterstock

Myślisz, że cholera to choroba, o której można już zapomnieć? Wcale nie. To wciąż ogromne światowe zagrożenie. Choć nie sieje spustoszenia w Polsce, to na zachorowanie zagrożone są wszystkie osoby, które podróżują do tzw. krajów egzotycznych, do Azji i Afryki. Jest to choroba ostra, która może prowadzić do śmierci.

Cholera to ostra, bardzo groźna choroba układu pokarmowego wywoływana przez Gram-ujemną bakterię Vibrio cholerae (przecinkowiec cholery). Jest to choroba zakaźna, co oznacza, że można się nią łatwo zarazić. Cholera jest szczególnie groźna dla podróżujących do krajów, w których wciąż dochodzi do zakażeń. Choroba ta jest śmiertelnie groźna – nieleczona może w ciągu kilkunastu godzin doprowadzić do śmierci.

Do zakażenia bakteriami cholery dochodzi najczęściej przez spożycie zanieczyszczonej, nieprzegotowanej wody lub żywności. Znacznie rzadziej źródłem zakażenia jest bezpośredni kontakt z chorym.

Objawy cholery

Objawy choroby pojawiają się szybko po zakażeniu – po kilkunastu godzinach lub kilku dniach. Głównym objawem cholery jest wodnista, intensywna biegunka bez bólów brzucha i uczucia parcia na stolec. Biegunka szybko prowadzi do zachwiania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu i odwodnienia. Zaczynają następnie pojawiać się takie symptomy jak suchość błon śluzowych, skurcze mięśni, zaburzenia pracy serca i nerek. Nieleczenie choroby lub nieotrzymanie pomocy w odpowiednim czasie może szybko doprowadzić do wstrząsu i śmierci osoby chorej.

Profilaktyka

Jak zapobiegać cholerze?

Podstawą zapobiegania cholerze jest poprawa warunków sanitarnych i zabezpieczanie zbiorników wodnych przed zanieczyszczeniem. Skuteczną formą profilaktyki jest również doustna szczepionka inaktywowana, która obejmuje podanie dwóch dawek u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia, w odstępie 1-6 tygodni. Odporność utrzymuje się przez 2 lata u dorosłych i u dzieci powyżej 6. roku życia. Dawki szczepionki należy przyjąć przynajmniej tydzień przed planowanym wyjazdem.

Leczenie cholery

Podstawą leczenia jest wyrównanie zaburzeń wodno-elektrolitowych poprzez podawanie płynów doustnie i podawanie wlewów kroplowych. W leczeniu stosuje się również tetracykliny.

W 2001 r. WHO oraz UNICEF zarekomendowały wprowadzenie nowej formuły doustnych płynów nawadniających ORS (Oral Rehydration Solution): Przygotowanie roztworu: sól kuchenna – 3,5 g, cytrynian sodu – 2,9 g, chlorek potasu – 1,5 g i glukoza – 20,0 g rozpuszczone w 1 litrze wody.

Występowanie cholery

Cholera występuje w krajach rozwijających się Afryki, Azji, Ameryki Południowej i Środkowej, najczęściej w postaci epidemii w rejonach o niskich standardach sanitarnych, gdzie mieszkańcy mają utrudniony dostęp do bieżącej wody, a żywność nie jest badana i odpowiednio przechowywana.

W Europie najgroźniejsza była epidemia cholery z lat 1831–1838. Do Polski choroba ta dotarła za sprawą wojsk rosyjskich podczas powstania listopadowego. Zmarł na nią m.in. wielki książę Konstanty. Niektórzy badacze uważają, że na cholerę zmarł również Adam Mickiewicz podczas epidemii w roku 1855 w Konstantynopolu. 

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.