Zamknij

Te cztery choroby zwiększają ryzyko hospitalizacji z powodu COVID-19

03.03.2021 10:42
Hospitalizacja z powodu COVID-19
fot. Shutterstock

Cztery choroby zwiększają ryzyko hospitalizacji z powodu COVID-19, wykryto je u 2/3 pacjentów na oddziałach ''covidowych''. Zastosowany model matematyczny wykazał, że gdyby w USA zmniejszyć rozpowszechnienie każdej z czterech chorób o 10 proc. to można by uniknąć 11 proc. wszystkich hospitalizacji z powodu COVID-19.

Choroby przewlekłe są uznawane za jeden z czynników zwiększających ryzyko ciężkiego COVID-19. Naukowcy z USA wyliczyli, że za 2/3 wszystkich hospitalizacji z powodu COVID-19 mogą odpowiadać cztery choroby. To one, zdaniem badaczy, są dla ''covidowców'' najgroźniejsze.

Obliczenia przedstawiono na łamach pisma ''Journal of the American Heart Association'' (JAHA).

Te cztery choroby odpowiadają za ciężki przebieg COVID-19

Dwie trzecie wszystkich hospitalizacji z powodu COVID-19 dotyczy pacjentów cierpiących na co najmniej jedną z czterech chorób przewlekłych: otyłość, nadciśnienie, cukrzycę lub niewydolność serca.

Naukowcy z Tufts University w Medford w USA wyliczyli, że wśród niemal 907 tysięcy pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19 w USA do 18 listopada 2020 roku aż 30 proc. stanowiły osoby z otyłością, 26 proc. z nadciśnieniem, 21 proc. – z cukrzycą, a 12 proc. z niewydolnością serca. 

Ogółem aż 64 proc. (czyli około dwóch trzecich) hospitalizacji z powodu COVID-19 było powiązanych z tymi czterema schorzeniami. Naukowcy podkreślają, że osoby zakażone koronawirusem, ale nie mające żadnej z czterech chorób mogłyby mieć na tyle łagodny przebieg COVID-19, że nie wymagałyby pobytu w szpitalu.

Naukowcy wyliczyli ponadto, że na ryzyko hospitalizacji w związku z analizowanymi chorobami wpływały istotnie: wiek oraz  przynależność rasowa. Na przykład, u dorosłych poniżej 50. roku życia 8 proc. hospitalizacji miało związek z cukrzycą, podczas gdy w grupie osób w wieku 65 lat i starszych odsetek ten wyniósł 29 proc. Co ciekawe, otyłość miała jednakowo silny wpływ na ryzyko hospitalizacji z powodu COVID-19 we wszystkich grupach wiekowych.

Ryzyko pobytu w szpitalu z powodu COVID-19 w powiązaniu z czterema schorzeniami było wyższe – niezależnie od wieku - wśród osób rasy czarnej niż osób rasy białej. W przypadku cukrzycy było ono wyższe również w grupie Latynosów. 

- Wiemy, że same zmiany w jakości diety, nawet bez utraty na wadze, szybko poprawiają zdrowie metaboliczne w ciągu 6-8 tygodni. Kluczowe jest sprawdzenie, czy takie podejście zredukuje liczbę ciężkich przypadków COVID-19 – powiedział kierujący badaniem Dariush Mozaffarian.

Zdaniem głównej autorki pracy Meghan O'Hearn pracownicy służby zdrowia powinni edukować pacjentów zagrożonych ciężkim przebiegiem COVID-19 na temat zachowań profilaktycznych, takich jak aktywność fizyczna i lepsza jakość diety, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia metabolicznego.

Mozaffarian ocenił, że praca jego zespołu wskazuje też na potrzebę priorytetowego szczepienia osób z chorobami kardiometabolicznymi.

Źródło: PAP