Ten czynnik podwyższa ryzyko rozwoju burzy cytokinowej

28.04.2020 13:16
Burza cytokinowa - ten czynnik podwyższa ryzyko
fot. Shutterstock

Burza cytokinowa to klucz do rozwiązania zagadki, dlaczego niektórzy przechodzą zakażenie koronawirusem ciężej od pozostałych. Naukowcy zidentyfikowali czynnik, który podwyższa ryzyko jej rozwoju.

Naukowcy z całego świata szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego część osób zakażonych koronawirusem przechodzi infekcję ciężej od pozostałych. Wiadomo już, że przyczyną jest nadmierna, gwałtowna reakcja układu odpornościowego, znana pod nazwą "burza cytokinowa". Ale dlaczego rozwija się tylko u niektórych? Pomóc mogą badania prowadzone nad grypą.

Burza cytokinowa - przyczyny

Międzynarodowy zespół naukowców z Chin i Niemiec zidentyfikował czynnik, który podwyższa ryzyko rozwoju burzy cytokinowej w przebiegu grypy. Myszom laboratoryjnym zakażonym wirusem grypy wstrzyknęli glukozaminę, żeby sprawdzić związek pomiędzy podwyższonym poziomem glukozy we krwi, a ryzykiem rozwoju burzy cytokinowej. U myszy z podwyższonym poziomem glukozy we krwi burza cytokinowa rozwijała się częściej.

W drugiej części badania porównano próbki krwi 119 pacjentów hospitalizowanych w Wuhan z powodu grypy, jeszcze przed wybuchem epidemii koronawirusa, z krwią zdrowych osób. U pacjentów z wyższym poziomem glukozy prawdopodobieństwo wystąpienia burzy cytokinowej było wyższe.

Wyniki badania opublikowano w "Science Advances".

Ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

Podwyższony poziom glukozy we krwi to nie jedyny silny trop, który podwyższa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

"Washington Post" przytaczał niedawno wyniki raportu amerykańskiej firmy CarePort Health, która po przeanalizowaniu danych dotyczących śmiertelności w USA, wysnuła wniosek, że choroba, która najbardziej podwyższa ryzyko śmierci z powodu COVID-19 to niewydolność nerek.

Inne choroby, które podwyższają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 to:

  • nadciśnienie,
  • choroby płuc,
  • cukrzyca.

Z kolei z badań międzynarodowego zespół naukowców ze szpitala Chińskiej Ludowej Armii Wyzwolenia w Pekinie i Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wynika, że ryzyko śmierci z powodu COVID-19 jest większe u osób z obniżonym poziomem eozynofilów we krwi.

Źródło: medicalxpress.com