Pokroiła awokado razem z ręką. Ostrzega przed popularnym urazem

26.04.2019
Aktualizacja: 07.06.2019 13:59
Ręka awokado
fot. Shutterstock

Trenerka personalna z Florydy próbowała usunąć pestkę z awokado, ale nóż jej się ześlizgnął i niefortunnie trafił w środek dłoni. Skończyło się na przecięciu tętnicy i uszkodzeniu nerwów. To popularny uraz wśród miłośników zdrowego żywienia. 

Awokado nazywane jest "witaminową bombą" z powodu bogactwa cennych składników odżywczych, m.in. luteiny, błonnika, kwasu foliowego, miedzi, potasu oraz witamin z grupy B, a także C, E i K. Prozdrowotną sławę zawdzięcza wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (ponad 11 g na 100 g miąższu), które podnoszą bioaktywność pozostałych związków, wykazując m.in. działanie antyrakowe. O tym, że awokado może również zaszkodzić zdrowiu boleśnie przekonała się pewna mieszkanka Florydy.

Horror w kuchni

Mellisa Norgart, trenerka personalna z Florydy, nie podejrzewała, że próba podania awokado może skończyć się na sali operacyjnej. Kobieta próbowała usunąć pestkę nowym nożem z 10-centymetrowym ostrzem. Kuchenne narzędzie ześlizgnęło się tak niefortunnie, że przecięło jej dłoń. "Odgłos był taki, jakby nożownik siekał kogoś w horrorze" - wspominała Mellisa Norgart w rozmowie z dziennikarzami.

Na pogotowiu zszyto ranę, ale krwawienie nie ustawało, przez co kobieta ponownie musiała zgłosić się do szpitala. Badania wykazały przerwanie tętnicy i uszkodzenie nerwów dłoniowych. Rok po operacji Mellisa Norgart wciąż boryka się ze skutkami wypadku w kuchni - drętwieniem palca serdecznego.

Jak pokroić awokado?

Choć historia może wydawać się niezwykła, lekarze ostrzegają, że "ręka awokado" to bardzo popularny uraz. Jeden z lekarzy Westminster Hospital w Londynie powiedział w wywiadzie dla The Times of London, że zszywa ofiary „ręki z awokado” nawet cztery razy w tygodniu! W wyniku kuchennych wypadków związanych z awokado zdarzają się paraliże dłoni, a w niektórych przypadkach konieczna jest nawet amputacja palców.

Sprawa jest na tyle poważna, że Brytyjskie Stowarzyszenie Chirurgów Plastycznych, Rekonstrukcyjnych i Estetycznych zaapelowało do przedsiębiorców z branży spożywczej o umieszczanie etykiet ostrzegawczych na skórze awokado wraz z instrukcjami, jak je bezpiecznie pokroić.

Źródło: foxnews.com