Oceń
Białkowe zapalenie skóry (protein dermatitis) to choroba zawodowa kucharzy i dostawców warzyw. Słabo dodatnie odczyny obserwuje się u ok. 15 proc. badanych, silnie dodatnie — u 10 proc. Zdarzają się także bąble pokrzywkowe. Po kontakcie z liśćmi lub łodygą na skórze może pojawić się wyprysk kontaktowy. Innym rodzajem alergii jest alergia pokarmowa po spożyciu pomidora. Dowiedz się, jakie są jej objawy.
Alergia na pomidora — reakcja krzyżowa
Alergia pokarmowa na pomidora to często alergia krzyżowa. U osób uczulonych na pomidory obserwuje się zwiększoną wrażliwość m.in. na owoce cytrusowe, melony, arbuzy, ananasy i banany. Jak wyjaśnia prof. Krzysztof Buczyłko na stronie Centrum Alergologii w Łodzi, dzieje się tak dlatego, że wszystkie wymienione źródła zawierają białko profilinę.
Drugie białko uczulające w pomidorach to chitynaza klasy I, która występuje m.in. w awokado, bananie, kiwi, mango, papai, kasztanie jadalnym oraz w lateksie (prezerwatywy, rękawiczki). Prof. Buczyłko zaznacza jednak, że jest ona wrażliwa na gotowanie, więc w zupie nie zaszkodzi. "W zależności od tego, na które białko pomidora jest uczulony konkretny pacjent — będzie reagował albo na sałatkę i ketchup, albo na zupę i leczo. Rzadko na oba!" - pisze ekspert.
Alergia na pomidora — objawy
Alergia to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na występujące w środowisku substancje zwane alergenami. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego, dlatego też warto być czujnym na objawy alergii.
Objawy wskazujące na alergię na pomidora to:
- pieczenie i świąd warg,
- pieczenie oczu,
- uczucie guli w gardle,
- szczypanie skóry na rękach,
- gorycz w ustach i odbijanie (refluks).
Objawy alergii na pomidora występujące rzadziej to m.in.:
- kaszel i duszność (czasem napad astmy),
- biegunka,
- pokrzywka lub wyprysk kontaktowy.
Eksperci ostrzegają jednak, że fabryczne testy skórne mogą dawać fałszywie ujemny wynik, ponieważ białka łatwo ulegają rozpadowi. Prof. Krzysztof Buczyłko przekonuje, że w tym przypadku dobrą metodą diagnostyczną są testy punktowe lub testy płatkowe ze świeżym oraz gotowanym pomidorem. Możliwe jest także oznaczenie obecności w surowicy krwi antyciała E wobec profiliny.
Z alergią na pomidory zmaga się m.in. wokalistka Ariana Grande.
Źródło: mp.pl, centrum-alergologii-lodz.pl
Oceń artykuł