Przyprawy też mogą uczulać! Sprawdź, co znajduje się na liście

04.02.2020
Aktualizacja: 24.02.2020 18:16
Przyprawy jako alergeny: które przyprawy mogą uczulać?
fot. Shutterstock

Zioła i przyprawy też mogą uczulać. Co prawda większość przypraw traci swoje właściwości alergizujące w trakcie obróbki cieplnej, ale nie wszystkie. Które przyprawy mogą uczulać?

Alergeny wielu ziół i przypraw nie są jeszcze dokładnie poznane. Jednak dotychczasowe badania wskazują, że alergie mogą wywoływać występujące w roślinach profiliny (białka). Odpowiadają one prawdopodobnie za występowanie alergii krzyżowej. Jest to efekt podobieństwa alergenów różnego pochodzenia biologicznego (alergenów pokarmowych, kontaktowych, wziewnych). Tak więc osoby, które mają uczulenie na seler, pyłki brzozy i bylicy pospolitej, mogą zareagować alergicznie po zjedzeniu anyżu, kminku, kolendry czy kopru włoskiego. Osoby uczulone na pyłki brzozy, olchy i leszczyny mogą mieć reakcję alergiczną po zjedzeniu curry. Takich przykładów może być znacznie więcej.

Unikanie przypraw, które wywołują reakcje alergiczne może być bardzo trudne, bo niewiele osób wie, że zioła i przyprawy są składnikiem bardzo wielu potraw i produktów. Na przykład w coca-coli znajduje się cynamon. Poza tym wiele leków i suplementów diety sprzedawanych w aptekach może zawierać w swoim składzie zioła potencjalnie alergizujące.

Ważne!

Na opakowaniach produktów szukaj informacji o pełnym składzie, ale pamiętaj, że nie zawsze to wystarczy. Aby mieć 100% pewność, szukaj takich informacji w innych źródłach.

Które przyprawy najczęściej uczulają?

Anyż, curry, czosnek, kolendra, oregano, papryka ostra (w proszku), pieprz kajeński, pieprz zielony, ziarna kopru włoskiego – to przyprawy w przypadku których ryzyko wystąpienia alergii jest bardzo wysokie.

W mniejszym stopniu alergizują bazylia, cynamon, jagody jałowca, kminek, papryka słodka (w proszku), pieprz czarny, gorczyca i zioła prowansalskie.

Bardzo małe ryzyko wystąpienia alergii dotyczy przypraw, takich jak: chrzan, cząber, goździki, gałka muszkatołowa, liść laurowy, majeranek, pieprz biały, tymianek i wanilia.

Ważne

Osoby z udowodnioną alergią nie powinny w ogóle stosować ziół i przypraw silnie alergizujących (ani w formie gotowanej, ani w formie świeżej).

Gdzie można znaleźć przyprawy, które najbardziej uczulają?

Prof. Mirosław Jarosz, wraz ze swoimi współpracownikami, opublikowali książkę "Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków", jest w niej tabela, z której można się dowiedzieć, gdzie mogą być ukryte niektóre wysoko, średnio i nisko alergizujące przyprawy. Patrz poniżej wybrane produkty ze wspomnianej tabeli (reszta w książce):

Przyprawy Forma Potrawy i produkty, w których można je znaleźć Ryzyko alergii
anyż suszone owoce pieczywo żytnie, ciasta, ciasteczka, cukierki, zupy, dania warzywne, napoje alkoholowe (francuskie pastis, arabskie arak, egipskie kibib) wysokie
curry mieszanka sproszkowanych przypraw potrawy z drobiu, wieprzowiny, baraniny, ryb i warzyw, różne sosy, ryż wysokie
czosnek świeże ząbki, granulat potrawy z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, krolika, drobiu, ryb, warzyw i grzybów, zupy, zapiekanki, sosy, wędliny, sery wysokie
kolendra owoce, świeże liście niektóre gatunki chleba, potrawy mięsne, pasztety, wędliny, marynowane grzyby i jarzyny, pierniki, curry, garam masala, niektóre wódki ziołowe, likiery, wermuty, gin, winiaki, wino i piwo wysokie
oregano suszone liście, suszone kwiatostany wędliny, pieczone i duszone mięsa, potrawy z warzyw (zwłaszcza roślin strączkowych i pomidorów), spaghetti, pizza, zioła prowansalskie (francuska mieszanka przyprawowa) wysokie
papryka ostra suszone sproszkowane owoce dania mięsne i rybne, sosy, potrawy z jaj, zupy, sałatki, sery, mieszanki przyprawowe wysokie
pieprz kajeński suszone sproszkowane owoce pikantne duszone mięsa, mięsa z grilla, potrawy z ryb i skorupiaków, dani curry, sałatki, ostre sosy (np. barbecue) wysokie
pieprz zielony marynowane owoce sosy, wędliny, sery pleśniowe wysokie
koper włoski suszone owoce w całości lub w proszku pieczona cielęcina, pieczony kurczak, dani z ryb i owoców morza, zupy, sosy, niektóre włoskie sery, kwaszona kapusta, ogórki konserwowe, pieczywo, słodkie bułki, ciasta, budynie, kompoty, wina, likiery, wódki żołądkowe, curry, chińska mieszanka przyprawowa wysokie

Źródło: "Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków", Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.