Komu szkodzi orientalna kuchnia?

Redakcja
27.07.2015 16:11
Komu szkodzi orientalna kuchnia?
fot. Alergie pokarmowe a kuchnia orientalna, co jeść w tropikach, alergeny

Lubicie egzotyczną kuchnię? Uważajcie na alergeny! Wiele dań kuchni orientalnej zawiera najsilniej uczulające składniki pokarmowe, takie jak orzechy arachidowe czy soję. Na co uważać za granicą?

Osoby cierpiące na alergię pokarmową powinny zachować szczególną ostrożność podczas egzotycznych podróży i świadomie wybierać posiłki. Eksperci ostrzegają - wiele dań kuchni orientalnej ma w składzie bardzo silne alergeny. Ich spożycie może być śmiertelnie groźne dla osób uczulonych na te składniki pokarmowe.

Najsilniejsze alergeny pokarmowe 

Na alergię pokarmową cierpi - według różnych badań - od 2 do 4 proc. dorosłej populacji. Nieco większy odsetek chorych notuje się wśród dzieci. Najsilniejszymi alergenami są orzechy, przede wszystkim ziemne (arachidowe), owoce morza, sezam, kiwi, ryby oraz soja.

Ukryte alergeny - uważaj w restauracji

Prof. Barbara Rogala, alergolog, która kieruje Oddziałem Alergologii i Immunologii Klinicznej w Uniwersyteckim Centrum Okulistyki i Onkologii w Katowicach podkreśla, że w dzisiejszych czasach restauracje na całym świecie oferują dania o bliżej nieokreślonym składzie. A to bardzo niebezpieczne dla osób z alergią pokarmową:

- Zagrożeniem dla osoby uczulonej są ukryte alergeny. Przy aktualnych zasadach przemysłowego przygotowywania żywności orzeszki arachidowe dodaje się do bardzo wielu potraw. Są wszechobecne w słodyczach sprzedawanych w marketach, a w kuchni orientalnej są dodawane do głównych posiłków. Otrzymując oryginalnie podane danie, klient restauracji może nie mieć pojęcia -– jeśli się  tym nie zainteresuje - że to danie zawiera orzechy czy sezam, na które on jest uczulony” –- tłumaczy prof. Rogala.

Źródło: PAP