Alergia na truskawki to alergia krzyżowa. Sprawdź, kto jest w grupie ryzyka

24.05.2019
Aktualizacja: 05.07.2019 11:34
Alergia na truskawki
fot. Shutterstock

Trzy... dwa... jeden... start! Czas na truskawki! Ze względu na niski indeks glikemiczny objadać się nimi mogą nawet chorujący na cukrzycę. Czujność jednak powinni zachować alergicy.

Alergia na truskawki to alergia krzyżowa, która może wywołać zarówno typowe objawy alergii pokarmowej, jak i pokrzywkę alergiczną czy wstrząs anafilaktyczny. Sprawdź, jakie są objawy i kto, ze względu na inną alergię, znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka.

Jakie są objawy alergii na truskawki?

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na występujące w środowisku substancje zwane alergenami. Alergenami mogą być białka wchodzące w skład komórek roślin lub zwierząt, ale również składniki leków i lateksu.

Alergia pokarmowa to zespół powtarzalnych objawów po spożyciu określonego pokarmu. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiadają przeciwciała w klasie IgE, skierowane przeciwko określonemu składnikowi pokarmu.

Truskawki mogą wywołać objawy charakterystyczne dla alergii pokarmowej, takie jak ból brzucha czy biegunkę, jak również powodować atopowe zmiany skórne, objawy z układu oddechowego oraz zespół alergii jamy ustnej, OAS (ang. oral allergy syndrome). W skrajnych przypadkach pojawia się wstrząs anafilaktyczny.

Truskawki reagują krzyżowo z pyłkiem brzozy, pyłkami traw, z rodziną różowatych. Zaobserwowano reaktywność krzyżową pomiędzy truskawką a brzoskwinią, gujawą, bananem, mandarynką oraz winogronami. Oznacza to, że osoby z potwierdzoną alergią na te alergeny, powinny być szczególnie uważne na reakcje organizmu po spożyciu truskawek.

Warto wiedzieć, że objawy reakcji alergicznej występują wyłącznie po spożyciu świeżych owoców. Objawy nie występują po spożyciu owoców przetworzonych termicznie (pieczone owoce, kompoty, ciasta i przetwory owocowe, pasteryzowane soki). Alergii zazwyczaj nie wywołują też truskawki białe.

Czym jest pseudoalergia pokarmowa?

Truskawki mogą wywołać nie tylko alergię, ale też pseudoalergię, czyli niepożądaną reakcją pokarmową nie tyle na sam alergen, ile na substancje dodawane do żywności (konserwanty, barwniki) i inne składniki występujące naturalnie (np. tzw. aminy biogenne, takie jak histamina czy tyramina).

Po spożyciu dużej ilości serów czy ryb zawierających histaminę mogą pojawić się objawy wstrząsu anafilaktycznego. Tyramina, znajdująca się w czekoladzie, śledziach czy czerwonym mięsie, może wyzwalać wzrost ciśnienia krwi, kołatanie serca oraz migrenowy ból głowy.

Truskawki, obok cynamonu i szpinaku, zaliczane są do tzw. stymulatorów histaminy, w grupie produktów bogatych w benzoesany naturalne. W tym wypadku nadmierna reakcja układu immunologicznego powiązana jest z nietolerancją histaminy.

Źródło: Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy, prof. K. Buczyłko; mp.pl; diag.pl