Oceń
Zaczynają pylić trawy. Niektóre produkty wchodzą z nimi w interakcje krzyżowe i nasilają objawy alergii. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi.
Wiele osób jest uczulonych na pyłki traw, które zwykle zaczynają pylić na początku maja, ale ich najwyższe stężenie w powietrzu odnotowuje się na przełomie maja i czerwca. Objawy alergii na pyłki traw to zapalenia spojówek, katar, drapanie w gardle. Towarzyszy temu gorsze samopoczucie i problemy z koncentracją.
Jak wynika z danych ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce), pyłki traw są w Polsce najczęstszą przyczyną objawów alergicznego nieżytu nosa i atopowej astmy pyłkowej. U 16 proc. chorych z objawami alergicznego nieżytu nosa występują objawy alergiczne po kontakcie z alergenami pyłku traw, a dodatnie odczyny w punktowym teście skórnym stwierdza się u 21,3 proc. chorych z alergią. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że w Polsce występuje około 200 gatunków traw.
Objawy alergii na pyłki traw
Największe stężenie pyłków traw w Polsce odnotowuje się w czerwcu oraz w pierwszej połowie lipca. W tym okresie u alergików pojawia się nasilenie objawów alergii, czyli alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa oraz alergiczne zapalenie spojówek. U osób uczulonych na pyłki traw pojawiają się:
- wodnista wydzielina,
- świąd nosa,
- kichanie,
- upośledzenie drożności nosa,
- objawy spojówkowe, takie jak łzawienie, zaczerwienienie i pieczenie spojówek.
W dniach, gdy ekspozycja na alergeny pyłku traw jest bardzo wysoka, szczególnie u osób z niedrożnością nosa mogą występować objawy astmy pyłkowej, takie jak:
- duszności,
- napadowy kaszel,
- świszczący oddech,
- uczucie ucisku w klatce piersiowej.
Objawy te mogą pojawić się podczas spacerów po łące, w trakcie koszenia trawy czy przebywania w pobliżu skoszonej trawy lub siana.
Najbezpieczniejszymi miejscami dla alergików w tym czasie są: wybrzeże morza (przy wietrze wiejącym od strony morza), wyspy na morzu i na dużych jeziorach, szczyty górskie itp.
Alergia krzyżowa: jakie produkty wchodzą w interakcje z pyłkami traw?
Warto również pamiętać o alergiach krzyżowych. O co konkretnie chodzi? W pyłkach roślin oraz niektórych produktach, warzywach czy owocach występują podobne białka (tzw. panalergeny), które mogą wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe, nasilając objawy alergii. Może się więc okazać się, że produkty, które dotąd spożywaliśmy bez problemów, w czasie pylenia danej rośliny mogą nam szkodzić.
Jakie produkty wchodzą w interakcje krzyżowe z pyłkami traw? Lista jest długa i znajdują się na niej:
- kiwi,
- mąka,
- melon,
- pomidor,
- słonecznik,
- cebula,
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka),
- owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia),
- ryż,
- seler,
- lateks,
- pyłki brzozy,
- pyłki bylicy
- pyłki drzewa oliwnego,
- pyłki jesionu,
- pyłki rzepaku.
Jeśli jesteś uczulony/ uczulona na pyłki traw, możesz być również uczulony/ uczulona na powyższe produkty. Jeśli pojawią się niepokojące objawy, zgłoś się do lekarza, najlepiej alergologa.
Źródło: odetchnijspokojnie.pl/ dr n. med. Piotr Rapiejko, Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych
Oceń artykuł