Zamknij

Te produkty wchodzą w interakcje krzyżowe z pyłkami traw. Uważaj na nie

25.05.2022
Aktualizacja: 25.05.2022 12:40
Alergia na pyłki traw, alergie krzyżowe
fot. Shutterstock

Zaczynają pylić trawy. Niektóre produkty wchodzą z nimi w interakcje krzyżowe i nasilają objawy alergii. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi.

  1. Objawy alergii na pyłki traw
  2. Alergia krzyżowa: jakie produkty wchodzą w interakcje z pyłkami traw?

Wiele osób jest uczulonych na pyłki traw, które zwykle zaczynają pylić na początku maja, ale ich najwyższe stężenie w powietrzu odnotowuje się na przełomie maja i czerwca. Objawy alergii na pyłki traw to zapalenia spojówek, katar, drapanie w gardle. Towarzyszy temu gorsze samopoczucie i problemy z koncentracją.

Jak wynika z danych ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce), pyłki traw są w Polsce najczęstszą przyczyną objawów alergicznego nieżytu nosa i atopowej astmy pyłkowej. U 16 proc. chorych z objawami alergicznego nieżytu nosa występują objawy alergiczne po kontakcie z alergenami pyłku traw, a dodatnie odczyny w punktowym teście skórnym stwierdza się u 21,3 proc. chorych z alergią. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że w Polsce występuje około 200 gatunków traw.

Objawy alergii na pyłki traw

Największe stężenie pyłków traw w Polsce odnotowuje się w czerwcu oraz w pierwszej połowie lipca. W tym okresie u alergików pojawia się nasilenie objawów alergii, czyli alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa oraz alergiczne zapalenie spojówek. U osób uczulonych na pyłki traw pojawiają się:

  • wodnista wydzielina,
  • świąd nosa,
  • kichanie,
  • upośledzenie drożności nosa,
  • objawy spojówkowe, takie jak łzawienie, zaczerwienienie i pieczenie spojówek.

W dniach, gdy ekspozycja na alergeny pyłku traw jest bardzo wysoka, szczególnie u osób z niedrożnością nosa mogą występować objawy astmy pyłkowej, takie jak:

Objawy te mogą pojawić się podczas spacerów po łące, w trakcie koszenia trawy czy przebywania w pobliżu skoszonej trawy lub siana.

Ważne!

Alergolodzy ostrzegają, że najniebezpieczniejsze mogą być objawy występujące w okresie pylenia żyta (trawa uprawna). W tym czasie alergicy powinni unikać przebywania w pobliżu pól uprawnych (w trakcie spacerów, przejazdów drogami polnymi etc.).

Najbezpieczniejszymi miejscami dla alergików w tym czasie są: wybrzeże morza (przy wietrze wiejącym od strony morza), wyspy na morzu i na dużych jeziorach, szczyty górskie itp.

Alergia krzyżowa: jakie produkty wchodzą w interakcje z pyłkami traw?

Warto również pamiętać o alergiach krzyżowych. O co konkretnie chodzi? W pyłkach roślin oraz niektórych produktach, warzywach czy owocach występują podobne białka (tzw. panalergeny), które mogą wchodzić ze sobą w reakcje krzyżowe, nasilając objawy alergii. Może się więc okazać się, że produkty, które dotąd spożywaliśmy bez problemów, w czasie pylenia danej rośliny mogą nam szkodzić.

Jakie produkty wchodzą w interakcje krzyżowe z pyłkami traw? Lista jest długa i znajdują się na niej:

  • kiwi,
  • mąka,
  • melon,
  • pomidor,
  • słonecznik,
  • cebula,
  • owoce pestkowe (jabłko, gruszka),
  • owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia),
  • ryż,
  • seler,
  • lateks,
  • pyłki brzozy,
  • pyłki bylicy
  • pyłki drzewa oliwnego,
  • pyłki jesionu,
  • pyłki rzepaku.

Jeśli jesteś uczulony/ uczulona na pyłki traw, możesz być również uczulony/ uczulona na powyższe produkty. Jeśli pojawią się niepokojące objawy, zgłoś się do lekarza, najlepiej alergologa.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: odetchnijspokojnie.pl/ dr n. med. Piotr Rapiejko, Ośrodek Badania Alergenów Środowiskowych