Alergia na pomidory rzadko wychodzi w testach. Jakie są objawy uczulenia?

30.05.2019
Aktualizacja: 05.07.2019 11:32
Alergia na pomidory
fot. Shutterstock

Alergia na pomidory przeważnie występuje u osób zawodowo zajmujących się gastronomią. Ten rodzaj uczulenia objawia się tzw. białkowym zapaleniem skóry. Reakcja alergiczna po spożyciu pomidora występuje zdecydowanie rzadziej.

Białkowe zapalenie skóry (protein dermatitis) to choroba zawodowa kucharzy i dostawców warzyw. Słabo dodatnie odczyny obserwuje się u ok. 15 proc. badanych, silnie dodatnie - u 10 proc. Zdarzają się także bąble pokrzywkowe. Po kontakcie z liśćmi lub łodygą na skórze może pojawić się wyprysk kontaktowy. Innym rodzajem alergii jest alergia pokarmowa po spożyciu pomidora. Dowiedz się, jakie są jej objawy.

Alergia: co to takiego?

Reakcja alergiczna, czyli nadmierna reakcja organizmu na spotkanie z alergenem, występuje tylko u niektórych osób. Wpływają na to nie tylko pewne skłonności, ale również częstotliwość kontaktu z alergenami. Alergia uważana jest za chorobę cywilizacyjną.

Alergia na pomidora - reakcja krzyżowa

Alergia pokarmowa na pomidora to często alergia krzyżowa. U osób uczulonych na pomidory obserwuje się zwiększoną wrażliwość m.in. na owoce cytrusowe, melony, arbuzy, ananasy i banany. Jak wyjaśnia prof. Krzysztof Buczyłko na stronie Centrum Alergologii w Łodzi, dzieje się tak dlatego, że wszystkie wymienione źródła zawierają białko profilinę.

Drugie białko uczulające w pomidorach to chitynaza klasy I, która występuje m.in. w awokado, bananie, kiwi, mango, papai, kasztanie jadalnym oraz w lateksie (prezerwatywy, rękawiczki). Prof. Buczyłko zaznacza jednak, że jest ona wrażliwa na gotowanie, więc w zupie nie zaszkodzi. "W zależności od tego, na które białko pomidora jest uczulony konkretny pacjent - będzie reagował albo na sałatkę i ketchup albo na zupę i leczo. Rzadko na oba!" - pisze ekspert.

Alergia na pomidora - objawy

Alergia to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na występujące w środowisku substancje zwane alergenami. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego, dlatego też warto być czujnym na objawy alergii.

Objawy wskazujące na alergię na pomidora to:

  • pieczenie i świąd warg,
  • pieczenie oczu,
  • uczucie guli w gardle,
  • szczypanie skóry na rękach,
  • gorycz w ustach i odbijanie (refluks).

Objawy alergii na pomidora występujące rzadziej to m.in.:

  • kaszel i duszność (czasem napad astmy),
  • biegunka,
  • pokrzywka lub wyprysk kontaktowy.

Eksperci ostrzegają jednak, że fabryczne testy skórne mogą dawać fałszywie ujemny wynik, ponieważ białka łatwo ulegają rozpadowi. Prof. Krzysztof Buczyłko przekonuje, że w tym przypadku dobrą metodą diagnostyczną są testy punktowe lub testy płatkowe ze świeżym oraz gotowanym pomidorem. Możliwe jest także oznaczenie obecności w surowicy krwi antyciała E wobec profiliny. 

Z alergią na pomidory zmaga się m.in. wokalistka Ariana Grande.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl, centrum-alergologii-lodz.pl