Alergeny ukryte - gdzie się mogą kryć?

20.12.2019
Aktualizacja: 20.12.2019 10:54
Alergeny ukryte - gdzie się mogą kryć?
fot. Shutterstock

Czy wiesz, że w wielu produktach spożywczych stosowanych codziennie mogą być ukryte alergeny? Stanowią one składnik substancji dodawanej do środków spożywczych, ale na etykiecie wyszczególniona jest tylko jej ogólna nazwa. Przykładem są tłuszcze cukiernicze, które zawierają przeciwutleniacze syntetyczne - niebezpieczne dla alergików związki.   

Wiele środków spożywczych ma w swoim składzie produkty przetworzone, które mogą zawierać alergeny ukryte. Na etykietach takich środków są zazwyczaj nazwy tych produktów, ale nie ma informacji, co one zawierają. Przykład: w tłuszczu cukierniczym, który jest używany do produkcji herbatników, znajdują się przeciwutleniacze BHA (butylowany hydroksyanizol) oraz BHT (butylowany hydroksytoluen). Jednak na etykiecie jest tylko informacja o tym, że te ciasteczka zawierają tłuszcz cukierniczy. Tymczasem te dwa związki są syntetycznymi przeciwutleniaczami, które mogą powodować alergie (objawiające się świądem i zaczerwienieniem skóry, pokrzywką, rumieniem), problemy żołądkowe. Mogą również zwiększać stężenie cholesterolu we krwi oraz zaburzać wchłanianie żelaza. Bardzo często zamiast zmniejszać szkodliwość wolnych rodników – tak jak to robią naturalne przeciwutleniacze – przyczyniają się do ich powstawania i większej aktywności. BHA oraz BHT są dodawane przez producentów, aby zapobiec procesom utleniania się składników oraz przedłużają ich trwałość. Można je znaleźć słodyczach, olejach, wędlinach, dżemach, przyprawach w kostkach oraz zupach instant.

Aby uniknąć alergenów ukrytych, należy unikać... produktów przetworzonych. Zamiast więc kupować sos spaghetti w słoiczku, lepiej samemu go przygotować.

prof. Mirosław Jarosz

W żywności przetwarzanej kryje się wiele pułapek dla alergików, np. białka mleka kryją się w kazeinianach lub białkach serwatkowych. I choć te nazwy są wymieniane w składzie produktów, nie wszyscy wiedzą, co się pod nimi kryje. Dlatego osoby uczulone zawsze powinny być czujne. Bacznie obserwować reakcje swojego ciała i zależności między pojawieniem się niepokojących objawów, a spożywanymi pokarmami.

Pamiętaj!

Producenci czasem zmieniają receptury swoich produktów, dlatego stale trzeba kontrolować skład produktów podawany na etykiecie, by w porę wychwycić zmiany.

Im więcej składników zawiera dana potrawa, tym większe ryzyko wprowadzenia alergenów ukrytych.

prof. Mirosław Jarosz

Alergeny ukryte - na jakie produkty należy uważać?

Alergicy powinni szczególną uwagę zwrócić na poniższe produkty - mogą one zawierać alergeny ukryte.

  • Pieczywo – pod lupą powinny się znaleźć zwłaszcza częściowo upieczone kajzerki przeznaczone do pieczenia w domu oraz paczkowane krojone pieczywo. Mogą się w nich kryć np. białka mąki pszennej, sojowej oraz kukurydzianej, białka mleka, białka jaj, kwas sorbowy i jego sole.
  • Szynka – może w sobie kryć np. białko soi, białko kukurydzy, kazeinę (białko mleka).
  • Parówki – ten produkt może kryć w sobie wiele alergenów, np. białko mleka (kazeina), białko soi, białka występujące w preparatach kukurydzy, glutaminian sodu.
  • Margaryny do smarowania pieczywa – mogą kryć w sobie, np. lecytynę, pozostałości białek w oleju sojowym lub oleju kukurydzianym.
  • Czekolada – może w sobie kryć, np. białka mleka, lecytynę, białka jaj, białka orzeszków ziemnych.
  • Piwo – może w sobie kryć np. białka kukurydzy i pszenicy, siarczyny.
  • Majonez, sosy majonezowe – te produkty mogą zawierać, np. białka jaj, białka mleka, pozostałość białek w oleju sojowym i kukurydzianym, alginian propylenowoglikolowy, mączka chleba świętojańskiego, guma guar, tragakanta, guma arabska, glutaminian sodu.
  • Lody – mogą one zawierać, np. białka mleka, białka jaj, białka orzechów, owoce i soki owocowe, białka soi, lecytyna, pozostałości białka w syropie kukurydzianym, barwniki azowe, kwas sorbowy i jego sole (w polewie).
  • Herbatniki – mogą zawierać np. białka mąki pszennej, kukurydzianej lub sojowej, białka jaj, białka orzechów, lecytynę, barwniki azowe, cynamon, anyż, przeciwutleniacze syntetyczne dodawane m.in. do tłuszczu cukierniczego.

Ważne!

Zawsze sprawdzaj skład produktu, nawet jeśli kupujesz go na wagę. Sprzedawca ma obowiązek podać na twoje żądanie skład tych produktów, np. wędliny na wagę czy pieczywa.

Źródło: "Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków", Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.