Obalamy mity na temat bólu gardła

Materiały partnerskie
11.09.2018 14:11
Obalamy mity na temat bólu gardła
Fot. shutterstock

Na ból gardła pomoże gorące mleko z miodem? Może lepszy będzie czosnek? I czy bólem gardła w ogóle warto się przejmować?Co jest prawdą, a co mitem? Sprawdź!

Wokół bólu gardła, zarówno jego przyczyn, jak i leczenia, narosło wiele mitów. Nic więc dziwnego, że kiedy dopadnie cię ta dolegliwość, czujesz się zdezorientowany natłokiem informacji i dobrych rad i nie wiesz, której z nich posłuchać. Dlatego właśnie zebraliśmy najpopularniejsze przekonania na temat bólu gardła i wyjaśniamy, które z nich są faktami, a które można włożyć między bajki.

Fakty i mity na temat bólu gardła

Ból gardła zawsze oznacza anginę – MIT

Choć z bólem gardła najczęściej kojarzy nam się angina, to ta choroba nie zawsze jest powodem nieprzyjemnych dolegliwości, które odczuwamy. Głównymi sprawcami chorób gardła, które dopadają nas w sezonie jesienno-zimowym, są bakterie (najczęściej paciorkowce z grupy A) i wirusy. Te pierwsze wywołują właśnie anginę, drugie – wirusowe zapalenie gardła. Obie choroby, zwłaszcza w początkowej fazie, przebiegają bardzo podobnie. Jak zatem je odróżnić? Przy anginie bakteryjnej migdałki są bardzo obrzęknięte i zaczerwienione, a w ich w okolicy powstają ropne czopy, które  nasilają dolegliwości bólowe. W przypadku wirusowego zapalenia gardła ropne naloty nie występują, choroba zazwyczaj przebiega łagodniej i z mniejszą gorączką lub w ogóle bez podwyższonej temperatury. To jednak nie jedyne możliwe powody bólu gardła. Nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć inne przyczyny, takie jak mononukleoza, nadmierne przesuszenie śluzówki, grzybica gardła, ropień, zapalenie zatok, zgaga, a nawet nowotwór

Jedzenie lodów nie może być przyczyną anginy – PRAWDA

Pamiętasz pewnie z dzieciństwa, jak rodzice nie pozwalali Ci jeść lodów latem, mówiąc, że dostaniesz przez to anginy. To jednak nieprawda. Ponieważ angina jest chorobą bakteryjną, nie może być wywołana przez jedzenie lodów. Dlaczego zatem latem po zjedzeniu lub wypiciu czegoś bardzo zimnego pojawia się ból i chrypka? Jest to spowodowane szokiem termicznym, którego doznaje rozgrzana śluzówka w kontakcie z bardzo zimnym pokarmem. Podobny efekt może wywołać wejście do bardzo chłodnego klimatyzowanego pomieszczenia.

Przy bólu gardła nie trzeba brać żadnych leków ani iść do lekarza – MIT

Ból gardła może mieć wiele przyczyn, a sposób leczenia zależy od tego, co wywołało nieprzyjemne dolegliwości. W przypadku wirusowego zapalenia gardła nasz organizm może sam poradzić sobie z infekcją, jednak jeśli sprawa jest poważniejsza i mamy do czynienia z anginą bakteryjną, mononukleozą lub inną chorobą, konieczna będzie interwencja lekarza i dobranie odpowiednich leków (np. w przypadku anginy – antybiotyku). Ponieważ wiele chorób gardła (np. angina i wirusowe zapalenie) w początkowej fazie przebiega bardzo podobnie, a ich rozróżnienie może być dla nas trudne lub wręcz niemożliwe, warto wybrać się do lekarza rodzinnego, który postawi diagnozę i zleci odpowiednie leczenie lub skieruje na dalsze badania.

Bolące gardło można płukać wodą z solą – PRAWDA

Sól ma działanie odkażające, dlatego może pomóc zniwelować dolegliwości bólowe, zwłaszcza przy anginie bakteryjnej, bo wymywa patogeny. Pamiętaj jednak, że sól działa też wysuszająco, dlatego jeśli stosujesz taką płukankę, zadbaj o to, by roztwór nie był zbyt mocny. Najlepszą proporcją będzie ćwierć lub maksymalnie pół łyżeczki soli na szklankę ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Gardło możesz płukać również naparami z ziół mających właściwości antyseptyczne, np. rumianku lub szałwii. Warto także sięgnąć po dostępny bez recepty lek taki jak Uniben, który likwiduje objawy zapalenia gardła. Dzięki zawartości benzydaminy działa miejscowo przeciwzapalnie, przeciwbólowo, znieczulająco oraz odkażająco, a dzięki zawartości glicerolu nawilża śluzówkę. Nad klasycznymi płukankami ma zdecydowaną przewagę nie tylko ze względu na szybkość działania, lecz także precyzję i wygodę podania. Ponieważ lek ten występuje w postaci sprayu z długim aplikatorem, można go szybko i bez problemu zaaplikować prosto w ognisko zapalne.

 Na ból gardła pomaga gorące mleko z miodem – MIT

To sposób stary jak świat, znany i stosowany od pokoleń, jednak nie do końca skuteczny. Dzięki zawartości naturalnych enzymów takich jak lizozym, inhibina i apidycyna miód rzeczywiście ma właściwości bakteriobójcze, jednak traci je już w temperaturze 45 stopni Celsjusza (optymalna temperatura to 35 stopni). Jeśli zatem dodamy go do gorącego napoju, nie odczujemy jego dobroczynnego działania. Co więcej, mleko zagęszcza ślinę, co w przypadku obrzękniętej śluzówki gardła może dodatkowo utrudnić przełykanie. Dlatego miód lepiej dodawać do letniej wody lub ziołowych herbatek, których temperatura jest zbliżona do temperatury naszego ciała.Jedzenie czosnku może przyspieszyć leczenie infekcji gardła – PRAWDA

Czosnek działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także zwiększa odporność, dlatego może Ci pomóc szybciej pokonać chorobę. Jedz 2–3 surowe ząbki czosnku i konieczne zgnieć je kilka minut przed spożyciem. Dlaczego? Po to, by otworzyć błony komórkowe i uwolnić allinazę – enzym powodujący powstanie allicyny i tiosulfinatu, czyli związków, które mają działanie antybiotykowe. Czosnek możesz położyć na kanapkę lub zjeść na łyżeczce razem z miodem.

Zagłosuj

Co najbardziej pomaga ci złagodzić ból gardła?

Liczba głosów:

W skutecznej walce z bólem gardła wspiera Was Uniben - Partner akcji.

legal-uniben(1)