Sposoby na przeziębienie z różnych stron świata. Niektóre zaskakują - wypróbujesz je?

Materiały partnerskie
12.09.2018 11:57
Sposoby na przeziębienie z różnych stron świata. Niektóre zaskakują - wypróbujesz je?

Rosół z jaszczurki, ostre przyprawy, a może… alkohol? Sprawdź, jak w innych krajach radzą sobie z przeziębieniem i grypą.

Przeziębienie nie zna granic terytorialnych i równie często dotyka nas, jak i osoby z innych krajów zarówno w Europie, jak i na innych kontynentach. Jak mieszkańcy innych państw radzą sobie z przeziębieniem i grypą? Sprawdzamy

Dymem w bakterie w Chinach

Chińczycy od wieków stawiają na naturalność i doskonale potrafią wykorzystać to, co daje im przyroda. Dlatego w chińskiej medycynie powszechnie stosowaną rośliną jest artemisia argyi. Jej liście suszy się i pali w domu chorego, bo dym wydobywający się z nich ma podobno działanie bakteriobójcze, zapobiega rozprzestrzenianiu się wirusów i pomaga pokonać infekcje.

Chiński rosołek na przeziębienie

Rosół jest znany jako sposób na przeziębienie nie tylko w Polsce, lecz także w Hongkongu. Oba dania różnią się jednak nieco składnikami, bo w Chinach rosół ten gotuje się nie na kurze, lecz na… jaszczurce! Poza nią w zupie znajdziemy także słodkie ziemniaki yam i chińskie daktyle. Masz ochotę spróbować?

Japońskie morele na odporność

Gdy przeziębienie lub grypa dopada Japończyka, sięga on zazwyczaj po umeboshi, czyli japońskie morele marynowane w soli. Podobno mają one właściwości antybakteryjne, a także stymulujące układ immunologiczny, dlatego jada się je także profilaktycznie, by wzmocnić odporność. Umeboshi można jeść solo lub jako dodatek do gorącej herbaty z imbirem i cytryną.

Rzepa krzepi w Iranie

Według Irańczyków najlepszym sposobem na katar, kaszel i ból gardła jest ugotowana i rozgnieciona rzepa. Biorąc pod uwagę, że to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy C, irański sposób jest uzasadniony. Chętnie sięga się tam także po rozmaryn, przygotowując z niego napary do picia lub inhalacje.

Procenty w słonecznej Portugalii

Portugalskiego sposobu na przeziębienie i grypę nie pochwaliłby chyba żaden lekarz, ale faktem jest, że sąsiedzi Hiszpanów leczą się… alkoholem. Aby pozbyć się infekcji, Portugalczycy piją tzw. paloną wodę, czyli aguardente, mocny, minimum 40-procentowy alkohol, następnie łykają aspirynę i kładą się do łóżka, by porządnie się wypocić. Tego sposobu zdecydowanie nie polecamy, bez obaw możesz jednak wypróbować drugą metodę rodem z Półwyspu Iberyjskiego, a mianowicie mieszankę jogurtu naturalnego z propolisem, syropem z marchwi lub ciemnym cukrem. Jeśli nie pomoże, przynajmniej nie powinna zaszkodzić.

Hiszpańska cytryna dobra na wszystko

Hiszpanie w czasie przeziębienia korzystają z tego, co mają najlepsze, czyli cytrusów, a dokładniej cytryn. Sok z cytryny ugotowany razem z wodą i miodem pije się tam, gdy tylko pojawią się pierwsze objawy infekcji takie jak ból gardła czy katar. Inną miksturę można przygotować z cytryn i imbiru – wystarczy plastry tego owocu oraz kawałek korzenia imbiru zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia, dodać łyżeczkę miodu i wypić.

Przyprawy na przeziębienie w Indiach

Indie słyną z przypraw i właśnie po nie sięgają mieszkańcy tego kraju, gdy dopadnie ich przeziębienie. Najpopularniejszą miksturą jest rozgrzewająca herbatka z dodatkiem imbiru, pieprzu, cynamonu lub kardamonu. Z imbiru można przygotowuje się także specjalny napar, gotując korzeń tej rośliny tak długo, aż zabarwi wodę na żółty kolor, i dodając do niej odrobinę miodu. 

Bułgarskie trunki na przeziębienie i grypę

Bułgarzy podobnie jak Portugalczycy podczas choroby nie stronią od alkoholu. Najbardziej popularnym trunkiem stosowanym jako remedium na przeziębienie i grypę jest rakija, mocno 40-procentowy alkohol. Bułgarzy piją go solo lub przygotowują z niego „syrop”, w którego skład poza rakiją wchodzi miód i olej słonecznikowy w takich samych proporcjach. Mieszankę podgrzewa się i wypija ciepłą. Miłośnicy słabszych trunków leczą się natomiast bułgarskim winem.

 
inforgafika-uniben-kraje-2
 

Norweski tran na odporność

Norwegowie, walcząc z chorobą, stawiają przede wszystkim na wzmocnienie odporności. W tym celu sięgają po tran, czyli tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorszowatych ryb atlantyckich. Olej rybi jest bogaty m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A, D i E, dzięki czemu stymuluje układ immunologiczny do większej aktywności. Norwegowie leczą się także borówkami, które zawierają dużo antyoksydantów i witaminy C. Sok lub konfiturę z tych owoców dodają do gorącej herbaty. 

Angielska chicken soup na przeziębienie

Anglicy, podobnie jak my, Polacy, przeziębienie i grypę leczą klasycznym rosołem, gotowanym z dużą ilością warzyw (przede wszystkim cebuli i czosnku). Chętnie sięgają też po brandy, dodając ją do gorącej herbaty z miodem. Taka mikstura ma podobno pomóc „wypocić chorobę”.

Kogel-mogel na ból gardła w Rosji

Ten pyszny słodki deser zrobiony z surowych żółtek jaj i dużej ilości cukru jest stosowany jako lek na przeziębienie u naszych wschodnich sąsiadów – w Rosji i na Ukrainie. Uważa się, że wypity na ciepło z dodatkiem łyżki masła i odrobiny mleka, łagodzi ból gardła. Ten napój znany jest także w północnej części Europy oraz Stanach Zjednoczonych, z tym że do mikstury dodaje się jeszcze wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową i odrobinę alkoholu (np. rum, whisky, brandy) i pije… przy stole wigilijnym.

Miód, czosnek i cebula remedium na chorobę w Polsce

My, Polacy, gdy tylko zauważymy pierwsze objawy przeziębienie lub grypy, takie jak katar czy ból gardła, najchętniej sięgamy po gorącą herbatę z miodem i cytryną lub sokiem malinowym, cebulę, którą jemy na surowo lub wypijamy w postaci syropu, a także bakteriobójczy czosnek – zarówno jako dodatek do kanapki, jak i mleka z miodem. A co jeśli żaden ze sposobów – ani polskich, ani zagranicznych – nie działa? W zwalczaniu objawów choroby zdecydowanie warto wspomóc się lekami dostępnymi bez recepty, takimi jak np. Uniben – spray na ból gardła. Dzięki zawartości benzydaminy, czyli niesteroidowego leku przeciwzapalnego, szybko uśmierza ból gardła, łagodzi ognisko zapalne, zmniejsza obrzęk śluzówki, a także nawilża ją. Wygodny sposób podania za pomocą długiego aplikatora pozwala użyć leku dokładnie tam, gdzie jest to potrzebne. To zdecydowanie szybszy i łatwiejszy sposób na ból gardła, niż przygotowywanie skomplikowanych mikstur z niecodziennych składników.

 
Zagłosuj

Czy wypróbujesz któryś z opisanych sposobów na przeziębienie?

Liczba głosów:

 

W skutecznej walce z bólem gardła wspiera Was Uniben - Partner akcji.