Co jeść i pić, gdy boli gardło?

Materiały partnerskie
12.09.2018 11:30
Co jeść i pić, gdy boli gardło?

Masz infekcję gardła? Sprawdź, co powinnaś jeść, by złagodzić ból, i czego unikać, by nie nasilać nieprzyjemnych dolegliwości

Podczas infekcji gardła ostatnia rzecz, na jaką mamy ochotę, to jedzenie i picie. Obrzęk śluzówki utrudnia przełykanie, a ból sprawia, że każdy kęs staje się katorgą. Tymczasem podczas choroby trzeba przecież dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, by miał siłę walczyć z chorobą. Co zatem zrobić? Oto kilka ważnych zasad, których powinniście przestrzegać, jeśli chcecie przejść infekcję szybko i możliwie jak najmniej boleśni

Co pić, gdy boli gardło?

Podczas każdej choroby, zwłaszcza tej, której towarzyszy podwyższona temperatura, bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów (min. 2 litry dziennie). Nie bez znaczenia jest jednak, co pijemy. Najlepiej sięgnąć po wodę mineralną lub ziołowe herbatki z dodatkiem naturalnych syropów np. z malin, jeżyn czy czarnego bzu, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Do napoju możesz dodać także łyżeczkę miodu, pamiętaj jednak, by temperatura płynu nie była wyższa niż 45 stopni Celsjusza. Powyżej tej wartości miód traci bowiem swoje dobroczynne właściwości antybiotyczne, dzięki którym hamuje rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. Płyny, które pijesz, nie powinny być zbyt gorące również z innego powodu – te o bardzo wysokiej temperaturze mogą dodatkowo podrażniać śluzówkę. Podobne działanie mają napoje gazowane, zatem z nich również lepiej zrezygnować podczas infekcji gardła. Odstaw także kawę, czarną herbatę i alkohol (zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki), bo one również podrażniają i wysuszają gardło, a także mają działanie moczopędne, a więc sprzyjają szybszemu odwadnianiu się organizmu.

inforgafika-uniben-co-jesc-i-pic
Zagłosuj

Co zazwyczaj jesz, gdy boli cię gardło?

Liczba głosów:

Co jeść podczas infekcji gardła?

Gdy boli cię gardło, w ogóle nie masz apetytu, a sama myśl o przełknięciu czegokolwiek sprawia ci ból? To zrozumiałe, pamiętaj jednak o tym, że teraz twój organizm potrzebuje dużo siły do walki z chorobą, dlatego powinien otrzymać odpowiednią dawkę wartościowych składników odżywczych. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem będą zupy kremy z warzyw (warto dodać do nich kawałek korzenia imbiru, który pozytywnie wpływa na odporność organizmu) oraz przeciery i musy owocowe. Takie dania przygotujesz bardzo szybko – wystarczy ugotować warzywa i zmiksować je za pomocą blendera lub wybrać miękkie owoce (doskonale sprawdzą się jabłka czy banany) i utrzeć je na papkę. Gładka konsystencja tych potraw sprawi, że będzie ci łatwiej je połknąć, a bogactwo składników w nich zawartych doda Ci energii do walki z infekcją. Z tego samego powodu warto sięgnąć po kisiele czy kaszki (np. te dla dzieci i niemowląt). Doskonale sprawdzi się także klasyczny, domowy rosół, pamiętaj jednak, by nie był zbyt gorący. Unikaj natomiast ostrych przypraw i kwaśnych produktów, które mogą podrażnić chorą śluzówkę gardła, a tym samym spotęgować ból. Zrezygnuj także ze słodyczy – cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii, które buszują w twoim gardle, a w dodatku nie ma właściwie żadnej wartości odżywczej. Jeśli mimo to ból gardła nie pozwala ci niczego przełknąć, warto sięgnąć po miejscowo działający lek, taki jak Uniben, który dzięki długiemu aplikatorowi precyzyjnie trafia w ognisko zapalne, działając przeciwzapalnie, przeciwbólowo i znieczulająco.

Zagłosuj

Czy twoim zdaniem odpowiednia dieta może zmniejszyć ból podczas infekcji gardła?

Liczba głosów:

W skutecznej walce z bólem gardła wspiera Was Uniben - Partner akcji.