Przepisy na letnie posiłki. Co można wyczarować z sezonowych owoców?

Materiały partnerskie
14.09.2020 11:46
Przepisy na letnie posiłki. Co można wyczarować z sezonowych owoców?
fot. Shutterstock

Lato to czas obfitości. Świeże, pachnące, kolorowe owoce można kupić niemal na każdym rogu. Niewiele osób jednak wie, że z owoców również można przygotować smaczny obiad. Dowiedz się, jak przygotować szybkie posiłki z sezonowych owoców.

Owocowe posiłki są idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Sycą, ale nie pozostawiają uczucia przejedzenia. Są lekkie i dostarczają dużo wody. Gazpacho z arbuza, sycylijska sałatka z pomarańczy, śliwki z kozim serem to tylko niektóre wariacji na temat sezonowych owoców.

Przepis na arbuzowe gazpacho

Składniki:

  • 4 szklanki obranego, pozbawionego pestek, pokrojonego w kostkę arbuza
  • 1 zielony ogórek - obrany, pokrojony w kostkę
  • 3 średnie pomidory - pokrojone w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka - pokrojona
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • kilkanaście listków bazylii
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 papryczki jalapeño (opcjonalnie)

Odłóż na bok połowę zielonego ogórka. Resztę składników umieść w blenderze kielichowym -  duży wybór blenderów znajdziesz w sklepach Max Electro. Blenduj na jednolitą masę, ale nie zbyt długo, gazpachio powinno zawierać resztki warzyw. Gotową potrawę wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z pokrojonym ogórkiem.

Infografika9 copy 2

Przepis na sycylijską sałatkę z pomarańczy

Składniki:

  • Połowa małej czerwonej cebuli
  • Odrobina octu balsamicznego
  • Sól i pieprz
  • 4 sycylijskie pomarańcze (lub zwykłe)
  • Kilka listków bazylii

Cebulkę pokrój w bardzo cienie plasterki i wrzuć do miski, dodaj ocet, sól i pieprz, wymieszaj i zostaw na 15-20 minut, aż cebulka nieco zmięknie.

Pomarańcze pokrój w cienkie plastry, usuń biały środek i pestki. Plasterki pomarańczy rozłóż na talerzu, polej cebulką z octem winnym i posyp rozdartymi listkami bazylii.

Przepis na grillowane śliwki z serem

Składniki:

  • 1 szklanka octu balsamicznego
  • 4 duże śliwki
  • Pół szklanki (kilka plasterków) koziego sera
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny

W małym garnuszku podgrzej ocet balsamiczny i cytrynową skórkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 12 minut. Śliwki podziel na połówki, usuń pestki i włóż do piekarnika. Grilluj pod przykryciem z każdej strony przez kilka minut. Po wyjęciu śliwek na talerz polej owoce octem balsamicznym i przykryj kozim serem.

Przepis na owocowe naleśniki

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki gazowanej Muszynianki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj (możesz użyć blendera). Smaż naleśniki na maśle klarowanym lub oleju roślinnym.

Składniki na nadzienie:

  • 2 gruszki lub jabłka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść truskawek lub malin

Gruszki lub jabłka obierz i pokrój w plasterki i usuń gniazda nasienne. Rozgrzej patelnię i wsyp cukier. Podgrzewaj aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni kolor na brązowy. Wrzuć gruszki lub jabłka i podsmażaj przez kilkanaście minut przewracając owoce na różne strony. Mniej więcej w połowie smażenia dodaj sok z cytryny. Owoce powinny zmięknąć.

Gdy gruszki będą już gotowe, połóż je na naleśniku, dodaj pokrojone w plasterki truskawki i zawiń naleśnik jak sakiewkę.