Najlepsze przepisy na letnie koktajle bezalkoholowe

Materiały partnerskie
14.09.2020 11:50
Najlepsze przepisy na letnie koktajle bezalkoholowe
fot. Shutterstock

Sangria, mojito, szprycer – te znane wakacyjne drinki można zrobić bez alkoholu. Są pyszne, orzeźwiające i zdrowe. Koktajl bezalkoholowy to doskonała alternatywa dla kobiet w ciąży i kierowców. Oto 5 sprawdzonych przepisów na letnie koktajle bezalkoholowe.

Tylko dlatego, że koktajl nie zawiera alkoholu, nie oznacza, że nie może być pyszny i orzeźwiający. W upalne dni lepiej stawiać właśnie na takie napoje - pozbawione alkoholu, zawierające dużą ilość wody i owoców. Alkohol w połączeniu z wysoką temperaturą działa inaczej, upija szybciej, podnosi ciśnienie, powoduje, że szybko chce się spać. Dlatego dla własnego bezpieczeństwa latem warto wybierać bezalkoholowe odpowiedniki ulubionych koktajli.

Przepis na bezalkoholową Sangrię

Składniki:

  • 4 szklanki soku winogronowego
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 brzoskwinie
  • Połowa melona

Zblenduj sok winogronowy i borówki, a następnie wlej do dużego dzbanka. Blender ręczny lub kielichowy znajdziesz w sklepach Max Electro. Dolej soku pomarańczowego i dorzuć pokrojone w kostkę owoce – brzoskwinie i melona. Pamiętaj, że Sangria smakuje najlepiej, gdy jest dobrze schłodzona. Najlepiej trzymać napój w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

 

 

Infografika9 copy 3

Przepis na grejpfrutowy szprycer

Składniki:

  • Pół litra świeżego soku grejpfrutowego (ew. soku z kartonu)
  • Pół litra gazowanej Muszynianki
  • Sok z 1 limonki

Do dzbanka wlej sok grejpfrutowy, sok z limonki i Muszyniankę. Wszystko wymieszaj i wrzuć kostki lodu. Podawaj z plastrami grejpfruta.

Przepis na virgin mojito

Składniki:

  • Kilka-kilkanaście listków mięty
  • Sok z połowy limonki
  • Dwa plasterki limonki
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • Gazowana Muszynianka
  • Tonik (opcjonalnie)
  • Kruszony lód

Miętę, sok z limonki, cukier i plasterki limonki umieść w dużej wysokiej szklance i rozgnieć wszystko dokładnie. Wrzuć kruszony lód (mniej więcej do połowy szklanki) i dopełnij Muszynianką. Jeśli lubisz mocniejsze smaki, możesz dolać odrobinę gorzkiego toniku.

Przepis na ananasowe agua fresca

  • 3 szklanki pokrojonego ananasa
  • 3 szklanki wody mineralnej
  • Kilkanaście listków mięty

Umieść wszystkie składniki z blenderze kielichowym lub użyj ręcznego blendera – wszystkie urządzenia do blendowania znajdziesz w sklepach Max Electro. Blenduj składniki tak długo, aż powstanie jednolity napój. Przelej koktajl do dzbanka, podawaj z lodem i kawałkami ananasa.

Przepis na imbirowo-brzoskwiniowego drinka

Składniki:

  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 litry toniku
  • Kilkanaście listków mięty
  • 1 szklanka wody
  • Łyżka cukru

W małym garnuszku na małym ogniu podgrzewaj wodę z cukrem i imbirem. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, przelej syrop do szklanki i odstaw do ostudzenia na ok. 30 minut. Następnie wlej syrop do dzbanka bez sitko, by odcedzić imbir. Do dzbanka wrzuć też pokrojone brzoskwinie i lekko je rozgnieć, by puściły sok, wlej tonik i dodaj kostki lodu. Podawaj ze świeżą miętą.