Jak przechowywać żywność w lodówce, aby jak najdłużej zachowała świeżość?

Materiały partnerskie
24.07.2020 13:57
Jak przechowywać żywność w lodówce, aby jak najdłużej zachowała świeżość?
fot. Shutterstock

Zastanawiasz się, dlaczego jedzenie w lodówce szybko się psuje? Większość osób winą obarcza jakość produktów, ale nie zawsze tak jest. Najczęściej to błędy w przechowywaniu żywności prowadzą do tego, że szybko traci świeżość. Jeśli zbyt często wyrzucasz jedzenie, zamiast cieszyć się jego smakiem, sprawdź, jak to zmienić.

Utrzymanie lodówki w czystości i dobrej organizacji może pomóc przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Nie tylko przestrzeganie dat przydatności, ale także wiedza dotycząca działania lodówki i tego, w którym miejscu powinny być przechowywane konkretne produkty, mogą spowodować, że będziesz wyrzucać mniej jedzenia - warzywa i owocem będą soczyste i kruche, mięso i nabiał świeże, a resztki z obiadu dobrze zachowane.

Jak przechowywać żywność w lodówce, by dłużej była świeża? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów.

Zainwestuj w dobrą lodówkę

Dobry sprzęt to podstawa. Oprócz odpowiednich, pasujących do kuchni rozmiarów, lodówka powinna posiadać kilka funkcji, które pomogą przedłużyć świeżość produktów.

Dobra lodówka może być wyposażona w dodatkowe zabezpieczenia lub powłoki antybakteryjne  chroniące przed namnażaniem się drobnoustrojów. W praktyce wygląda to tak, że wewnętrzne ściany, komory oraz półki lodówki  pokryte są specjalną powłoką, zawierającą związki srebra. Uwalniające się z niej jony srebra hamują rozwój bakterii, grzybów, pleśni i innych mikoorganizmów, dzięki czemu przechowywane produkty dłużej zatrzymują świeżość. Lodówka może być także wyposażona w specjalne filtry i uszczelki antybakteryjne.

Innym, niezwykle przydatnym elementem jest komora niskich temperatury – specjalny system, który utrzymuje temperaturę w komorze na odpowiednim poziomie. Warto również sprawdzić, czy lodówka ma wymuszoną cyrkulację powietrza, co gwarantuje równomierne chłodzenie i spowalnia proces psucia się żywności. System ten działa zazwyczaj w chłodziarce, rzadziej w zamrażarce. Jest przydatny zwłaszcza w przypadku przechowywania dużej ilości jedzenia.

W wielu dobrych lodówkach szuflady są specjalnie zaznaczone na przykład obrazkami przedstawiającymi warzywa, ryby, nabiał, tak by łatwiej można było rozdzielić produkty w poszczególnych sektorach.

Lodówki w różnych rozmiarach, z funkcjami przedłużającymi świeżość jedzenia znajdziesz w sklepach Max Elektro.

Pilnuj dat przydatności

Nawet najlepsza lodówka nie wydłuży daty przydatności określonej na opakowaniu. Jeśli chcesz jeść dobrze i świeżo, pilnuj dat. Na opakowaniach zaznaczone są daty, do których należy spożyć mleko, ser, a nawet mięso po otwarciu opakowania.

Chociaż zdarza się, że jedzenie ładnie wygląda i pachnie nawet po przekroczeniu daty przydatności, to lepiej nie ryzykować i odpuścić sobie ucztę z przeterminowanych produktów.

Jak pilnować dat? Produkty z wcześniejszą datą chowaj w oddzielnej szufladzie lub stawiaj z przodu, by korzystaj z nich w pierwszej kolejności. To działa szczególnie w przypadku jogurtów, paczkowanych ryb i wędlin.

Mięso i ryby w lodówce

Surowe mięso i ryby, źle przechowywane, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Umieść te produkty w zamykanych pojemnikach lub umieść pod nimi talerz, aby zapobiec wyciekaniu soków. Nie rozpakowuj żywności, która została już zapakowana w sklepie, dopóki nie będzie potrzebna do gotowania, bo to naraża mięso na zetknięcie z bakteriami.

Surowe mięso, jeśli nie zostanie zużyte w ciągu kilku dni, należy umieścić w workach i schować do zamrażarki z możliwie jak największą ilością powietrza.

Surowe mięso mielone, owoce morza, ryby nie powinny być przechowywane w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Jeśli chcesz przedłużyć trwałość tych produktów, poddaj je obróbce termicznej – usmaż, uduś, ugotuj, dzięki temu zyskasz kolejne kilka dni.

Nabiał w lodówce

Jak przechowywać mleko i ser w lodówce? Przede wszystkim nie przekładaj produktów z ich oryginalnych opakowań. Trzymaj mleko, twaróg i inne produkty mleczne szczelnie zamknięte w lodówce - jeśli opakowanie zostanie uszkodzone, przełóż produkty do plastikowego lub szklanego pojemnika z pokrywką. Najwięcej problemów sprawia zwykle mleko, ale dopóki jest używane przed upływem daty przydatności, nie powinno źle smakować i pachnieć.

Twardy ser po wyjęciu z opakowania można przechowywać w papierze do zawijania żywności lub w folii. Ponieważ ser musi oddychać, nie nawijaj go zbyt ciasno.

Warzywa i owoce w lodówce

Wiele lodówek jest wyposażonych w szufladę na warzywa lub szufladę zaprojektowaną specjalnie na owoce. Najlepiej nie mieszać ze sobą różnych warzyw i owoców, bo mogą szybciej się psuć. Trzeba im zapewnić odrobinę swobody. Można warzywa i owoce trzymać obok siebie w miskach, koszykach, pojemnikach, oddychających woreczkach.

Unikaj mycia warzyw i owoców przed umieszczeniem ich w lodówce, ponieważ wilgoć przyspiesza psucie się – mokre warzywa i owoce będą gnić.

Których owoców i warzyw lepiej nie trzymać w lodówce? Przede wszystkim bananów, pomidorów, ziemniaków, cebuli i kabaczków. Co ciekawe, awokado można umieścić w lodówce, aby spowolnić proces dojrzewania.

Infografika8(1)

Woda i inne napoje w lodówce

Napoje, takie jak woda, można przechowywać poza lodówką, ale soki po otwarciu należy schować do lodówki.

Jeśli lubisz zimne napoje, to przechowuj je na drzwiach lodówki (półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki) jest to miejsce przeznaczone dla produktów, które wymagają lekkiego schłodzenia.

Wody gazowanej, nasyconej dwutlenkiem węgla, na przykład Muszynianki i innych napojów gazowanych lepiej nie trzymać w wysokich temperaturach, bo ma to  bezpośredni związek z zawartością dwutlenku węgla. W temperaturze bliskiej 0C rozpuszczalność CO2 jest dwukrotnie wyższa niż w temperaturze pokojowej. Dlatego też butelki coli są produkowane w niższej temperaturze, aby rozpuścić w napoju więcej CO2. Jeśli chcesz utrzymać więcej gazu w napoju, trzeba przechowywać go w niskiej temperaturze.