Domowy syrop na kaszel i przeziębienie. Jak zrobić syrop?

05.12.2017 13:17

Receptury na domowy syrop przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Naturalne metody leczenia kaszlu, przeziębienia i łagodzenia bólu gardła wywodzą się z tradycyjnej medycyny ludowej. Babcine receptury na domowe syropy cieszą się ogromną popularnością głównie dlatego, że to sprawdzone i w pełni naturalne metody leczenia. Wystarczy kilka składników, by wyczarować domowy syrop na kaszel i ulżyć sobie w chorobie. Jak zrobić syrop domowym sposobem? Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów na syropy z domowej apteczki.

Domowy syrop na kaszel i przeziębienie. Jak zrobić syrop?

fot. fot. East News

Domowy syrop to podstawowy składnik każdej apteczki. Coraz częściej sięgamy po naturalne metody leczenia i powracamy do sprawdzonych, rodzinnych przepisów. Gdy dopada przeziębienie i kaszel, chętnie wybieramy naturalne syropy, bo są nie tylko tanie i łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo skuteczne. Swoją skutecznością nie ustępują aptecznym specyfikom, których koszt jest znacznie wyższy. Domowe syropy wyrabiane są z naturalnych składników, mamy wpływ na ich skład i proces wytwarzania. Dzięki temu są bezpieczne dla dzieci i osób starszych, które nie zawsze mogą korzystać z silniejszych metod leczenia.

Przeczytaj: Domowe sposoby na przeziębienie

Domowy syrop łagodzi ból gardła i suchy kaszel, pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny, rozgrzewa i w naturalny sposób wzmacnia układ odpornościowy. Syrop można pić, gdy pojawi się złe samopoczucie i osłabienie, a także już przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy. Można go łączyć z innymi lekami, bo jest bezpieczny dla zdrowia, o ile nie występuje alergia na któryś ze składników, może być spożywany przez każdą osobę.

Pamiętaj, kaszel nie jest chorobą, jest jedynie odruchem, który ma na celu oczyszczenie drzewa oddechowego ze śluzu lub zanieczyszczeń. Jeśli kaszel się nasila, warto odwiedzić lekarza, bo może to być zwiastun rozwijającej się choroby. Ważną informacją dla lekarza jest rodzaj kaszlu - suchy lub mokry - to determinuje sposób leczenia.

Syrop z czosnku - naturalny antybiotyk

Syrop z czosnku to naturalny środek na odporność. Wzmacnia organizm, szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań na grypę, a także działa jak naturalny antybiotyk. Czosnek ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie czosnku w dużych ilościach obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, jego jedyną wadą jest nieprzyjemny zapach. Syrop z czosnku najlepiej pić profilaktycznie, jeszcze przed pojawieniem się choroby, aby wzmocnić odporność i odeprzeć atak wirusów. Dorośli powinni spożywać syrop dwa razy dziennie, wystarczą dwie łyżki. Dzieci mogą spożywać mniejszą ilość rozrobioną z innym płynem (np. z mlekiem) lub dodawaną do potraw i sałatek. Syrop ma mocny smak i zapach, bywa zbyt mocny dla małych dzieci.

Składniki:

  • 1 główka czosnku dobrej jakości,
  • 200 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 200 ml miodu,
  • przegotowana i ostudzona woda - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  • Czosnek umieść w misce i zmiażdż, aż puści sok.
  • Dodaj ocet lub sok z cytryny i miód.
  • Wszystkie składniki miksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy.
  • Możesz dolać wody, jeśli uznasz, że syrop jest zbyt gęsty lub zbyt ostry w smaku.

Syrop przelej do słoiczka lub szklanej butelki i schowaj do lodówki na pięć dni. Po upływie kilku dni syrop będzie gotowy do spożycia.

Syrop z cebuli - sposób na przeziębienie

Syrop z cebuli jest jednym z najpopularniejszych domowych leków na odporność i przeziębienie. Jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia dzieci i seniorów, ma słodki smak, dzięki czemu jest bardzo chętnie stosowany. Podobnie jak czosnek, cebula jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, wapń, potas, witaminę C, witaminę B6, siarkę, przeciwutleniacze i flawonoidy. Zawiera kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Łagodzi podrażnienia i objawy alergii, zapobiegając uwalnianiu histaminy z komórek odpornościowych. Co najważniejsze, cebula wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed anemią.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • cukier - biały lub brązowy.

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  • Przełóż cebulę do słoiczka i zasyp obficie cukrem.
  • Zakryj słoik i odstaw na 5-7 godzin, aż cebula puści sok.

Po upływie wskazanego czasu, odcedź syrop przelewając przez sitko lub gazę. Syrop można pić od razu, w czasie choroby nawet co 2-3 godziny po jednej łyżeczce.

Syrop z sosny - łagodzi suchy kaszel

Syrop z sosny, a właściwie syrop z pędów sosny, to naturalny sposób na łagodzenie suchego kaszlu. Lepka, gęsta substancja ma właściwości bakteriobójcze i ułatwia wykrztuszanie wydzieliny. Wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych, zapalenia gardła, udrażnia drogi oddychanie ułatwiając oddychanie. Syrop z sosny bogaty jest w witaminę C, węglowodany i sole mineralne, które naturalnie wspomagają układ odpornościowy organizmu. Syrop z pędów sosny ma słodki i przyjemny smak, może być spożywany przez dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • 1 kg pędów sosny,
  • 1 kg cukru,
  • spirytus - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  • Pędy sosny układaj w słoiku i zasypuj cukrem. Układaj wszystko warstwami, jedną warstwę pędów sosny zasyp jedną warstwą cukru.
  • Jeśli z syropu nie będą korzystały dzieci, zalej pędy i cukier niewielką ilością spirytusu, który przyspieszy ekstrakcję soków i wzmocni mieszankę.
  • Słoik przykryj jałową gazą i odstaw na 5-6 tygodni.

Po tym czasie odcedź syrop i przelej do szklanych buteleczek. Syrop z sosny nadaje się od razu do użycia, najlepiej spożywać 2-3 łyżki syropu dziennie. Ta naturalna mieszanka doskonale rozgrzewa ciało i wspomaga leczenia.

Syrop z imbiru i miodu - mocno rozgrzewa

Syrop łączy w sobie łagodzące działanie miodu i rozgrzewające właściwości imbiru, który jest znanym środkiem odkażającym i przeciwzapalnym, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Dodaj do syropu cytrynę, a wzmocnisz mieszankę działaniem witaminy C. Imbir, podobnie jak aspiryna, rozrzedza krew i działa przeciwzakrzepowo. Z tego przepisu nie powinny korzystać osoby, które cierpią na refluks, chorobę wrzodową i stany zapalne żołądka.

Składniki:

  • szklanka miodu,
  • 1 cytryna,
  • korzeń imbiru.

Sposób przygotowania:

  • Miód wlej do słoika.
  • Wyparzoną cytrynę, razem ze skórką, pokrój w plastry i dodaj do miodu.
  • Imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Całość wsyp do słoika z miodem i cytryną.
  • Mieszankę dokładnie wymieszaj, a następnie zamknij słoik i odłóż na 24 godziny w chłodne miejsce.

Syrop można spożywać bezpośrednio (jedną łyżeczkę dziennie) lub dodawać do herbaty według uznania.

________
zdrowie.radiozet.pl/nk