Czosnek na zgagę i bolesne miesiączki. Czego nie wiesz o czosnku?

03.07.2015 15:57

Intensywnie aromatyczny czosnek stosowany jest w praktycznie każdej kuchni na świecie. Po zjedzeniu na surowo, ma mocny, ostry smak, który odzwierciedla jego potężne działanie. Właściwości zdrowotne czosnku wykorzystywano już w starożytności. Jakie właściwości ma czosnek i dlaczego warto go spożywać?

Czosnek na zgagę i bolesne miesiączki. Czego nie wiesz o czosnku?

fot. East News

Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych. Informacje dotyczące spożywania czosnku sięgają czasów neolitycznych i pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e. Wiadomości o czosnku pojawiają się także w Biblii, świętych księgach hinduskich oraz w literaturze starorzymskiej. O zaletach spożywania czosnku wiedział nawet Neron, który wydał oficjalne zalecenie, by wydawać legionistom rzymskim czosnek w celu zwiększenia ich sprawności i wydolności bojowej. Na właściwości lecznicze czosnku zwracał także uwagę Hipokrates, który polecał czosnek jako środek moczopędny i pobudzający krwawienie w czasie menstruacji.

Czosnek był powszechnie stosowany w średniowieczu, głównie ze względu na swoje właściwości wzmacniające i przeciwrobacze. Był popularnym środkiem na wzmocnienie w czasach, gdy ludzie cierpiali z powodu niedostatecznej higieny i braku opieki medycznej przy jednoczesnych atakach wielu zakaźnych chorób. Znane dezynfekujące, bakteriostatyczne i przeciwpasożytnicze właściwości czosnku przeciwdziałały powstawaniu i rozpowszechnianiu się epidemii. Przez cały okres średniowiecza, czosnek należał do podstawowych środków przeciw chorobom bakteryjnym. W XIX wieku, dzięki badaniom Pasteura, do lecznictwa wprowadzono pierwsze szczepionki, które zastąpiły w dużej mierze leczenie domowymi sposobami.

Czosnek jest oficjalnie uznawany za lek. Opisany został w trzecim tomie monografii Komisji Europejskiej ESCOP (European Scintific Cooperative on Phytotherapy) oraz w I tomie monografii Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization). W czosnku znajduje się ponad 100 substancji aktywnych - to prawdziwe źródło zdrowia. Nie wszystkie właściwości czosnku są zbadane, wiadomo jednak, że ma działanie bakteriobójcze i korzystnie wpływa na serce.

Jedną z ważniejszych substancji występujących w czosnku jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy ząbki są miażdżone. Czosnek zawiera również regulującą poziom cukru we krwi inulinę oraz witaminę C i niewielką ilość witaminy B. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają do 31 mg witaminy C/100 g produktu. To charakterystycznie pachnące warzywo zawiera również sporo magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Czosnek ma bardzo szerokie działanie lecznicze.

  • CZY WIESZ, ŻE Chicago pochodzi od czosnku? Według znanej legendy, w drodze do Wielkich Jezior, Francuz Jacques Marquette (misjonarz i podróżnik) i jego ludzie umarliby z głodu, gdyby nie znaleźli obozowiska, na którym rosła dziwnie pachnąca roślina. Był to dziko rosnący czosnek, który uchronił uczestników wyprawy od śmierci głodowej. Teren występowania czosnku nosił indiańską nazwę Cigaga – Wuuj, zbudowane później w tym miejscu miasto nazwano Chicago.

Na co pomaga czosnek?

Czosnek cieszy się nieustannym powodzeniem, bo jest tanim i skutecznym środkiem leczniczym. Istnieje kilkaset publikacji medycznych, które potwierdzają lecznicze działanie czosnku, dlatego warto go używać nie tylko w czasie gotowania. Czosnek można zażywać profilaktycznie na surowo, w formie syropu lub jako dodatek do rozgrzewających zup i napojów. Gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, czosnek powinien być zawsze pod ręką. Jest to bezpieczny sposób wspomagający leczenie, z właściwości czosnku mogą korzystać także dzieci i osoby w podeszłym wieku, o ile nie ma ku temu medycznych przeciwwskazań.

Dlaczego warto jeść czosnek?

  • Ma właściwości bakteriobójcze - z tego powodu stosowany jest przede wszystkim w przeziębieniach i łagodnych infekcjach. Najbardziej wrażliwe na olejek czosnkowy są szczepy bakterii beztlenowych z rodzaju Bacteroides, Prevotella, Fusobacterium i Actinomyces.
  • Ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwrobacze - działa jak łagodny antybiotyk.
  • Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego - zapobiega zgadze.
  • Jest przeciwutleniaczem - wskazany dla osób, które mają problemy z wątrobą. Działa również profilaktycznie i leczniczo w przypadku zatrucia ołowiem. 
  • Zmniejsza bóle menstruacyjne.
  • Czosnkowi przypisuje się także działanie anty sklerotyczne, obniżające cholesterol i przeciwdziałające nadciśnieniu. 
  • Ma działanie tonizujące w chorobach wieku starczego.
  • Ma działanie przeciwmiażdżycowe - jako lek roślinny zmniejsza szereg czynników ryzyka odgrywających decydującą rolę w powstawaniu i rozwoju miażdżycy. Czosnek zaliczony został przez Komisję E, działającą w ramach Niemieckiego Federalnego Urzędu Zdrowia, do środków przeciwmiażdżycowych.

Jak dawkować czosnek? Aby uzyskać najlepsze efekty lecznicze, należy spożywać dziennie od 3 do 5 g czosnku. W czasie przeziębienia, optymalnie jest wypić rano i wieczorem szklankę mleka z dużym ząbkiem czosnku. Czosnek nie powinien być jednak podawany osobom, które mają zaawansowane choroby nerek, cierpią na zapalenie żołądka lub jelita.

Olejek czosnkowy - właściwości

Olejek czosnkowy to olejek eteryczny naturalnie występujący w czosnku. Olejek otrzymywany jest na drodze destylacji rozdrobnionego czosnku z parą wodną. Został on po raz pierwszy uzyskany z czosnku pod koniec XIX w. Zawiera mieszaninę różnych wielosiarczków, które są odpowiedzialne za specyficzny zapach i smak czosnku. Prowadzone badania wykazały, że olejek ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Olejek czosnkowy stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi, w chorobie wieńcowej, w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, szczególnie w geriatrii. Jest pomocny w leczeniu zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych i w przeziębieniach.

Jak wybrać czosnek?

Największym problemem przy wyborze czosnku wydaje się kraj jego pochodzenia. W ostatnich latach Chiny stały się prawdziwym potentatem w produkcji i sprzedaży czosnku. Wśród Polaków panuje zatem niechęć do chińskiego czosnku, chociaż nie do końca uzasadniona. Główna obawa przed zakupem chińskiego czosnku wynika z braku informacji na temat produktu. Ponieważ czosnek w Chinach produkowany jest na masową skalę, nie wiadomo do końca, w jakich warunkach się to odbywa, ani jakich substancji używa się podczas uprawy. Lepiej oczywiście kupować świeży czosnek z Polski, ale chiński czosnek jest tańszy i powszechnie dostępny.

Nie jest prawdą, że czosnek polski jest fioletowy, a chiński biały. Kolor czosnku zależy od konkretnej odmiany, która różni się także smakiem i mocą. Warto natomiast zwracać uwagę na to, że czosnek z Chin nie kiełkuje. Podejmuje się bowiem wiele zabiegów, by czosnek nie kiełkował w drodze do Europy i do sklepów trafił w nienaruszonym stanie. Czosnek z Polski lub z Hiszpanii (równie popularny w naszym kraju) kiełkuje dosyć szybko. Chiński czosnek nie pleśnienie i w przeciwieństwie do czosnku z Polski, nadaje się do spożycia przez bardzo długi czas. Jego charakterystyczną cechą jest natomiast duża suchość - jest suchy i łatwo się obiera, ale też dosyć szybko ,,więdnie'' i staje się pusty w środku. Chińskie czosnki przegrywają z polskimi w walce na aromat, ale kosztują znacznie mniej. Nie ma zatem uniwersalnej zasady, według której należy wybierać czosnek. Można kierować się ceną lub ogólnym wyglądem czosnku - jego świeżością i aromatem. Można mieć jednak pewność, że kupując czosnek na lokalnych targach i bazarkach, zaopatrzymy się w wartościowe i bardzo smaczne warzywo.

syrop czosnkowy

Źródło:

Jerzy Lutomski, Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś, Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2001, s. 7-14, czytelniamedyczna.pl

Anna Kędzia, Olejek czosnkowy – skład chemiczny, działanie farmakologiczne i lecznicze, Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej, Katedra Mikrobiologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2009, s. 198-203, czytelniamedyczna.pl

________
zdrowie.radiozet.pl/nk