Czy piwo jest zdrowe? Oceniamy, jaki ma wpływ na nasz organizm

zdrowie.radiozet.pl

17.03.2017 19:58 17.03.2017 20:11

17 marca na całym świecie - wszędzie, gdzie tylko można spotkać Irlandczyków - obchodzi się Dzień św. Patryka. Piwo leje się wtedy strumieniami. Brak umiaru w piciu alkoholu jeszcze nikomu nie wyszedł na zdrowie, ale jeśli tylko ograniczymy się do niewielkich ilości tego trunku, nasz organizm może nawet na tym nieco skorzystać.

Od lat zdecydowanym faworytem wśród ekspertów badających zdrowotne właściwości różnych gatunków alkoholu było pełne wartościowych polifenoli wino. Piwo nie zbierało tylu pozytywnych not. 

Wprawdzie doceniano jego pozytywny wpływ na nasze nerki (ze względu na zapobieganie kamicy nerkowej) czy ochronę przed osteoporozą, ale "brzuchy piwne" - powszechne wśród smakoszy tego złocistego napoju - raczej zaprzeczały temu, że może być on dla naszego organizmu całkiem pożyteczny. 

Nadmierna konsumpcja piwa sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale i problemom z pamięcią krótkotrwałą. Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, kobiety nie powinny spożywać więcej niż ok. 360 ml piwa dziennie. Mężczyźni mogą zaś wypić dwa razy tyle, by nie doprowadzić do zaburzeń koncentracji i trudności w zapamiętywaniu usłyszanych informacji.

Udowodniono jednak, że panowie, którzy mają we krwi nie więcej niż 0,7 promila alkoholu we krwi, zdają się być nieco bardziej kreatywni i potrafią udzielić więcej prawidłowych odpowiedzi podczas rozwiązywania zadań logicznych niż osoby zupełnie trzeźwe.

Nie zaobserwowano podobnych właściwości wśród pań. Niestety kobiety nie tylko szybciej się upijają, ale i gorzej radzą sobie z nadmiarem alkoholu, znacznie podwyższając ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór piersi. Co jeszcze udało się udowodnić naukowcom?

Specjalnie z okazji Dnia św. Patryka sprawdzamy dla Was kilka najciekawszych odkryć dotyczących piwa!

1. Guinness działa jak aspiryna

Guinness - jeden z najbardziej znanych browarów w Irlandii - produkowany od 1759 roku przez sir Arthura Guinessa, według naukowców z Uniwersytetu Wisconsin może mieć działanie podobne do aspiryny i zapobiegać zakrzepom prowadzącym do chorób układu sercowo-naczyniowego a także ograniczać ryzyko zawału mięśnia sercowego.

2.  Piwo wzmacnia układ odporności

Badacze udowodnili to dzięki... pijanym małpom. Naukowcy najpierw zaszczepili je przeciwko ospie a potem podzielili na dwie grupy - jedna piła wodę z cukrem a reszcie podano piwo. Okazało się, że osobniki, które wypiły niewielkie ilości złocistego trunku nie tylko lepiej zareagowały na szczepionkę, ale ich organizm potrafił w dłuższym okresie czasu skuteczniej walczyć z infekcjami. Niestety najgorzej wypadły te zwierzęta, które przesadziły z ilością alkoholu.

3. Złocisty napój lekiem dla zakompleksionych

Kiedy brytyjscy naukowcy postanowili sprawdzić, jak piwo wpływa na to, jak siebie oceniamy okazało się, że ludzie, którym wydawało się, że są pod wpływem alkoholu, oceniali siebie lepiej niż ci, którzy sądzili, że pili bezalkoholowe trunki. W rzeczywistości wszystkim uczestnikom badania podano napoje niezawierające żadnych wysokoprocentowych dodatków. Siła sugestii była jednak na tyle skuteczna, że przekonała ich do tego, że lepiej wypadli.

4. Trunek dla cukrzyków

Holenderscy naukowcy po przebadaniu ponad 38 tys. mężczyzn odkryli, że panowie spożywający umiarkowane ilości tego trunku są mniej podatni na rozwój cukrzycy typu 2.

5. Piwo zapobiega zaćmie

Wprawdzie nasza zdolność obserwacji w skutek spożywania alkoholu znacznie się pogarsza, to jednak według Kanadyjczyków jedno piwo dziennie może wyraźnie ograniczać ryzyko katarakty. Jeśli przesadzimy i będziemy pić 3 razy więcej osiągniemy zupełnie przeciwny efekt. Warto więc zachować umiar.

Z okazji Dnia św. Patryka już po raz 55. w USA, gdzie żyje wielu potomków imigrantów z Irlandii, zabarwiono kolor rzeki Chicago na tradycyjny zielony kolor.

Przeczytaj: Jakie zwyczaje wiążą się z Dniem św. Patryka?

Jak często pijesz piwo?

______

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π