Karp... też człowiek! Czym zastąpić go na wigilijnym stole?

04.12.2017 20:13

Ryba to nie mięso - niemal każdy wegetarianin, który spotykając przy wigilijnym stole dawno niewidzianą ciocię czy wujka musi choć raz w życiu wyjaśnić, skąd się wzięły takie "fanaberie". Los innych istot żywych ma dla wielu ludzi coraz większe znaczenie - zwłaszcza przed Bożym Narodzeniem, kiedy tradycyjnie zabija się tysiące karpi. Podajemy najprostszy przepis wegański odpowiednik świątecznej "rybki".

Karp... też człowiek! Czym zastąpić go na wigilijnym stole?

fot. Stowarzyszenie Empatia/East News

Amerykanów przestał już dziwić widok dziękczynnego indyka z... tofu. Miliony jaroszy zza oceanu już dawno rozpowszechniło zwyczaj zamieniania tradycyjnych potraw, spożywanych podczas tradycyjnych, świątecznych spotkań ich bezmięsnymi odpowiednikami.

Podobną tendencję widać także w Europie, gdzie na świątecznych stołach przybywa zdrowych, warzywnych wersji dań, które z powodzeniem mogą obyć się bez żadnych mięsnych lub rybnych dodatków. Czym jednak zastąpić wigilijnego karpia, który wedle polskiej tradycji powinien znaleźć się wśród 12 tradycyjnych potraw? Okazuje się, że to wcale nie jest niemożliwe. Rybę może bowiem równie dobrze zamienić na... filet z selera! Jak go zrobić?

Przepis na wegański "bezrybny" filet z selera

Zrzut ekranu 2017-12-04 o 18.47.41 1
fot. Stowarzyszenie Empatia

Składniki na 2 porcje:

  • pół korzenia selera pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1 cm
  • 2 łyżki sosu sojowego (lub sosu tamari)
  • 1-2 arkusze sprasowanego nori
  • siemię lniane (2 łyżki)
  • 12 łyżek wody
  • panierka z mielonej bułki tartej lub mielonych płatków jaglanych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ugotuj selera do miękkości w wodzie z dodatkiem sosu sojowego lub sosu tamari (ewentualnie dobrze posól wywar).

2. Przekrój plastry selera na pół i owiń je zwilżonymi wodą plastrami nori.

3. Obtocz owinięty nori plaster selera kleikiem z siemienia lnianego, a potem w panierce z bułki tartej.

4. Usmaż całość na dobrze rozgrzanym tłuszczu - aż cały "filet" się zarumieni.

W wersji wegetariańskiej możesz obtoczyć ugotowane plastry selera w jajku i potem posypać panierką.

Bezrybne filety podawaj z sałatką warzywną, ziemniakami lub kalafiorem. 

Smacznego!

Zagłosuj

Czy wyobrażasz sobie święta bez tradycyjnych potraw z mięs i ryb?

W obronie wigilijnych karpi

karpik
fot. Stowarzyszenie Empatia

"Jestem zwierzęciem. Czuję. Myślę. Pamiętam". Kilkanaście osób z transparentami o takiej treści zebrało się przed Zamkiem Królewskim w Warszawie , by milczącym protestem w  symboliczny sposób zwrócić uwagę na cierpienie tysięcy karpi tradycyjnie zabijanych przed Wigilią w Polsce. Finał akcji będzie miał miejsce 20 grudnia - w Dzień Ryby, ustanowiony w 2003 roku przez Stowarzyszenie Empatia.

Wolontariusze zdecydowali się także wydać specjalny e-book "Wegańskie Święta" z przepisami na 12 zamienników wigilijnych potraw. Przepisy pochodzą z blogów uczestniczących w programie partnerskim Empatii "Weganizm, spróbujesz?" i mają zachęcić Polaków do korzystania z przepisów promujących kuchnię roślinną.

Może podczas tegorocznego Bożego Narodzenia warto wypróbować kilka prostych receptur na udane święta bez mięsa i ryb? Przez cały grudzień będziemy prezentować Wam najlepsze sposoby na to, by Wasze świąteczne potrawy były zdrowsze. To wcale nie jest takie trudne! 

Czego nie wiesz o rybach? (quiz)

RYBY - Fakty i mity

fot. RYBY - Fakty i mity

________

zdrowie.radiozet.pl/π