Wartości odżywcze pomidorów. Dlaczego warto je jeść?

18.01.2018 14:32

Pomidor jest jednym z popularniejszych warzyw. Pomidory są podstawą diety ludzi na całym świecie, szczególnie mieszkańców regionu Morza Śródziemnego. Różnorodność smaków i piękny zapach sprawiają, że znajdziemy je w przeróżnych potrawach i produktach, np. w ketchupie. Oprócz walorów smakowych pomidory mają do zaoferowania cały wachlarz składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomidory.

Wartości odżywcze pomidorów. Dlaczego warto je jeść?

fot. Photo - Elaine Casap/ Unsplash

Pomidory to superwarzywa o ogromnej wartości odżywczej. Regularne spożywanie pomidorów wpływa korzystnie na skórę, serce i odporność organizmu. Trudno uwierzyć, że te popularne warzywa jeszcze 200 lat temu uważane były za trujące i hodowane wyłącznie w celach dekoracyjnych! Na szczęście z biegiem czasu na dobre zagościły w diecie większości osób. Obecnie pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw. Wyprzedzają je ziemniaki, sałata, a także cebula.

Pomidory rosną w grupach na jednym krzaku. Są okrągłe, pachnące i przeważnie mają czerwony kolor, chociaż w sklepach znajdziemy także pomidory w kolorze maliny, czarne, zielone i fioletowe. Uprawiane są na całym świecie i są podstawą diety milionów ludzi - szczególnie w rejonach Morza Śródziemnego.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pomidorów można przypisać ich bogactwu witamin i składników odżywczych m.in. imponującej zawartości witaminy A, witaminy C i K , a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Są bogate w białko i błonnik.

"

Galen, rzymski lekarz, badacz i pisarz, określił pomidora jako niezidentyfikowaną roślinę i przypisał jej nazwę zaczerpniętą z dwóch terminów greckich: lýcos i persiké, co tłumaczone jest na „wilczą brzoskwinię”. "

Pomidory: właściwości odżywcze i lecznicze

Właściwości zdrowotne pomidorów znane są od lat. Warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, które są skuteczne w walce z nowotworami. Zawartość wody w pomidorach wynosi ok. 95 proc. Pozostałe 5 proc. to głównie błonnik i węglowodany. Pomidory są zatem produktem dietetycznym, zwłaszcza że pomidor średniej wielkości (ważący ok 123 g) zawiera zaledwie 22 kalorie. Wspomagają także układ trawienny dzięki zawartości błonnika. Te czerwone warzywa mają jednak dużo więcej do zaoferowania.

  • Jakie właściwości mają pomidory?

POMIDORY TO ŹRÓDŁO MŁODOŚCI: Tym, co najbardziej istotne w pomidorach jest likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym, który odpowiada także za czerwone zabarwienie pomidorów. Likopen jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Ponieważ ma właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Likopen jest źródłem zdrowia i młodości, a co ciekawe, nie ginie w obróbce cieplnej! W przetworach z pomidorów likopenu jest nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych warzywach.

POMIDORY TO WARZYWA ANTYNOWOTWOROWE: Zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów prostaty, płuc i żołądka dzięki dużej zawartości likopenu i jego działaniu przeciwutleniającemu. Istnieją również badania sugerujące, że pomidory mogą chronić przed rakiem szyjki macicy i rakiem piersi, ale nie ma co do tego całkowitej pewności.

POMIDORY DBAJĄ O SERCE I ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY: Badania wykazały, że zbyt niskie stężenie likopenu i beta-karotenu we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawałów serca i udarów mózgu. Dzięki dużej zawartości likopenu pomidory korzystnie wpływają na serce i obniżają poziom cholesterolu. Dzięki zawartemu w pomidorach kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów, warzywa mają silne właściwości przeciwmiażdżycowe.

POMIDORY DBAJĄ O URODĘ: Likopen chroni przed poparzeniami słonecznymi i niweluje skutki nadmiernego opalania. Ma również działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za szybsze starzenie się skóry.

POMIDORY WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ: Są źródłem witaminy C i mają jej tak dużo, że wystarczy już jeden duży pomidor, by pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę.

POMIDORY KORZYSTNIE WPŁYWAJĄ NA UKŁAD NERWOWY: Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na pracę tarczycy i układ nerwowy człowieka. Niedobór bromu powoduje dysfunkcje układu nerwowego.

EN_01274938_1296

Coroczna „Tomatina” w wiosce Bunol, niedaleko Walencji. Walka na pomidory to hiszpańska tradycja, która stała się prawdziwą atrakcją turystyczną. Fot. East News

Pomidory: dojrzewanie 

Pomidory, które kupujemy supermarketach, zbierane są i transportowane, gdy są jeszcze zielone i niedojrzałe. Aby szybko stały się czerwone, traktowane są etylenem - gazem, który stymuluje ich dojrzewanie. Zbyt szybkie dojrzewanie może prowadzić do utraty smaku i zapachu pomidorów, co można często zauważyć kupując tańsze, dostępne w marketach pomidory.

  • Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów domowym sposobem, można pomidory położyć obok jabłek lub umieścić je wspólnie w jednej siatce. Jabłka w naturalny sposób wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie pomidorów.

Nic nie zastąpi świeżych, pachnących pomidorów prosto z krzaczka. Jeśli masz możliwość, kupuj dojrzałe pomidory od lokalnych sprzedawców, którzy nie prowadzą upraw na masową skalę. Masz wtedy większą pewność, że warzywa dojrzewały dłużej i są smaczniejsze.

Zobacz na filmie, jak kisić pomidory:

Źródło: Uwaga Babcia Gotuje/youtube

_______

zdrowie.radiozet.pl/nk

Oceń