Naukowcy odkryli szósty smak. Nie uwierzysz jaki!

29.07.2015 13:14

Zapytani o to, jakie smaki odczuwamy, zazwyczaj wymieniamy cztery: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Znawcy wymienią jeszcze umami, który odkryto dzięki istnieniu receptorów kwasu glutaminowego i który czujemy, jedząc na przykład sardynki. Okazuje się, że człowiek odróżnia jeszcze jeden smak - tłuszczowy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z USA. 

Naukowcy odkryli szósty smak. Nie uwierzysz jaki!

fot. Szósty smak odkryty rzez naukowców. Sam tłuszczowy, umami, słodki

O wynikach najnowszych badań pisze "Washington Post". Eksperci odkryli, że człowiek rozpoznaje aż sześć smaków. Szósty smak nazwano tłuszczowym i nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, kiedy go czujemy.

W jaki sposób człowiek odczuwa smaki?

Smaki odczuwamy dzięki występowaniu receptorów w kubkach smakowych pokrywających język i usta. Są ich tysiące. Do tej pory sądzono, że receptory rozpoznają jedynie pięć smaków:

1. słodki - węglowodany, głównie cukry proste

2. słony - sole sodu i potasu, a dokładnie kationy tych metali

3. kwaśny - kwasy organiczne i nieorganiczne

4. gorzki - alkaloidy i wiele soli nieorganicznych

5. umami - wykrywa obecność kwasu glutaminowego, składnika większości białek

Co ciekawe, naukowcy już od jakiegoś czasu wiedzieli, że ludzie mają również receptory reagujące na cząsteczki kwasów tłuszczowych. Nie było jednak pewne, czy naprawdę odróżniamy smak samego tłuszczu.

Wielu badaczy było przekonanych, że człowiek rozpoznaje tłustą potrawę raczej po konsystencji, a nie dzięki receptorom tłuszczowym. Teraz badacze z USA dowiedli, że to nieprawda. Jesteśmy wyposażeni w receptory, które odróżnią tłustą potrawę od chudej, niezależnie od konsystencji.

Smak tłuszczowy - czy to coś zmieni w naszej kuchni?

Według Richarda Mattesa z Uniwersytetu Lafayette w stanie Indiana, dzięki odkryciu smaku tłustego, nasza kuchnia stanie się lepsza. Badacz przekonuje, że wiedza na temat smaku tłustego pozwoli nam na doskonalsze łączenie tłuszczy z węglowodanami i odnalezienie lepszych proporcji w daniach. Naukowiec uważa, że podobnie było z kolorami: odkrycie podstawowych barw i zasad ich mieszania udoskonaliło efekty wizualne w malarstwie. 

Odizolowany tłusty smak nie jest smaczny. Tak samo jednak czysta gorycz nie wydaje nam się dobra, ale stanowi atrakcyjny element smaku, na przykład piwa.

Czy dzięki odkryciu, że tłusty jest smakiem, jedzenie tłustych potraw stanie się modne? Na wszelki wypadek, przypominamy o konieczności zachowania umiaru... ;)