Superfood może szkodzić? GIS ostrzega przed nasionami chia!

21.07.2017 11:49

Małe, ciemne ziarenka szałwii hiszpańskiej w ciągu kilku ostatnich lat stały się hitem na rynku zdrowej żywności. Okazuje się jednak, że ta prawdziwa witaminowa bomba może w nadmiernych ilościach wywoływać działanie niepożądane. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o niedozwolonym zastosowaniu nasion chia w niektórych kategoriach produktów spożywczych - m.in. w jogurtach i deserach.

Superfood może szkodzić? GIS ostrzega przed nasionami chia!

fot. pixaby.com/CC0 Public Domain

Chia - czyli szałwia hiszpańska - według legendy miała stanowić "pokarm Bogów", którymi wedle legendy żywili się Majowie i Aztecy. Ich wartość odżywcza jest naprawdę imponująca - zawierają spore ilości wapnia (63 proc.), błonnika pokarmowego, kwasów omega-3 i omega-6, witaminy A, boru (sprzyjającemu mocnym kościom) a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów spowalniają efekty starzenia, obniżają poziom trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu, a także wspomagają walkę z cukrzycą i poprawiają perystaltykę jelit.

Co za dużo, to niezdrowo?

Niestety mają też działania niepożądane - w zbyt dużych ilościach (powyżej 50 g dziennie) mogą powodować zaparcia i biegunki a także bóle brzucha i niestrawność. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych ALA obwinia się je też o to, że mogą lekko podwyższać ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Decydując się na ich spożywanie, powinniśmy więc pamiętać o zachowaniu umiaru. Ziarna chia stały się jednak ostatnio bardzo popularnym dodatkiem do produktów spożywczych. Można je znaleźć w składzie wielu towarów - zarówno do jedzenia, jak i do picia.

W 2009 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po raz pierwszy dopuścił do spożycia nasiona szałwii hiszpańskiej. Na podstawie badań toksykologicznych ustalono wtedy, że chia może być dodawana do pieczywa, jeśli ilość ziaren w składzie nie przekroczy 5 proc.

Ze względu na ich ogromny sukces na rynku spożywczym, szybko producenci zorientowali się, że dodanie ich do produktu może znacząco zwiększyć sprzedaż. W 2013 roku Komisja Europejska przychyliła się do informacji dotyczących bezpieczeństwa stosowania nasion chia (które przedstawiła jedna z brytyjskich firm) i rozszerzyła możliwość ich obecności w składzie wybranych produktów (do 10 proc.) w:

  • pieczywie i wyrobach piekarskich
  • płatkach śniadaniowych (śniadaniowych przetworach zbożowych)
  • mieszankach owoców, orzechów i 
  • opakowaniach nasion do 15 gramów oraz
  • sokach owocowych do 450 ml (w 2015 roku).
chia_chia_chia
fot. ValeriaJA, pixaby.com, CC0 Public Domain

Do nowych jogurtów i deserów nie będzie można dodawać chia

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat, zgodnie z którym:

"Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97".

Przed wprowadzeniem do obrotu nowej żywności zawierającej nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) potrzebne jest uzyskanie zezwolenia, a jego brak może być karany grzywną, lub ograniczeniem wolności. GIS informuje, że:

"

Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane.

Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97 mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności. "

Zagłosuj

Czy uważasz, że zawartość nasion chia w produktach spożywczych powinna być ograniczona?

Jak zrobić samodzielnie deser z chia? Sprawdź najprostszy przepis!

Wystarczy zalać 4 łyżki stołowe nasion chia 200 ml mleka kokosowego i 50 ml mleka migdałowego (można dodać odrobinę syropu klonowego do smaku), wymieszać i odstawić do stężenia. Wierzch przekąski można wypełnić zblendowanym mango. Smacznego!

źródło: GIS

________

zdrowie.radiozet.pl/π